• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Mustafa ALAN Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada;

Mustafa ALAN Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada;
Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa ALAN Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada;
Sosyal Güvenlik Kurumunun, sosyal sigortacılık ilkesine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, iki kurumun tek çatı altında birleşmesi sonucu daha genç ve dinamik yapıya kavuşan bir kurum olduğunu belirterek;

Sosyal güvenlik, bireyi, tüm yaşamı boyunca yakından ilgilendiren bir olgudur. Sosyal güvenlik, anne karnında başlayıp çocukluk, gençlik ve yaşlılık dönemlerinde devam etmektedir. Sosyal güvenlik bir mesleki, fizyolojik ya da sosyo-ekonomik riskten dolayı geliri sürekli ya da geçici olarak kesilmiş kimselerin geçinme ihtiyaçlarını karşılayan sistemdir.

5510 sayılı Kanun ile, prim ödeme gün sayısının 4/a'lı sigortalılarda 7200 gün iken 4/b'li sigortalılarda 9000 gün olması gerek norm ve standart birliği yönünden gerekse Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamaktadır. Ülkemizde bir esnafın kesintisiz olarak 25 yıl işyerinin açık kalması ve 9000 gün prim ödemesi, hiçbir şekilde gerçekçi değildir. Bu nedenle prim ödeme gün sayısı 7200 gün olarak eşitlenmelidir.

Emekli olan ancak esnaf ve sanatkâr olarak çalışmaya devam edenlerin aldıkları yaşlılık aylıklarından %15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız yanlarında çalışan işçilerinin aylık primlerinin yanı sıra kendi SGDP kesintilerini de ödemek suretiyle ikinci bir prim yükü altına girmektedirler. Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi kesintisi Esnaf ve Sanatkarlar yönünden tamamen kaldırılmalıdır.

Emekli olan ve ticari faaliyet yürüten Esnaf ve Sanatkarlarımızın ödenmemiş sosyal güvenlik destek primleri borçları için Mayıs/2013 sonuna kadar başvurmaları halinde borçları yeniden yapılandırılacak ve 36 ay taksitle ödeyebileceklerdir. Esnaf ve Sanatkarlarımızın bu haktan faydalanmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun tek çatı altında birleşmesiyle sağlık yönünden muayene, tetkik, tedavi ve ilaç yönünden daha iyi hizmet verilmeye başlanmıştır. Bunu sağlayan yetkililere de teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile; Her şart ve koşulda fedakârlık ve özveri ile esnaf sanatkâra ve diğer sigortalılara daha güzel hizmetlerde bulunmak için çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına, başarılı güzel günler temenni ettiğini açıkladı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39