• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C

MUSTAFA ALAN'DAN KAYSERİ ESNAFINA ÖNEMLİ DUYURU

MUSTAFA  ALAN'DAN KAYSERİ ESNAFINA ÖNEMLİ DUYURU
Maliye Bakanlığı, kredi kartı ile yapılan ödemelerde kayıt dışı işlemlerin azaltılması ve yapılan satışların anlık olarak inceleme yapmaya yetkili olanlarca görülebilmesi ve denetlenebilmesi amacıyla, yazarkasalarda bulunması gereken teknik özellikleri yeniden belirlemiştir. Bakanlıkça yapılan açıklamaya göre, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak adlandırılan yeni yazarkasaların aynı zamanda POS cihazı özelliğinin olması zorunludur.

Bu kapsamda, yazarkasa ve POS cihazı üreten firmalar, yeni nesil cihazları üretme çalışmalarına başlamışlardır. Bu çalışmalara paralel olarak, 15 Haziran 2013 tarihli ve 28678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yazar kasa ve/veya POS cihazı kullanan mükelleflerin de kademeli olarak 01.01.2016 tarihine kadar bu cihazları kullanmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Anılan tebliğe göre; faaliyetlerinde seyyar POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarlarında otopark hizmeti verenler 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil POS cihazını kullanmak mecburiyetindeler.

Yukarıda sayılanların dışındaki mükelleflerin ise, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni nesil cihazları kullanmaları zorunludur. Ancak bu süre içerisinde mali hafızası dolan cihazlara yeni mali hafıza takılmayacak ve bunların yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanılmaya başlanacaktır.

Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarımızın, yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmadığı için bu cihazları kullanma zorunlulukları da bulunmaktadır.

1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle yeni nesil POS/Yazarkasa kullanma mecburiyeti getirilen, yol kenarı otopark işletenler ile seyyar POS cihazı kullanan esnaf sanatkarlar, bu cihazlarını 30 Eylül 2013 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine kayıt ettirmek zorundadırlar.

Yol kenarı otopark işletmeleri ile seyyar POS cihazı kullananların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar, yukarıda belirtilen süreler içerisinde yeni nesil yazarkasa kullanmaya başladıklarında, bu cihazların alış faturasında yer alan tarihten itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine kayıt ettirmek zorundadırlar.

Belirtilen süreler içerisinde, yeni nesil cihazını ilgili vergi dairesinde kaydettirmeyen mükelleflerden bilanço usulüne göre defter tutanlara 1.200 TL, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 600 TL usulsüzlük cezası kesilecektir.

İlgili esnaf ve sanatkârlarımızın belirtilen süreler içerisinde yeni nesil yazarkasa kullanmaya başlamaları ve bağlı bulundukları vergi dairelerine kaydettirmeleri kendi menfaatlerine olacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39