• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Mustafa Balbay Serbest Bırakıldı!

Mustafa Balbay Serbest Bırakıldı!
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında tahliye kararı alındı. Balbay'ın yarın öğleden sonra serbest bırakılması bekleniyor.
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın savcı tarafından tahliyesi talep edildi.

Geçen hafta Anayasa Mahkemesi 34 yıl 8 ay hapse mahkum olan ve yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunan Mustafa Balbay'ın "seçilme haklarının ihlal edildiğine" ve "tutukluluğunun makul süreyi aştığına" oy birliğiyle hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi, Mustafa Balbay'la ilgili kararına gerekçe olarak siyasi haklarını kullanamamasını göstermişti.

Mahkeme ayrıca Balbay'a 5 bin TL tazminat ödenmesine karar vermişti.

Mustafa Balbay'ın avukatları, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçen hafta verdikleri dilekçede, müvekkillerinin tahliyesini talep etmişlerdi.

Balbay'ın Twitter hesabından, "Avukatlarımız tarafından edinilen bilgiye göre Ergenekon davasına bakan savcı Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesini istedi. Mahkemenin mütalaa yönünde tahliye kararı vermesini bekliyoruz. Umarım güzel haberi bugün sizlerle paylaşacağız" ifadeleri paylaşıldı.
13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balbay ile ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, savcının CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için tahliye talep etmesine ilişkin, "Zaten bu tahliye çok geç kalmış bir durumdur, şimdiye kadar çoktan tahliye edilmeleri gerekirdi. Eğer bugün de çıkmadığı takdirde bu tahliye kararı bu artık Türk yargısının sadece iflas ettiği değil, tamamen olmaması gereken bir yerde olduğunu gösterecektir" dedi.


Loğoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Savcı, Mustafa Balbay hakkında tahliye talep etti, ne diyorsunuz?" sorusuna Loğoğlu şu yanıtı verdi:

"Zaten bu tahliye çok geç kalmış bir durumdur, şimdiye kadar çoktan tahliye edilmeleri gerekirdi. Hatırlasanız, Balbay ve başkaları mahkeme heyetinden bir değil, belki yüze yakın tahliye talebinde bulundular. Bunun her defasında haklı gerekçeleri vardı. Bugüne kadar olmadı. Şimdi bir Anayasa Mahkemesi kararı var. Savcının buna aynı doğrultuda belirttiği bir görüş var. Eğer bugün de çıkmadığı takdirde bu tahliye kararı bu artık Türk yargısının sadece iflas ettiği değil, tamamen olmaması gereken bir yerde olduğunu gösterecektir. Benim tahminim bütün halkımız, AKP'li olsun, olmasın bu tahliyeyi haklı olarak beklemekte ve bunun gerçekleşmesini istemektedir. Olmadığı takdirde bu toplumda hem yargıya karşı zaten derin olan güvensizlik artacaktır hem de bir psikolojik sıkıntı, çöküntü olacaktır. Ümit ediyorum, Balbay ve onu takip edecek diğer insanların bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları, görevlerini yapabilecek noktaya gelmeleri ve tabii ki ailelerine kavuşmaları en büyük temennimizdir."


GEREKÇELİ KARAR YARIN GÖNDERİLECEK

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın yaptıkları bireysel başvuruyla ilgili kararın gerekçesi üzerindeki taslak çalışmalarını tamamladı. Yapılacak düzeltmelerin ardından gerekçeli karar yarın öğleden sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

MUSTAFA BALBAY KİMDİR?

Mustafa Balbay 8 Ağustos 1960 tarihinde, Burdur, Yeşilova’ya bağlı olan Güney beldesinde dünyaya geldi. Güney’de ilkokulu okumasının ardından Aydın’a bağlı olan Nazilli ilçesine ailesi ile beraber taşınan Balbay; burada ortaokul ve liseyi tamamladı.

Üniversite eğitimi için İzmir’i seçen Balbay, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne kayıt oldu ve bu bölümü 1981 yılında, birincilikle tamamladı. İzmir’in yerel gazetelerinden olan Gazete İzmir’de bu mesleğe başlayan Balbal, 1981 yılında Milliyet Gazetesi’nin İzmir ofisine transfer oldu, daha sonra ise Cumhuriyet Gazetesi’ne geçiş yaptı.mustafa balbay

1985′te Cumhuriyet gazetesi İzmir Bürosu İstihbarat Şefi, 1989′da Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu Haber Müdürü, 1992′de Cumhuriyet Gazetesi İstanbul Haber Merkezi Müdürü olan Mustafa Balbay, 1993 yılından sonra ise Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. Ayrıca Balbay gazetenin ilk sayfasında bulunan Gündem adlı köşesinde güncel siyasi köşe yazıları kaleme aldı.

art televizyonunda bir dönem Emin Çölaşan ile beraber Ankara Rüzgarı adlı siyaset programını sunan Balbal, ayrıca Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de iletişim ve gazetecilik konularında dersler verdi.

Mustafa Balbay, 1 Temmuz 2008 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında Ankara’daki evinden polisler tarafından alınarak gözaltına alındı. Bilgisayarı ve yazılarına el konulan Balbay, 5 Temmuz 2008 tarihine kadar göz altında kalırken, bu tarihte tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

5 Mart 2009 Perşembe günü Ergenekon soruşturması kapsamında tekrar göz altına alınan Balbay, hükümeti düşürmeye teşebbüs suçlamasıyla 6 Mart 2009 tarihinde çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39