• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Numan Kurtulmuş HSYK kararını değerlendirdi

Numan Kurtulmuş HSYK kararını değerlendirdi
Kurtulmuş, HSYK 2. Dairesi'nin 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten 4 savcı ve 1 hakimin meslekten ihracını değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi'nin 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten 4 savcı ve 1 hakimin meslekten ihracına ilişkin kararı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye'nin bundan sonraki demokratikleşme sürecine katkı sunacak bir karar olduğuna inanıyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Samsun Çarşamba havalimanından karayoluyla bugün milletvekili adayı olduğu memleketi Ordu'ya geldi. Kurtulmuş ilk olarak Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi'nde düzenlenen 'ODÜ Uluslararası Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu Heyet Protokolü' imza törenine katıldı. Daha sonra teleferikle kentin seyir terası konumundaki 530 rakımlı Boztepe'ye çıkarak bir restoranda Ak Parti Kadın Kolları tarafından düzenlenen yemekli toplantıya katılan Numan Kurtulmuş gazetecilerin HSYK'nın savcı ve hakim ihracı ile Kenan Evren'in cenazesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

"MİLİTAN GİBİ DAVRANDILAR"

HSYK'nın 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten 4 savcı ve 1 hakimin meslekten ihracına ilişkin kararla ilgili değerlendirme yapan Kurtulmuş, “HSYK bağımsız bir kurum olarak bu kararını aldı. Bu kararlara gerekçe oluşturan olayları hatırlarsanız Türkiye fevkalade önemli, darbe niteliğindeki hukuki bir takım adımlarla karşı karşıya kaldı. O süre içerisinde bu adı geçen hukuk adamları, savcılar bir hukuk adamı gibi değilde tabiri caizse bir militan gibi davrandılar. Bir taraf olarak siyasetin önünü kapatmak, Türkiye'de halkın oyuyla seçilmiş olan hükümetin neredeyse bir yargı darbesiyle indirilmesi için elinden gelen her türlü şeyi yaptılar. Bunların içerisinde bir takım usulsüz operasyonlardan tutunda, adliye binasının önünde bildiri dağıtmaya kadar hiç alışık olmadığımız, Türkiye'nin bundan evvel hiçbir şekilde yargı mensupları tarafından görmediği, militan ve gerçekten art niyetli adımlara şahit olduk” dedi.

ÖĞRETİCİ OLDUĞU KANAATİNDEYİM

HSYK kararını susarak karşılamak durumunda olduklarını da vurgulayan Kurtulmuş şunları söyledi: 

“Dolayısıyla her halde HSYK bütün bunları ve bunların arkasındaki hukuki gerekçeleri ortaya çıkararak böyle bir karar almış oldu. Sonuçta bu kararı hepimiz en azından susarak karşılamak durumundayız. Saygıyla karşılamak durumundayız, hayırlı uğurlu olsun. Bu şunu da gösteriyor, Türkiye'de bu anlamda nasıl militanca hukuku kendi emellerine alet etme anlayışları nasıl Türkiye'de bir ilk idiyse, ilk seferde bir şey görülmüş oldu. Yani yapanın yanına kar kalmıyor. Hiç kimse hukuksuz tavırlar içerisinde hukukun gücünü kullanarak Türkiye'de bir takım paralel işler yapmaya kalkmasın. Bir takım demokratik yollarla seçilmiş hükümetler üzerinde baskı oluşturmaya kalkmasın. Bu bakımdan da öğretici olduğu kanaatindeyim. Türkiye'nin bundan sonraki demokratikleşme sürecine katkı sunacak bir karar olduğuna inanıyorum.”

CENAZEYE KATILIMIN AZ OLMASI NORMALDİR

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenazesiyle 12 Eylül Anayasası'nı da değerlendiren Numan Kurtulmuş, “Tabiî ki böylesine darbeci bir anlayışın eski Türkiye'nin darbe yönetimi anlayışının temsilcisi olan bir kişinin cenazesinde Türkiye'nin böyle ağıtlar yakarak bu cenazeyi karşılamasını hiç kimse beklemesin. Dolayısıyla katılımın az olması son derece normaldir. Ama şahısların üzerinden konuşmayı bir tarafa bırakarak şimdi şunu konuşmamız lazım. Artık öylesine bir zemin hazırlamalıyız ki bir daha hiçbir kimse arkasına hangi gücü alırsa alsın bir daha bu memlekette darbe yapamayacağı bir ortamın bütünüyle tesis etmek mecburiyetindeyiz. Bunun yolu da Kenan Evren'in ısmarlama yaptırmış olduğu 12 Eylül Anayasa'sını yırtıp çöp tenekesine atmaktan geçiyor” diye konuştu. 

Numan Kurtulmuş daha sonra kent merkezinde esnafları ziyaret ederek seçim çalışmalarını sürdü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39