• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Numan Kurtulmuş: Şaşırtan açıklamalar

Numan Kurtulmuş: Şaşırtan açıklamalar
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de erken seçimin olmayacağını belirterek, "Şu aşamada Türkiye bir koalisyon hükümetini deneyecektir" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya katılmak üzere Genel Merkeze gelen, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Kurulmuş, “Bu seçim sonuçlarının ortaya koyduğu önemli mesajlardan birisi de kanaatimce en önemli meselesinin çözüm süreci olduğunun bu seçim süreciyle ortaya konulmasıdır. Bütün partiler olarak üzerimize düşen, seçimde de söylediğimiz Türkiye’nin demokratik reformlar sürecini hızlı bir şekilde tamamlama mecburiyetidir. Yeni güçlü, demokratik, sivil bir anayasa, seçim sistemi, siyasi partiler yasası gibi 12 Eylül temel anti-demokratik yapılarının tamamı değiştirilmesi şarttır. Ben seçimden kuvvetle böyle bir mesajın çıktığını düşünüyorum. İnşallah hemen seçimden sonra kurulacak hükümetle birlikte Türkiye, tüm parlamento hükümette olan olmayan tüm partilerle birlikte bu demokratik reformlar sürecini tamamlamak zorundadır” diye konuştu.

"Halk Başkanlık sistemi ile ilgili AK Parti’ye bir tavır mı koydu?" sorusuna Kurtulmuş, “Türkiye’nin biz baştan beri söylediğimiz başkanlık sistemi bunun parçalarından birisi. Türkiye’de yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bakın Kenan Paşanın eliyle getirilen 12 Eylül sistemi olduğu gibi duruyor. Baraj sistemini bütün kampanya boyunca tartıştık, 30 Eylül 2013’de teklif etmiş olduğumuz dar bölge sistemi ya da daraltılmış bölge tartışılabilseydi. Aynı şekilde siyasi partiler yasası tekrar düzeltilmesi gerekiyor. Türkiye’nin hakikaten milletin iradesine saygı göstermek son derece demokratik, son derece sağlam bir yeni bir yapıya geçmesi zorunlu görünüyor. Ben önümüzdeki parlamentonun bunu yapabileceği kanaatindeyim” şeklinde cevapladı.
"AK Parti’nin hangi parti ile koalisyon ihtimali gözüküyor?" sorusuna Kurtulmuş, “Bunu bugünden konuşmak doğru değil. Nihayetinde Türkiye’nin şartları içerisinde millet birinci parti olarak AK Parti’yi çıkarmıştır. AK Parti’ye tek başına iktidar olacak gücü vermedi. Ama AK Parti’nin genel politikalarını tasvip ettiğini ortaya koydu. Ama belirli düzenlemeleri yaparak da yolunuza devam edin mesajı verdi. Burada nasıl bir koalisyon çıkar, bizim yolumuz reform yoludur” diye cevapladı.

Bir gazetecinin "Erken seçim ihtimali görüyor musunuz?"sorusunu ise Kurtulmuş, şöyle cevapladı:
“Hayır, şu aşamada Türkiye bir koalisyon hükümetini deneyecektir. Eğer diğer Türkiye diğer ülkelerde görüldüğü gibi bir takım karışıklıklar içine girmiyorsa 65 yıldır çok partili siyasi hayat tarihinde demokrasisini çok ciddi bir şekilde geliştirmiş olmasıdır. Türkiye olgun bir demokrasiye sahiptir. Bu olgunluk içerisinde mutlaka bir koalisyon çıkacaktır. Türkiye bunu deneyecektir. En uzak ihtimalle bir erken seçim görülüyor.”
"Muhalefet liderlerinin koalisyona ilişkin olumsuz açıklamaları vardı. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kurtulmuş, “Bunlar seçim akşamı, seçimin ertesi söylenmiş olan sözlerdir. Tablo ortada, bu tablo içerisinde AK Parti’nin olmadığı herhangi bir hükümet kurulması mümkün değildir. Eğer hakikatten böyle bir hükümet kurulmayacaksa o zaman sizin dediğiniz en uzak ihtimal olan erken seçim meydana gelir” cevabını verdi.

Muhalefet partilerinin kendi aralarında uzlaşma ihtimalinin sorulması üzerine Kurtulmuş, “Bugünden böyle bir şey söylemeyi saygısızlık olarak görürüm. Ortada bir tablo var. Sayın Cumhurbaşkanımız, demokratik tahammül gereği birinci olan partinin AK Parti’nin Genel Başkanı Başbakanımıza hükümet kurma görevini verecektir. Ben Sayın Başbakanımızın süresi içerisinde gerçekten Türkiye’nin bu seçim sonuçlarında herkesin tatmin edecek bir hükümeti kurabileceğini düşünüyorum” şeklinde cevapladı.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39