• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Öcalan-Barzani arası ‘başkanlık’ pazarlığı

Öcalan-Barzani arası ‘başkanlık’ pazarlığı
PKK ile KDP arasındaki ‘başkanlık’ gerilimi nedeniyle rafa kalkan Ulusal Kürt Kongresi planı, Öcalan’ın Barzani’ye yazdığı mektupla yeniden canlandı. Öcalan’ın başkanlık isteyen Barzani’ye olumsuz yanıt vermediği ancak Zana’yı ‘ikinci isim’ olarak önerdiğ

Milliyet'in haberine göre, Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’da yönetimi paylaşamayan PKK ve KDP arasında süren gerginlik anlaşmaya doğru giderken Ulusal Kürt Kongresi, “Başkanlık ve delege sayısına” takıldı. PKK’nın “eşbaşkanlık” ısrarına Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani direniyor. Öcalan’ın, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana aracılığıyla Barzani’ye gönderdiği mektupla düğümü çözme yolunda önemli adım atıldı. Öcalan, Kürt kongresine Barzani’nin başkanlık yapması halinde Zana’nın ikinci isim olarak kongrede görev almasını istiyor.

Görüşme bu hafta Selahattin’de
Rojava’da PKK-KDP gerginliğine dönüşen sorunu çözmek ve Ulusal Kürt Kongresi’ni gerçekleştirmek amacıyla taraflar arasında arabulucu rolü ile öne çıkan Zana, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ile İmralı’da görüştüğü Abdullah Öcalan’dan Barzani’ye iletilmek üzere mektup almıştı. Zana’nın Önder’le birlikte kısa süre içinde Erbil’e gidip mektubu Barzani’yi vermesi, oradan Kandil’e geçip mektubun içeriğini KCK yönetimine iletmesi bekleniyor. Barzani’nin Davos toplantısına katılmak için Avrupa’da olması, buradan da ABD’ye geçeceğinin açıklanması nedeniyle görüşme gerçekleşememişti. Ancak Barzani ile Avrupa’da görüşeceği ileri sürülen Zana’nın, ABD ziyareti ertelenen Barzani ile Selahattin kentindeki sarayında görüşeceği öğrenildi. Görüşmenin bu hafta gerçekleşmesi bekleniyor.

Öcalan’ın mektubunun, Erbil’de toplanması beklenen Ulusal Kürt Kongresi ve Rojava’nın geleceği konusunda Barzani’nin talebine yanıt niteliğinde olduğu öğrenildi. Mektupta, Rojava’da PKK paralelinde faaliyet gösteren PYD ile KDP’nin desteklediği oluşumların ortak zeminde buluşmasını sağlayacak talep ve planlar yer alıyor. Mektupta, Barzani’ye kısa, orta ve uzun vadeli planlar aktarılıyor.

Başkanlık mı, eşbaşkanlık mı?
Tarih açıklanmasına rağmen bir kaç kez ertelenen, son olarak rafa kaldırılan Ulusal Kürt Kongresi’ne yönelik Zana’nın arabuluculuğunda bir süre önce yeniden görüşmeler başlamıştı. PKK ve KDP’nin taleplerinin çakışması nedeniyle ertelenen kongrede PKK, delegelerin parti ve örgütlerin temsil düzeyine göre belirlenmesini istemişti. Bu istek KDP ve bazı gruplar tarafından reddedilmişti.

Kongrenin sadece delege sayısı değil, daha önemli sorunlar nedeniyle toplanamadığı öğrenildi. Öcalan tarafından ortaya atılan Ulusal Kürt Kongresi’nin toplanmasının önündeki en büyük engelin “Başkanlık” konusu olduğu ifade edildi. Kongreye başkanlık etmek isteyen Barzani, PKK engeli ile karşılaştı. “Eşbaşkanlık” uygulamasına geçen PKK’nın, kongre için de eşbaşkanlık önerdiği, bu kapsamda Barzani’nin yanısıra kongreye Zana’nın eşbaşkanlık etmesini istediği bildirildi. Eşbaşkanlık uylgulamasına karşı olan Barzani ise bu talebi geri çevirdi.

Yakın zamanda toplanabilir
PKK’nın tüm ısrarlarına rağmen eşbaşkanlık uygulamasına yanaşmayan Barzani’yi ikna etmek için Öcalan devreye girdi. Zana’nın arabuluculuğundaki görüşmenin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Eşbaşkanlık uygulamasına karşı olan Barzani’nin “Başkanlık” isteğinin Öcalan tarafından değerlendirmeye alındığı ve mektupta da kesin bir dille reddedilmediği öğrenildi. Barzani’nin kongreye başkanlık isteğinin kabul edilmesi halinde kongrenin yakın zamanda toplanabileceği belirtiliyor.

İlk olacak
Öcalan ile ilk olarak 1991 yılında Bekaa Vadisinde görüşen ve hakkında açılan davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Zana, 23 yıl aradan sonra Öcalan’la 25 Ocak’ta İmralı’da görüştü. Zana, Öcalan’ın mesajını iletmek için ise ilk kez Kandil Dağı’na çıkıp KCK yöneticileriyle bir araya gelecek. BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyetin ise bu hafta sonu İmralı’ya giderek, Öcalan ile görüşmesi bekleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39