• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

"Olaganüstü Değil, İhtisas"

"Olaganüstü Değil, İhtisas"
Özel yetkili mahkemelere karşı çıktım ama dinletemedim’’ diye yakınan Cumhurbaşkanı Gül, ‘’Olağanüstü değil, ihtisas mahkemeleri kuruyoruz’’ denilerek ikna edildi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine ‘’Özel yetkili mahkemeler kurulurken karşı çıktım ama dinletemedim’’ diye yakınan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘’Olağanüstü değil, ihtisas mahkemeleri kuruyoruz’’ denilerek ikna edildi.

Ceza muhakemeleri kanununun çok tartışılan özel yetkili mahkemelere ilişkin 250 ve 251’inci maddeleri TBMM’de 4 Aralık 2005 günü kabul edildi. Abdullah Gül Başbakan yardımcısı olarak hükümette yer alırken Adalet Bakanlığı koltuğunda Cemil Çiçek bulunuyordu. Çiçek, TBMM’deki görüşmelerde bu yasayı, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ile birlikte savundu.

TBMM tutanaklarına göre 250. madde üzerinde hiçbir milletvekili konuşmadı. 251. maddede ise AKP’li Nuri Akbulut söz aldı ve tasarıyı hazırlayanlara teşekkür ederek ‘’ Gelecek 50-100 yıla hükmedeceğine inandığım bu yasa ülkemiz, milletimiz için hayırlı olsun’’ dedi.

ÇİÇEK ‘’EMİN OLUN’’ DEDİ.
CHP adına ise Malatya milletvekili Muharrem Kılıç konuştu. Kılıç, ‘’Bu yeni mahkemeler ile doğal yargıç ilkesinden ayrılıyoruz. Özel mahkeme olmaz. Oradaki gözetim süreleri, oradaki ceza usul uygulamaları birbirinden farklılık gösteremez. Bu maddeleri reddedin’’ dedi. Dönemin Adalet Bakanı Çiçek ise ‘’Olağanüstü mahkeme dönemi başlamıyor, biz hükümet olarak da olağanüstü mahkemelere karşıyız’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’Elbirliğiyle, devlet güvenlik mahkemelerini kaldırdık. Olağanüstü mahkemelere karşıyız; fakat, ihtisaslaşma diye de bir olay var. Örgütlü suçlar, sınır aşan suçlardır. Bu konuda da, mahkemelerin ihtisas sahibi olması gerekir. Hukuka ve hukukun temel kurallarına aykırı, olağanüstü bir dönemi veya olağanüstü mahkeme imajını verebilecek herhangi bir düzenleme yoktur. Herkes emin olsun, olağanüstü mahkemeler dönemini, bu Parlamento kapatmıştır’’

Gül, aralarında Çiçek’in de bulunduğu Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle görüşmesinde ‘’Başbakan ve Başbakan yardımcısı olduğum dönemde Özel yetkili mahkemelerle ilgili kuruluş süreci yaşanıyordu. Kaygılarımı söyledim, karşı çıktım. Sonuçta hayata geçirildi, etkili olamadım, dinletemedim. DGM’leri kapatıp özel yetkili mahkemeleri kurarken ben bu kadar detayın ileride sorun açacağını söylemiştim ve böyle oldu. Bu konudaki endişelerimizi dile getirdiğimizde böylesinin daha iyi olacağını söylediler, biz de o zaman çok müdahil olamadık.” demişti. (Gazeteport)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39