• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

“ÖLÜMLER TAMAMEN TRAVMAYA BAĞLI ÖLÜMLER”

“ÖLÜMLER TAMAMEN TRAVMAYA BAĞLI ÖLÜMLER”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kayseri’de 21 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak, “Adli tıptan gelen raporlara göre şu ana kadar, ölümler tamamen travmaya bağlı ölümler.

Dolayısıyla kendisinin hatasını veya eksiğini kapatmak için demeyim ama kendi bilgisi dışındaki hadiselerde suçlu aramaya hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi. 
Kırşehir’den karayoluyla Kayseri’ye gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 21 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasında yaralanan ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören vatandaşları ziyaret ederek, bilgiler aldı. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, “Öncelikle 21 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum gerçekten kazadan sonra konuşmak kolaydır ama keşke hiç olmasaydı. Bundan yaklaşık 1 ay öncede Erciyes’te meydana gelen kazada 11 evladımızı kaybetmiştik. Bugün de 21 vatandaşımızı bir kazada kaybettik. Onun dışında 29 tane de yaralımız var. 29 vatandaşımızdan 1 tanesinde kritik müdahale diyebileceğimiz bir vakamız var. Bu hastanemizde olan vakaların tamamını gördük. Bir kısmı müşahededen sonra taburcu edilecek vaziyette. Bir kısmı takip edilecek. Önümüzdeki günlerde tedavileri takip edilip onların tedavileri yapılacak. Şuan da yaralılarımız ile ilgili bir kritik vaka haricinde diğerleri ile ilgili olağan üstü bir sağlık sorunu gözlemlenmiyor. İnşallah onları sağlıklarına kavuşturarak evlerine ve ailelerine göndereceğiz. Ben öncelikle milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

“KİMSE KENDİ HATASINI, EKSİĞİNİ, SUÇUNU BİR YERE YÜKLEMEMELİDİR”
Bir gazetecinin ‘Kazazedeler donarak öldüler’ haberlerine ilişkin sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Herkes kendi işini iyi yapmalı. Bir firma sorumlusunun bana göre bir görevi var. Emanet aldığı yolcuların emanetini sağ ve salim taşımaktır. O anlamda şoför arkadaşımızın bir eksiği var mı, kusuru var mı ona karar verecek olan ben değilim. Teknik olarak araçta otobüste bir sorun var mı, yok mu onun kararını verecek ben değilim. Kar lastiği, kış lastiği var mı yok mu? Bu lastiklerde kaplama, önde zaten mevsim lastiği diye söyleniyor. Bunlarla ilgili benim bir şey söylemem doğru değil. Ama önce herkes kendi sorumluluğunu bilmeli. Herkes de kendi sorumluluğu ile ilgili konuşmalıdır. Burada raporları adli tıp verecek. Adli tıptan gelen raporlar adli tıp uzmanlarımızdan, tamamen travmaya bağlı şuana kadar yapılan ölümler tamamen travmaya bağlı ölümler. Dolayısıyla kendisinin hatasını veya eksiğini kapatmak için demeyim ama kendi bilgisi dışındaki hadiselerde suçlu aramaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu ülkede bu devlette buna müsaade etmesin. Ambulansların gelmesi konusuna gelince şimdi Pınarbaşı ilçemize 45-50 kilometre mesafede gecenin saat 2’sinde olan bir kaza. Saat 2’yi 3 geçe ilk çağrılar geliyor. Ambulansların çıkışı da 2’yi 9 geçe. Karlı bir hava. Sisli bir hava ve 40 kilometrelik bir mesafeye gidiyor. Ve yaklaşık 40 dakika sonra. Şimdi bundan daha olağanüstü bir yetişme sürecini istersek ambulansa ‘sende kaza yap, sende kaza sonucu bu millete bedel ödet’ deriz. Şimdi gecen saat 2’yi 3 geçe gelen bir bilgi, 9 geçe yola çıkılıyorsa 02.44’de ilk ekip, 02.47’de ikinci ekip 03.47’de üçüncü ekip merkezden ambulanslar 03.20’de gelmeye başlıyor ve yaklaşık 25 civarında ambulansımız o hadiseye hizmet veriyorsa bundan daha ötesi yapılabilir mi? Biz mutlaka değerlendiririz. Ama burada gece, karın yağdığı, sisin olduğu koşullarda 40 dakika sonra ekibimiz olay yerine ulaştıysa bizim ölçümüz genelde 30 dakikadır. Ama 40 dakikada ulaştıysa biz bu 40 dakikanın analizini yaparız. Ama 21 vatandaşımızın hiçbirinin ölüm nedeni 10 dakika gecikmiş ambulans dolayısıyla diye kimse kendi hatasını kendi eksiğini, kendi suçunu bir yere yüklememelidir. Dolayısıyla herkes kendi işini iyi yapmalı” diye konuştu.
“Şoförün belli olan bir hatası var mı?” sorusu üzerine Müezzinoğlu, “Bunların kararını verecek olan ben değilim. Emniyeti var, ölçümleri var. Olay yeri tespitleri var. Bunları yetkililerimiz verecektir. Biz vatandaşı ajite edecek veya kendi hatalarımızı başka yere yüklemeye kimsenin hakkı yoktur. Buna da biz müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39