• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

ÖZEL DÜNYA HASTANESİ BAŞHEKİMİ DR. EROL BEDİR:

ÖZEL DÜNYA HASTANESİ BAŞHEKİMİ DR. EROL BEDİR:
''2005 YILINDAN BU YANA TEDAVİ FİYATLARI ARTMADI'' ''SGK, ÖZEL HASTANELERİN YÜZDE 200 KATKI PAYI ALABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİ AMA ESKİYE ORANLA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'' ''SAĞLIKTA PARA ALIŞVERİEŞİ KİMSEYİ MUTLU ETMİYO
Özel Dünya Hastanesi Başhekimi Dr. Erol Bedir, ''2005 yılında çıkarılan kanunla hükümetimiz özel hastanelerde sosyal güvenlikleri olan insanlarımızın hizmet almasını sağladı. Fakat 2005 yılındaki tedavi fiyatları 2013’e kadar hiç artırmadı. Hatta bütün girdilerin yüzde 200 artmasına rağmen ameliyat fiyatlarında ve diğer tetkik ve muayene ücretlerinde düşüşler yaşandı'' dedi.
Dr. Bedir, yaptığı açıklamada, 8 yıldır Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel hastanelere ilave bir ücret vermediğini belirterek, ''SGK özel hastanelere, ayakta kalabilmek ve hizmetlerini vatandaşlara daha iyi iletebilmek için, teknik donanımlarını artırmaları için muayeneden fark alabilme hakkı verdi. Bunu da vatandaşlardan alın ve ihtiyaçlarınızı yapın dedi. Bunu da 3 yıl önce yüzde 30 farkla başlattı. Muayenelerde 5 TL ücret alarak başlatmamız istendi ama doğru düzgün onu alan da olmadı. Çünkü piyasa rekabeti vardı. Fark alan hastane ve fark almayan hastane diye bir takım durumlar ortaya çıktı. Fakat bir müddet sonra öyle bir noktaya geldi ki, SGK fiyatı artırmadığı için bu 5-10 TL hastaneler tarafından alınmaya başlandı'' ifadelerini kullandı.
SGK'nın 10 gün evvel çıkarmış olduğu genelgeyle, sınıflamayı kaldırdığını ve 'artık tüm özel hastaneler yüzde 200 oranında alabiliyorlarsa katkı payı alabilirler' dediğini vurgulayan Bedir, şunları kaydetti:
''Neye denk geliyordu bu yüzde 200? İnsanların böyle 100 TL mi 200 TL mi? dediği bir fark değil. Yani 25 TL alacağımız farkı 50 TL olarak alabilirsiniz dedi SGK. Ama bunlar üst sınırdı. Hiçbir hastane özellikle de Kayseri’dekiler hiçbir şekilde böyle bir fiyat talep etmedi. Fakat bu öyle bir yansıdı ki piyasaya artık insanımızın gücü yetmeyen paralar alınacak. Özel hastanelerden hizmet almak çok zormuş gibi bir takım düşünceler oluştu. Bu da 2 şeyi beraberinde getirdi. Tabi bizim özel hastanelerin reklam yapma, tanıtım yapma, fiyat konusunda bir takım bilgiler yayınlama hakkı yok. Durum böyle olunca tek taraflı bir tanıtım oldu ve özel hastanelerle kamu arasında bir haksız rekabet oluştu. İnsanlar o yüzde 200’ü para olarak algılamaya başladı. Özel hastaneye gidersem sıkıntı olur hem bütçeme zarar verir diye düşünmeye başladı ve kontrollerini dahi birçok hastanede yaptırmamaya başladı. Başka komplikasyonlar oluşmaya başladı. Hali hazırda 10 gün evveliyle veya 15 gün sonra gelecek olan hastaları çok fazla ilgilendiren ekonomik bir boyutu söz konusu değil. Öncelikle vatandaşlarımız inşallah hastalanmazlar. Ancak herhangi bir şekilde sıkıntıları olursa, gerek tedavileri için gerek kontrolleri için hastanemize geldiklerinde görecekler ki, eskiye oranla değişen hiçbir şey yok. Aksine daha itinalı daha güvenli bir hizmet alacaklar.''
Sağlık alanında para alışverişinin, paranın olmasının hiç kimseyi mutlu etmediğini dile getiren Bedir, ''Ne hastaneyi ne doktoru ne de hastayı kesinlikle mutlu etmiyor. Bunun bir yönteminin mutlaka bulunması lazım. Hastayla hekim arasında para alışverişi olmaması lazım. 2005-2006 yıllarında sağlık uygulama talimatlarında geçen bugüne kadar enflasyon oranlarına getirilip belirli bir fiyat oluşturulursa, özel hastanelerin almış olduğu tüm katkı paylarının kaldırılması taraftarıyım. Hastanelerimizin para alması yasaklanmalı. Enflasyon oranlarında sulh fiyatları artırılarak insanlarımızın para düşünmeden tedavisini düşünmeli'' diye konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39