• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C

ÖZHASEKİ'NİN PARİS'TE DAMGA VURAN KONUŞMASI

ÖZHASEKİ'NİN PARİS'TE DAMGA VURAN KONUŞMASI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Paris'te
BAKAN ÖZHSEKİ'NİN PARİS'E DAMGA VURAN KONUŞMASI
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ekonomik ve teknik yardımlara ilişkin bazı talepleri karşılanmaz ise Türkiye'nin çevre konusundaki Paris Anlaşması'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçirip yürürlüğe koymayabileceğini söyledi.

 

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı'nın Çevre Bakanları Toplantısı'na katılan Özhaseki, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

 

Türkiye'nin Paris Anlaşması'na imza attığını ve verdiği sözün arkasında durduğunu dile getiren Özhaseki, anlaşmayı eyleme geçirmek için tedbirler aldıklarını ifade etti.

 

Toplantıda bugün tartışılan konuların başlıcalarının iklim değişikliği, sıcaklık artışı ve bunların etkilediği alanlar olduğuna işaret eden Özhaseki, iklim değişikliğinin dünyanın birçok yerinde insan neslini tehdit ettiğini dile getirdi.

 

Toplantıda su ile ilgili de özel bir çalışma yapıldığını aktaran Özhaseki, Türkiye'nin teknik ekibi ve uzmanlarının burada bu konuları izlediğini belirtti.

 

Konuşmasında Türkiye'nin Paris Anlaşması çerçevesinde üzerine düşen bütün yükümlülüğü yerine getireceğini ifade ettiğini vurgulayan Özhaseki, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Aynı zamanda üç konuya da dikkati çektim. Birincisi, sadece OECD ülkeleri çevresinde değil, Antalya'da yapılan ve dönem başkanlığını yaptığımız G20 ülkeler zirvesinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın da özel gayretiyle iki derece sıcaklık artışının düşürülmesi hususunun, iklim değişikliği ve çevresel konuların sonuç bildirgesine girmesinin önemli olduğunu ve bunlardan da haberleri olması gerektiğini söyleyerek, ihtar ettim. Sadece burada değil, dışarıda da bizim ülke olarak gayretlerimiz çevresel anlamda devam ediyor."

 

Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve çevreyi çok kirletmediğini vurgulayan Özhaseki, "Çok kirleten ülkeler belli fakat o az kirliliğimizi bile engellemeye çalışıyoruz." dedi.

 

- "Ülkelerin özellikle de buraya dikkatini çekmek istedim"

 

Bütün bunları yaparken Türkiye'nin başında bir bela ve bir de yükümlülük olduğuna işaret eden Özhaseki, şöyle devam etti:

 

"O bela 15 Temmuz, FETÖ darbesi. Ülkelerin özellikle de buraya dikkatini çekmek istedim. Ülkeler bunu anlamakta zorluk çekiyorlar. Yani Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlamakta güçlük çekiyorlar. Nasıl bir bela ile karşı karşıya olduğumuzu anlamakta güçlük çekiyorlar. O gün, orada tanklara karşı, F16'lara karşı insanların çıplak vücutlarıyla demokrasilerine, cumhuriyetlerine, hükümetlerine, siyasi iradelerine nasıl sahip çıktığını anlatmaya çalıştım. Kısa süre içerisinde de olsa anladıklarını zannediyorum. Birçoğunun baş işaretinden dikkatli şekilde tasdiklerini gördüm. Bu konuda da biraz, kendilerinden yardım alamadığımızı ima ettim zaten.

 

İkinci bir konu da belki ülkemizin karşı karşıya olduğu bir sıkıntı. Suriye'de yaşanan gelişmeler. 12 milyon insan yerini terk etmiş, 600 bin insan ölmüş. İki milyon 700 bin insan da ülkemize mülteci olarak gelmiş, eline küçük bir çantasını almış, çoluk çocuğuyla bilmediği ortamlara gelmiş. Biz ülkeler olarak burada iklim değişikliğinin bizi on yıllar sonra etkileyebileceği, karşı karşıya kalacağımız tehlikeleri konuşurken, bugün yaşanan bir dram var orada."

 

İnsanların ülkelerinden kaçarken denizlerde boğulduğuna ve eşkiyalar tarafından soyulduğuna, sağlık nedeniyle yollarda öldüklerine vurgu yapan Özhaseki, Esed rejiminin zulmü nedeniyle 600 bin kişinin öldürüldüğünü, insanların açlık ve sefalet içinde yaşamını yitirmeye devam ettiğini belirtti.

 

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için 25 milyar dolar harcadığına işaret eden Özhaseki, Suriyelilere Birleşmiş Milletler'den 525 milyon, AB ülkelerinden ise 178 milyon avroluk yardım yapıldığını anımsattı.

 

Özhaseki, "Bütün bu işleri yaparken bir taraftan FETÖ darbe girişimine karşı büyük bir şevkle mücadele edip zafer kazanırken, bir taraftan 2 milyon 700 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıp insani değerlerimizi ve güzelliklerimizi ortaya koyup milyarlarca dolar harcarken, bir taraftan da çevre ile uğraşıyoruz, demeye çalıştım burada." diye konuştu.

 

- Türkiye 2020'deki zirveye talip

 

Konuşmasında Türkiye'nin 2020'de yapılacak zirveye ev sahipliği yapmak istediğini de belirttiğini ve bütün ülkelerin desteğini beklediklerini ifade ettiğini anlatan Özhaseki, "Türk misafirperverliğini bilenler bilir, eğer ondan tatmak isteyen varsa inşallah yeniden bizim ülkemizi tercih ederler, diye bir espiri ile kapattık konuşmamızı." sözlerine yer verdi.

 

- "Bizim de bir takım beklentilerimiz var"

 

Uluslararası alanda Paris Anlaşması'nın uygulanması konusunda yeterli çabanın olup olmadığı yönündeki soru üzerine Özhaseki, özellikle çevre bakanlarının bu anlaşmaya taraf olmayı arzu ettiğini söyledi.

 

Özhaseki, bakanların kendi ülkelerinin bir takım ekonomik koşullarını, zorluklarını da göz önünde bulundurduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Ülkeler bu konuda istekli olmasına rağmen bazen iş yapamayabilirler de. Değişik ülkelerde bunların uygulanma imkanı bulunamayabilir. Bizim de birtakım beklentilerimiz var. Gerek ekonomik gerekse birtakım teknik yardımların gelişmiş olan ve çok kirleten ülkeler tarafından yapılmasını biz de talep ediyoruz. Eğer bu talebimiz karşılanmazsa, Paris Anlaşması'nı elbette imzaladık, tarafız, bunu da burada söyledik ama Meclisimizden geçirip yürürlüğe de sokmayabiliriz. Bu noktada bizim de batı ülkeleri ne diyorsa, bunlara komple teslim olup, 'Evet' diyecek halimiz yok. Bu konuda ülkemizin çıkarlarını sonuna kadar takip etmeye de kararlıyız."

 

COP 22 çevre zirvesinde bu konuların mutlaka gündeme geleceğini belirten Özhaseki, bütün ülkeler oy birliği ile karar aldığı için değişikliklerin kolay olmadığına dikkati çekti. Özhaseki, "Belli bloke edecek ülkeler var, onlarla da görüşerek, bu konuda biz Türkiye'nin isteklerini, beklentilerin herhalde gerçekleştiririz diye düşünüyorum." dedi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39