• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Paneli de değiştirmişler

Paneli de değiştirmişler
Yeni atanan bilirkişi heyeti, kazanın ardından helikopterin kokpit panelinin değiştirilerek yerine yeni panel konulduğunu belirledi. Gazeteci İsmail Güneş'in çektiği fotoğraflar birçok ayrıntıyı ortaya çıkardı.
BBP'NİN merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'yla birlikte beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili skandallara bir yenisi daha eklendi. Kazaya ilişkin soruşturma kapsamında yeni oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından, helikopter kokpit panelinde yapılan incelemede, kamuoyuna gösterilen kokpit paneliyle helikopterin asıl panelinin farklı olduğu ve gerçek panelin kaza kırım ekibi tarafınan değiştirildiği iddia edildi.

SHGM ‘bu' dedi, bilirkişi ise ‘değil'

Yazıcıoğlu kazasıyla ilgili soruşturma kapsamında ilk kaza kırım raporunu hazırlayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) 3 kişilik kaza kırım ekibinin tutuklanmasının ardından Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı yeni bir bilirkişi heyeti oluşturmuştu. Yeni bilirkişi heyetinin, SHGM'nin fotoğraflarını yayımlayarak ‘bu' dediği kokpit panelinin gerçek panel olmadığı yönünde rapor hazırladığı bildirildi.

‘İlk kaza kırım ekibi değiştirdi'

SHGM'nin yayımladığı fotoğraflardaki panelin hiç hasar görmemiş olması ve büyük bir hızla düşen helikopterdeki panelin kaza hasarsız kalamayacağı düşüncesiyle helikopterin teknik-teçhizat listesini inceleyen bilirkişi, panelde tutarsızlık belirledi. Mevzuata uygun olarak civatanın bile seri numarasının bulunduğu listedeki numaralarla, kamuoyuna gösterilen panelin numaralarının uyumsuz olduğunun belirlendiği öğrenildi.

Helikopterin üzerindeki asıl panelin, kazanın ardından enkaz bölgesine giden birinci SGHM kaza kırım ekibi tarafından değiştirildiği öne sürüldü. SHGM'nin oluşturduğu kaza kırım ekibi içerisinde mevzuata aykırı bir şekilde kaza bölgesine düşen helikopterin sahibi olan özel şirkette görevli emekli astsubay Kenan Köksal da götürülmüştü. Soruşturma kapsamında kaka kırım ekibi ile birlikte Köksal da tutuklanmıştı. K.K'nın panel değişikliğini yaptığından şüphelenildiği öğrenildi.

Kaza anında Awacs da havadaydı

Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düştüğü dakikalarda İncirlik'ten kalkan NATO'ya ait bir Awacs uçağının gökyüzünde olduğu da radar kayıtlarından tespit edildi. Kayıtları gören pilot Volkan Sürmeli “Awacs'ın birçok özellikleri olmakla birlikte 40 bin feet yüksekte 600 kilometrekarelik bir coğrafi alandaki uçan hava araçlarına nüfuz edebilme özelliği bulunuyor” dedi.

GÜNEŞ'İN ÇEKTİĞİ 144 KARE FOTOĞRAF BULUNDU

YAZICIOĞLU ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybeden İHA muhabiri İsmail Güneş'in, helikopterin düştüğü gün çektiği 144 fotoğrafın soruşturma dosyasında önemli deliler arasında yer aldığı öğrenildi. O günkü hava şartları, helikopterin kokpitinden sökülen parçaların uçuş esnasında panelde olduğu, uçuş yüksekliği gibi unsurlar büyük ölçüde bu fotoğraflardan elde edildi. İsmail Güneş'in makinesinde çekilen fotoğrafların yerel saatten bir saat öncesi olarak kayıt yaptığı anlaşılıyor. 14.35'te çekilen fotoğrafta Yazıcıoğlu'nun helikoptere bindikten sonra emniyet kemerini takması, pilot Kaya İstektepe'nin helikopterin kapısını kapatması görülüyor. Güneş'in fotoğraf makinesinin saatine göre saat14.50'de çekildiği anlaşılan fotoğrafta Güneş'in kendisi görülüyor. Fakat Gazeteci Güneş'in hemen arkasındaki detayda pilot Kaya İstektepe'nin kolundaki saatin 14.54'ü gösterdiği fark ediliyor. 14.58 ve 14.59'da çekilen altı fotoğrafta helikopterin uçtuğu güzergah ve helikopterin oldukça alçaktan uçtuğu belli oluyor.

GPS cihazlarını keçiler sökmedi

Yazıcıoğlu kazasının ardından bir yıl geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilen bir video kaydında, üniformalı iki asker, düşen helikopterin kara kutusu olarak gösterilen GPS cihazlarını sökerken görülüyordu. Gül'ün “Bunu keçiler sökmedi ya” çıkışının ardından başlayan operasyonda, aralarında GPS cihazını sökerken görülen rütbeli askerlerle, SHGM 3 kişilik kaza kırım ekibinin de olduğu 8 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında çok sayıda şüpheli nokta yeniden araştırılıyor.

KEMAL GÜMÜŞ
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39