• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Kayseri 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C

Partili Cumhurbaşkanlığı da masada....

Partili Cumhurbaşkanlığı da masada....
Bugünlerde hemen her yerde başkanlık sistemi tartışması var.

Bu tartışmanın fitilini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ateşledi. Bahçeli sorunları konuşarak çözebiliriz diyor. Bahçeli iki seçenek sunuyor. Bunlardan birisi halk oylaması ile başkanlığa geçilmesi bir diğer alternatif ise eğer halk başkanlık sistemine onay vermezse parlamenter sistemin güçlendirilmesi.

Kimiler bu seçeneği bu Cumhurbaşkanın doğal sınırlarına çekilmesi olarak değerlendiriyor. Oysa ben ikinci seçeneğin partili cumhurbaşkanlığına gidişin yolunu açacağını düşünüyorum. Parlamenter sistemin güçlendirilmesi için partili cumhurbaşkanlığı bir çözüm olabilir. Görünen o ki önümüzdeki yıl başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanlığı konusunu gündeme alacağız.

Başkanlık sistemi konusunda bir açıklama da CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’dan geldi. Baykal partisinin bu konuyu ele almasını ve tartışmasını önerdi. Hatta Baykal CHP’nin iyi bir aday çıkartırsa başarılı olabileceğini belirtti.

Yeni Birlik Gazetesi’nin sahibi Avni Özgürel’e konuşan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal “Sistem kaçınılmaz noktaya gelince bunu değerlendirmek gerekir diye bakıyorum. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız bir dönemin şartları içinde değerlendirmemiz gerekir başkanlık sistemini” dedi.

Deniz Baykal’ın, “CHP bu konuda özündeki, kökündeki projeye sahip çıkan bir anlayışla parti kamuoyunun önünde iddialı bir şekilde yer tutabilmeli. Ben inanıyorum ki başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak” sözleri dikkat çekti.

Başkanlık sistemine mesafeli duran CHP’nin Baykal’ın bu açıklamalarından sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Baykal ayrıca CHP yönetimini terör ve FETÖ konusunda yeterli tavrı almamakla eleştiriyor. Baykal’ın bu açıklaması ve kamuoyu baskısı CHP’nin katı tavrını yumuşatabilir.

HDP zaten başkanlık sistemine karşı. CHP ve HDP bir blok oluşturabilir. Başkanlık sistemi için en büyük sorun köklü anayasal ve yasal değişikliğe ihtiyaç duyulması. Bir sistem değişikliğine gidilirse devlet neredeyse yeniden kurulacak. Yasalar A’dan Z’ye değişecek. Kuvvetler ayrılığı nasıl sağlanacak? Denetleme ve denge mekanizması nasıl işleyecek? Milletvekilleri nasıl seçilecek? Erken seçime gidilecek mi? Buna benzer onlarca soru havada uçuşuyor. Uzun bir yol.

İktidar kulislerinde şimdilerde partili cumhurbaşkanlığı konuşuluyor. Bu seçenek daha kolay bir seçenek. Sadece dört beş maddenin değiştirilmesi yeterli oluyor. Köklü bir rejim değişikliğine ihtiyaç yok. Anayasada bir madde var. Bu maddeye göre ‘Bir kimse Cumhurbaşkanı seçilirse partisi ile bağı kesilir’ deniliyor. Bu madde eğer kaldırılırsa sorun ortadan kalkıyor.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan bu madde ortadan kalkarsa AK Partili olmasının mahsuru kalmıyor. Cumhurbaşkanımız şu an fiilen AK Parti’nin liderliğini yapıyor. Ayrıca Bakanlar Kurulu’nu ayda bir topluyor. Dünya alem biliyor ki AK Parti’nin lideri Erdoğan’dır.

Madem bu konu bu kadar net ve açık niye gözümüzü kapatıyoruz. Fili durumu resmiyete çevirmek faydalı olacaktır. Bu seçenek olursa milletvekili seçimlerine de gerek yok. Cumhurbaşkanı başbakanı rahatlıkla değiştiriyor. Bu durumda güçlü bir genel sekreterlik ortaya çıkıyor. Partili cumhurbaşkanlığına geçilirse sisteme dokunulmadan, taşlar yerinden oynamadan kolay bir değişiklik yapılmış olacak. Başkanlık sistemi yerine daha kolay ve kestirme bir yol. O nedenle partili cumhurbaşkanlığı seçeneği de şu anda partide ciddi ciddi konuşuluyor.

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI

SİNAN BURHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39