• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C

"PKK'ya Ev Sahipliği Yapmayın"

"PKK'ya Ev Sahipliği Yapmayın"
Financial Times, Gül'ün, Suriye'yi Kürt militanlarını Türkiye'ye karşı kullanmaması için uyardığını yazdı.
Financial Times, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye-ABD ilişkilerinin hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu söylediğine dikkat çekerek, Gül'ün, Suriye'yi Kürt militanlarını Türkiye'ye karşı kullanmaması için uyardığını ve geçmişte PKK'ya ev sahipliği yapan Suriye'nin böyle tehlikeli bir Oyuna girişmeyeceğini güçlü bir biçimde önerdiğini ve umduğunu vurguladığını yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye-ABD ilişkilerinin hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu söylediğine dikkat çekerek, Gül'ün, Suriye'yi Kürt militanlarını Türkiye'ye karşı kullanmaması için uyardığını ve geçmişte PKK'ya ev sahipliği yapan Suriye'nin böyle tehlikeli bir Oyuna girişmeyeceğini güçlü bir biçimde önerdiğini ve umduğunu vurguladığını belirtti.

Financial Times Türkiye muhabiri Daniel Dombey, İstanbul Çırağan Palas Otel'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le gerçekleştirdiği "Türk Cumhurbaşkanı ABD ile yakınlıktan memnun" başlıklı mülakatında, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, ülkesinin dünya sahnesindeki görünümünü gözler önüne serdi" diyerek, Abdullah Gül'ün Suriye'yi Kürt militanlarını Türkiye'ye karşı kullanmaması için uyardığını ifade etti.

Haberde, mülakat, cumhurbaşkanının, sadece Türkiye'nin Orta Doğu ve ötesindeki diplomatik eylemlerinin değil aynı zamanda Washington ve Ankara arasındaki yeni yakınlığın altını çizdiği bir "ufuk turu" olarak nitelendirildi.

-"GÜL, BAZEN ERDOĞAN'DAN DAHA ÖLÇÜLÜ BİR TAVIR SERGİLİYOR"-

ABD ve Türkiye'nin Arap baharına tepkilerinin gerilim yükseldiği zaman farklılaştığına dikkat çeken Financial Times muhabiri, daha zorlayıcı bir tutum izleyen Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımıyla karşılaştırıldığında Abdullah Gül'ün bazen daha ölçülü bir tavır sergilediğini ve iki liderin de Türkiye'nin bölgede büyüyen rolünü vurguladığını yazdı.

"Sayın Gül, Türkiye'nin özellikle son 10 yılda kaydettiği başarının Arap dünyasını etkilediğini söylüyor. Ülkesinin statüsünü laik, demokratik ve serbest piyasa modelini izleyen çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak vurguluyor" diyen Daniel Dombey, Abdullah Gül'ün bu nedenle Arap dünyasının Türkiye'yi yakından izlediğini ve Türkiye'nin de bu nedenle dolaylı bir etkiye sahip olduğunu söylediğini belirtti.

-"OLAYLARI HALA YAKINDAN İZLİYORUZ"-

Suriye'nin geçmişte "PKK'ya ya da Kürt İşçi Partisi Üyelerine" ev sahipliği yaptığını belirten Abdullah Gül'ün, "Suriye'nin tehlikeli bir Oyuna girmemesini güçlü bir biçimde önerdiğini ve umduğunu kaydeden Dombey, Gül'ün, "Yapacaklarını düşünmememe rağmen olayları hala yakından izliyoruz" dediğini kaydetti.

-"Ankara AB KATILMAK İÇİN ÇABA SARF ETMEYE DEVAM EDECEK"-

Ayrıca, Abdullah Gül'ün, AB'nin "olumsuz tavırları" ile Türkiye kamuoyunda yabancılaşmaya neden olmaya başlamasına rağmen, Ankara'nın AB'ye katılmak için çaba sarf etmeye devam edeceğini ifade ettiğine vurgu yapan Dombey, Gül'ün "Şu anda Maastricht kriterleri konusunda çok sayıda AB üyesinden daha iyi durumdayız" dediğine dikkat çekti.

Abdullah Gül'ün ABD ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğu bir dönem olduğunu söylediğine işaret eden Financial Times muhabiri, Gül'ün füze kalkanı sistemin Tahran'a karşı olmadığını, sadece bir ülkeyi değil, füzeleri hedef aldığını vurgulamasına rağmen, bu yıl Washington'un Türkiye'nin NATO radarlarına ev sahipliği yapma kararından memnun olduğunu yazdı.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler konusunda ise Dombey, bazı Amerikalı üst düzey yetkililerin sorunlar konusunda Türk liderleri değil, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'yu suçlama eğiliminde olduklarını belirtti. -
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39