• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Polenler cinayetleri aydınlatıyor

Polenler cinayetleri aydınlatıyor
Bitkilerde üremeyi sağlayan polenler, hırsızlık ve cinayet gibi adli olayların çözümüne yardımcı oluyor.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Doğan, Türkiye’de son 10 yılda polis ve jandarma kriminal ile ortak yapılan çalışmalar sonucunda birçok hırsızlık, cinayet gibi olayları çözümlemeye çalıştıklarını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Cahit Doğan, polenlerin çiçekli bitkiler tarafından meydana getirilen oldukça kuvvetli yapıya sahip üreme hücreleri olduğunu ifade ederek, “Polenler artı 400 santigrat dereceye kadar yakılamayan, bunun yanında bilenen en kuvvetli asitler, hidroklorik, hidroflorik, sülfürik asitler gibi bir takım kimyasal maddeler içerisinde kolayca yok edilemeyen yapılar oldukları için her zaman güvenilir bir şekilde adli olayların çözümünde kullanılabilmektedir” dedi.

Polenlerin dört şekilde bitkiden taşındığını söyleyen Doğan, “Suyla, rüzgârla, böceklerle ya da kuşlarla taşınabilmektedir. Ancak herhangi bir nesneye ya da herhangi bir yere ulaştığında bunlar çıplak gözle görülemeyen yapılar oldukları için herhangi bir adli olaya girmiş bir insanın bu maddeleri kendisinden uzaklaştırması oldukça zordur” diye konuştu.

Adli olaylarda herhangi bir bitkiye ait polen saplanırsa olayın nerede gerçekleştiğini söylemenin mümkün olduğunu ifade eden Doğan, şunları söyledi:

“Her bitkinin kendine özgü bir çiçeklenme söz konusu olduğu için yani her bitki belli dönemlerde çiçek açıyor. Bir adli olayda herhangi bir bitkiye ait polenleri teşhis ettiyseniz, o bitkini çiçeklendiği dönem belli olduğu için olayın meydana geldiği dönemi kolayca tespit edebilmekteyiz. Bunun yanında her bitkinin kendine özgü bir yayılış yeri mevcut. Her bitkiyi her yerde yetiştiremezsiniz. Bizim ülkemiz gibi endemik tür sayısından çok zengin olan bir ülke de adli olayda herhangi bir endemik bitkinin polenine rastlamışsanız o zaman olayın meydana geldiği yeri de kolaylıkla tespit edebiliriz. Örneğin İstanbul’da uyuşturucu madde yakaladınız ve bu uyuşturucuyu yakaladığınızda sığla ağacı denilen bir bitkimiz var. Bu bitki yeryüzünde sadece Muğla Dalaman ve civarında yetişmekte. Şu çok kolayca söyleyebilirsiniz bu uyuşturucu Muğla Dalaman’da bir şekilde buluşmuştur diye yorum yapabiliriz. Bir başka örnekte ise, Ankara Gölbaşı’nda sevgi çiçeği denilen bir bitkimiz var. Diyelim ki Kars’ta bir ceset buldunuz. Bu cesette yaptığınız incelemeler sonucunda eğer bu sevgi çiçeğine ait polenlere rastladıysanız o zaman bu ceset bir şekilde Ankara Gölbaşı’nda bulunmuştur diyebiliriz.”

Polis ve jandarma kriminal ekiplerinin topladıkları delilleri incelemeye aldıklarını belirten Doğan, “Olay yerinden alıp bize gönderdikleri toprak numunelerini ya da kişilerin pantolonları, montları, ayakkabıları olabilir. Buna benzer nesneleri inceleyerek üzerinde bulunan polenleri teşhis ediyoruz ve hangi bitkilere ait olduklarını belirliyoruz” şeklinde konuştu.

POLENLER HIRSIZLIĞIN YAPILDIĞI YERİ TESPİT EDİYOR

Son yıllarda baz istasyonlarında yapılan akü hırsızlığı ve cinayetlerin aydınlatıldığını söyleyen Doğan, şunları kaydetti:

“Özellikle son dönemlerde Kırıkkale ve civarında çeşitli telefon şirketlerine ait üç farklı yerde baz istasyonlarından akü hırsızlıkları meydana geldi. Bir kamyondan şüpheleniliyor. Bu kamyonun üzerinden alınan araç plakalarını bize gönderdiler. Gönderilen araç plakalarının üzerinde yaptığımız analiz sonucunda baz istasyonlarının tam önünde bulunan bitkilere ait polenleri yoğun bir şekilde tespit ettik. Sonuçta aynı araçların gaz, fren ve debriyaj pedalları üzerinde de aynı bitkilere ait çok sayıda polenler teşhis ettik. Bu polenlerin içerisinde özellikle sulak alanlarda yetişen bir bitkiye ait polenler teşhis ettik. Bizi ilk etapta şaşırtıcı oldu. Baz istasyonları genellikle yüksek kesimlere kurulur. Fakat olay yeri ekiplerinin bize gönderdikleri fotoğraflardan bir tanesinde çok dikkatli bir şekilde baktığımızda baz istasyonunun alt kısımlarında bir yerde böyle sulak bir göletin bulunduğunu gördük ve içimizde en ufak bir kuştu kalmadan bu kamyonun hırsızlık yapılan yerlerle bir şekilde ilişkide bulunduğunu tespit ettik.”

Her bölgenin kendine özgü flora özelliği ve aynı zamanda da vejetasyonu olduğunu belirten Doğan, “Bütün bitkileri bir arada birlikte yetiştirebilmeniz, farklı alanlardaki bitkileri bir alanda yetiştirebilmeniz mümkün değil” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39