• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

PROF.DR.ABDULLAH ÖZKIRIŞ,DİYABET HASTALARINI UYARDI KONTROL KÖR OLMANIZI ÖNLER

PROF.DR.ABDULLAH ÖZKIRIŞ,DİYABET HASTALARINI UYARDI KONTROL KÖR OLMANIZI ÖNLER
Kayseri DoktorÖZ Göz ve Cerrahi Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Özkırış diyabet hastalarına uyarılarda bulunarak, “Kontrol kör olmanızı önler” dedi.

a200_abdullaozkiris10.jpg

Prof. Dr. Abdullah Özkırış özellikle diyabet hastalarının düzenli olarak gözlerini kontrol ettirmemeleri sonucunda gözlerini kaybedebileceklerini söyledi. Prof. Dr. Özkırış “düzenli kontrol erken teşhisi getirir bu da hastayı kör olmaktan kurtarır” dedi.


Kayseri DoktorÖZ Göz ve Cerrahi Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Özkırış diyabet hastalarının bu hastalık süresince özellikle gözlerinin ciddi hasar gördüğüne dikkat çekerek, diyabet hastalarının özellikle gözlerini korumak için daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Özkırış diyabet hastalarının dikkat etmeleri noktaları, şu şekilde belirtti:
“Şeker hastaları hastalıktan korkmasınlar. Sadece onunla nasıl baş etmek gerektiğini öğrenmeliler. Diyabette erken teşhis özellikle gözün daha az hasar görmesi açısından çok önemlidir. Diğer dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir. Diyet çok dikkat etmeliler. İdeal kiloda olmak için sporu ihmal etmemeliler. Sigara içiyorlarsa mutlaka bırakmalılar, stresten uzak durmalılar. Kan şekerini sıkı ve düzenli olarak kontrol etmeliler ve en önemlisi de her altı ayda bir gözlerini kontrol ettirmeliler.”

Diyabette gözde ne olur
Diyabetlilerde hastalık ilerledikçe gözün arkasındaki sinir liflerini içeren doku olan retinayı besleyen küçük kan damarlarında meydana gelen değişiklik ve hasarların hastalığı oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abdullah Özkırış, “Bu hastalık zamanında tedavi edilmezse hastada körlüğe sebep olabilir. Çoğunlukla iki göz etkilenir. Hastalığın başlangıcında hiç şikayet olmayabilir, bulgular zamanla ortaya çıkar. Diyabet ne kadar uzun süreli ise, hastalık ihtimali de o kadar daha fazladır. Çocukluk çağı diyabetinde, daha küçük yaşlarda başlar. Katarakt oluşumunu da tetikler“ dedi.
Hiçbir hastalığı olmasa bile herkesin yılda bir kere retina kontrolünü yaptırmaları gerektiğini vurgulayan, Özkırış “Evet bu çok önemli. Erken safhada yakalanan hastaların tedavileri mümkündür. Bu sebeple hastaların hiçbir şikayeti olmasa da yılda 1 defa göz hekimine retina muayeneleri gerekir. Buluğ çağı, gebelik, katarakt ameliyatı, insüline yeni geçiş gibi dönemlerde muayene aralığı sıklaştırılmalıdır”diye konuştu.

Kimler risk altında?
Öncelikle bütün şeker hastalarının risk altında olduğunu kaydeden Prof.Dr. Özkırış, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bütün şeker hastaları risk altındadır. İyi kontrol edilmeyen kan şekeri seviyeleri, Yüksek kan basıncı, hamile ve şişmanlar bu hastalık açısından risk altındadırlar. Diğer göz rahatsızlıklarında görülen batma, çapaklanma, ağrı gibi şikâyetler olmaz. Sadece görmede azalma olur. Bu da yavaş yavaş olur. Görme alanında fark edilen, örümcek ağları gibi küçük uçuşan cisimcikler, ışık çakmaları, Görmeyi engelleyen, siyah yarıklar ya da kırmızı bir şerit. Görme kaybı, bulanık görme, Görme merkezinde, siyah veya boş bir nokta. Gece görmesinin zayıflaması, Parlak ışıktan gelip daha loş bir ortama uyumda güçlük, görüş alanında oluşan karanlık gölgeler, Görüşün perdelenmesi. Kısa süreli görme kaybı olur. Bunlardan bazıları varsa hemen en yakın bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Hastalığının son evresine kadar kişinin gözünde ödem oluşmadığı sürece ve hafif retina hasarı var ise genellikle tedaviye gerek yoktur. Ciddi hasar mevcutsa, son evre bozuklukların tedavisi için Lazer Yöntemi kullanılmaktadır. Lazer tedavisinde en az iki ve daha üstü seanslar şeklinde mevcut görmenin korunması sağlanır. Burada hastanın gözünde sonradan oluşan kan damarlarının yakılarak kapatılması amaçlanır. Kanama başlamadan önce uygulanan lazer daha yararlı olur. Son söz olarak; hastalar diyabetten korkmasınlar. Mutlaka 6 aylık kontrollerini retina konusunda uzman ve ehil kişilere yaptırsınlar.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39