• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • Kayseri 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C

Raylar Devletten Lokomotifler Özel Şirketlerden Olacak:

Raylar Devletten Lokomotifler Özel Şirketlerden Olacak:
TCDD köklü değişiklikler yapılıyor!.. Artık raydalar devletten lokomotifler devletten olacak.

Demiryolu taşımacılığını havayolu gibi özel sektöre açan yasa Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD ) tarihinde en köklü değişimi getiren düzenlemeyle, kamuya ait demiryolu ağı üzerinde özel şirketler taşımacılık yapabilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım , taşınmaz ve envanterindeki araçlarla TCDD’nin bugünkü değerinin 100 milyar lira olduğunu söyledi.

Yasa ile TCDD, demiryolu altyapı işletmecisi olarak yeniden yapılandırılacak. TCDD’nin tren işletmesi ile ilgili birimleri ayrılarak, TCDD Taşımacılık A.Ş. kuruldu. TCDD, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde işletmeci olacak. Özel şirketler, kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa edebilecekler ve ulusal demiryolu ağı üzerinde işletmecilik yapmak üzere bakanlıktan izin alacaklar. Şirketlerin, demiryolu altyapısı kurmak istemeleri halinde yapacakları gerekli taşınmazlar kamulaştırma bedeli ilgili şirketten tahsil edilerek devlet tarafından kamulaştırılacak. Şirket lehine 49 yılı geçmemek üzere bedelsiz olarak kullanım hakkı tesis edilecek. Ormanlar hariç olmak üzere, devlette bulunan taşınmazlardan TCDD’nin görev ve faaliyetlerinde kullanılanlar, Hazine adına tescil edildikten sonra üzerindeki yapı ve tesislerle birlikte TCDD’ye devredilecek. Bu taşınmazlardan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli olanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olup TCDD ile ortak kullanılan taşınmazlar kapsam dışı olacak. Yeni yatırımlar yapması ve uluslararası borç alabilmesi amacıyla TCDD’nin bütün borçları Hazine’ye devredilerek tasfiye edilecek.

ALTYAPISI AÇILIYOR

Muhalefet, TCDD’nin özelleştirilmesi ve taşınmazların satılacağı iddiasıyla yasaya tepki gösterdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise eleştirileri şöyle yanıtladı:

“Devlet Demiryolları varını yoğunu satıyor, geleceğini satıyor, bu durum ne olacak’ diye soruluyor. DDY bütün altyapısıyla, gayrimenkulleriyle, envanterindeki araçlarıyla 100 milyar TL’nin üzerinde bir varlığa sahip. DDY mecbur kalmadan hiçbir arazisini satmıyor. Sadece şehirlerde belediyelerle yerel yönetimlerle veya bazı kamu kurumlarıyla ortak projeler yapıyor, buraları şehre kazandırmak, şehrin akciğeri haline getirmek için projeler üretiyor. Bu kanunla da herhangi bir satış söz konusu değil. Demiryollarının altyapısının özel sektöre açılması hedefleniyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39