• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU
SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU
Kayseri SMMM Odası’nın Geleneksel İftar Yemeği ve Plaket Töreni, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı ile Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İftar yemeğine ayrıca Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail KAYAR, SGK İl Müdürü Mükremin Sürücü, İŞKUR İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan, çeşitli kurum temsilcileri ve Oda Başkanları, Vergi Dairesi Müdürleri, Vergi Müfettişleri, Öğretim Üyeleri, çok sayıda Yeminli Mali Müşavir ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir katıldı.

Kayseri SMMM Odası Başkanı Suat Özsoy yaptığı konuşmada TÜRMOB Genel Başkanı Sayın Nail Sanlı ile Milletvekili Ahmet Öksüzkaya’nın iftar yemeğinde kendilerini yalnız bırakmamalarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ramazan ayının sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve yardımlaşma gibi duyguların doruğa ulaştığı bir ay olduğunu belirten Özsoy, maalesef Ramazan ayında bile devam eden terör olaylarını şiddetle lanetlediğini ve saldırılarda şehit olan askerlerimize Allah’tan Rahmet, ailelerine de başsağlığı dilediğini söyledi.




Muhasebe ve denetim mesleğinin, Yeni Türk Ticaret Kanunu ve sonrasında 660 sayılı Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ile önemli bir süreçten geçmekte olduğuna değinen Özsoy, denetimle ilgili olarak, geçiş sürecinde, SMMM’lerin haklarının kısıtlanması gibi meslek camiasında ayrımcılık yaratan ve T.C. Anayasası’nın eşitlik ilkesine de aykırı olan bu durumun düzeltilmesinin, büyük bir yanlıştan geri dönülmesini sağladığını belirtti. Özsoy “Buna göre, bağımsız denetçilerde yetkilendirme, meslek mensubu olanlar arasından Kamu Gözetimi Kurumu tarafından yapılacaktır.” diye konuştu.

Bu gelişmeler ışığında, TÜRMOB tarafından SMMM Odaları nezdinde başlatılan yoğun ve profesyonel bir şekilde yürütülen bağımsız denetim eğitimlerinin Kayseri SMMM Odası’nda tamamlandığını ve Türk Ticaret Kanunu, KOBİ-TFRS ve Denetim eğitimlerine katılan meslek mensubu sayısının 480 olduğunu ifade eden Özsoy, bu meslek camiasına hak ettiği değer verildiği süre kendilerinin de katkılarıyla ülkemizin daha iyi noktalara geleceğine inandığını bildirdi.
TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı konuşmasında, Ramazan ayının insanların kardeşçe, huzur içinde yaşaması gereken bir ay olduğunu belirterek meslekle ilgili son dönemde yaşanan sıcak gelişmeleri ve yeni düzenlemeleri değerlendirdi. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu firmaların yurtdışında rekabet gücünü artıracak, halka açık şirketlerin çoğalabileceği, yabancı yatırımların ülkeye gelebileceği, firmaların güçlenerek gelişeceği bir düzenleme olarak düşündüklerini ifade etti. Ancak değişiklikler gündeme geldiğinde Türk Ticaret Kanunu’nun ana taşıyıcı kolonlarından biri yok edildiğini söyleyen Sanlı sözlerine şöyle devam etti:
"400. Madde, yani Bağımsız denetim konusu 6102 sayılı yeni Türk Tcaret Kanunu’nu değiştiren 6335 sayılı yasa bir değişikliğe uğradı. Değişiklik,SMMM ve YMM unvanlarının bu maddeden çıkarılmasıydı. Yoğun bir çalışmayla, TBMM’deki görüşmelerimiz sonucu ve değerli meslek mensubu vekilimiz Sayın Ahmet Öksüzkaya'nın katkılarıyla bunu değiştirmeyi başardık. Buna rağmen geçici altıncı maddeye, dördüncü bir paragraf eklenerek SMMM'lerin haklarının kısıtlanması gibi meslek camiasında ayrımcılık yaratan ve T.C. Anayasası’nın eşitlik ilkesine de aykırı olan bir durum söz konusu oldu. Yasa Cumhurbaşkanımızın onayına gittiği aşamada bizler Cumhurbaşkanımıza açık mektup yolladık ve gazete ilanları verdik. Tam bu safhada, YMM’lere ve TTK’ya göre yetki almış bakanlık müfettişlerine 10 yılını dolduranların Kamu Gözetim Kurumu’nun öngördüğü eğitim şartlarını yerine getirmeleri kaydıyla sınav ve benzeri herhangi bir şart aranmaksızın bağımsız denetim hakkı verilmesini içeren bir madde eklendi. Bu durum kamuoyunda tedirginliklere yol açtı. Bizler TÜRMOB olarak hem YMM’lere hem de SMMM’lere sahip çıkmak ve haklarını aramak durumundayız, aradık da. Verilen bu yetki, ikinci bir Torba Yasa görüşmesinde yine eklenen bir madde ile ortadan kaldırılmış oldu. En son Kamu Gözetim Kurumu’na genel yaklaşımımızı bildirdik. Kendilerinin düzenlemeyi planladıkları eğitimle ilgili olarak, TÜRMOB olarak bizim bu eğitimleri düzenlediğimizi ve mükerrer olacağı düşüncesini de kendilerine ileteceğiz.
Fakat Kamu Gözetim Kurumu Sakarya Üniversitesi ile bir anlaşma yaparak, üyelerimizden konaklama hariç 4.500 TL talep ederek bu eğitimleri yapmayı planlamaktadır. Şu anda başvuruları kaldırlar. Bizim eğitimlerimizden 45.740 kişi geçti. Aynı 45.740 kişi Sakarya Üniversitesi'ne aynı müracaatları yapacak olursa, sizlerin cebinizden çıkacak paralarla oluşacak olan bütçe 203 trilyondur. Bunun karşısında duracağız. Meslek mensuplarımızla yan yana durararak haklarımız için mücadele edeceğiz.”
Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ise, meslektaşlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Oda yönetimine teşekkürlerini sundu. Meslek Kanunlaştıktan sonra mesleğin kâtiplikten çıkıp, denetim mesleği olma yönünde adınlar atıldığını belirten Öksüzkaya, Yeni TTK ile denetim işinin meslektaşların yapmasının yürürlüğe girdiğini, şirketlerin dünayaya açılması ve öünün açılması bakımından son derece önemli olduğunu söyeleyen Öksüzkaya, iş dünyasından gelen çeşitli serzenişlerle birlikte kanunda bazı değilşiklikler olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca tek kişlilik sermaye şirketlerinin olabileceği gibi bir değişikliğin de yeni TTK ile getirildiğini söyleyen Öksüzkaya, yaklaşan Ramazan bayramını şimdiden tebrik ederek, yiyecek ekmek bulamayan insanları ve ülkeleri de düşünerek onlara yardım elimizi uzatmalıyız diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan plaket töreni ile meslekte 30 yılını dolduran üyelere , 30. Yıl Plaketi TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve Oda yönetimi tarafından takdim edildi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39