• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Serdar Arseven 'İnsanın olduğu her yerde ihmal vardır'

Serdar Arseven 'İnsanın olduğu her yerde ihmal vardır'
Akit Gazetesi yazarı ve Genel Yayın danışmanı Serdar Arseven TRT Türk ekranlarında yayınlanan Ankara'dan bakınca programında Bahar Güven'in sorularını yanıtladı.

Serdar Arseven büyük Soma faciasını pek çok yönü ile değerlendirdi.

 

Yeni Akit Gazetesi yazarı Serdar Arseven TRT Türk ekranlarında yayınlanan Bahar Güven'in sunduğu Ankara'dan Bakınca programına katıldı. Soma faciasını değerlendiren Serdar Arseven büyük faciada ihmal olup olmadığı sorularına yanıt verdi.

 

 

Serdar Arseven: Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Dünyadaki en büyük acı evlat acısıdır bu acının tarifi imkansızdır. Tabi Allah kimseye taşıyamacağı yükü yüklemez ama insanoğlunun taşıyabileceği en büyük yük evlat acısıdır. Çocuklarını kaybeden anne ve babalara rahmet diliyorum. Böyle bir facianın ardından günlerce kendi evladınızın isminin çıkmasını beklemek kadar zor birşey yok.

1997 yılında başladım gazeteciliğe bugüne kadar pek çok kaza haberleri yaptık ve okuduk. Yalnız bu olayda ilk defa sebepler noktasında aklımız bu kadar karıştı. Trafonun nasıl patladığı, nasıl arızalandığı tartışıldı iki gün boyunca. Şu hadisede en büyük psikolojik çöküntüye neden olan sebebin bir türlü belirlenememesi idi.

 

Vardiya değişimi sırasındamı değilmi. İki gün boyunca iki vardiya aynı anda değişmeseydi ne olurdu konuşuldu. Oluş itibari ile daha önce böyle bir tablo görmemiştik.

 

Firmanın açıklamaları için ne diyorsunuz?

Serdar Arseven: İhmal olmaması gibi bir ihtimali sıfır olarak görüyorum. Kamuoyu olarak baktığımızda 301 kişinin şehit olduğu bir yerde karbonmonoksit fazla deniyor. Genel kanaate bakıldığında bir ihmal olduğu apaçık ortada. Benim burada baktığım noktalar şu olur

1- İnsanın olduğu her yerde bir kusur bulunur. Ve bu hatalar zincirleme olarak başlar.  Denetçiler ile görüşüyorum denetçi olmak için ne gerekir diye soruyorum. Bilen kişiler sadece üniversite bitir gel torpilinde varsa bu iş olur diyor.

 

Türkiye'de herkes staj yapmıştır ama yüzde 80 kişi bir tanıdık bulup hemen kağıt üzerinde staj yaptığını gösterir.  2014 yılında iki kere denetim geçirdi sağlamdır burası demek yanlış olur. Denetçilerle görüşüldüğünde 100 bin tane yer var bizim sayımız 100 diyorlar. Türkiye'nin pek çok şehrinde denetimlerin olmadığı görülüyor.

 

Yeni bir çalışma sistemi getiriliyor sizce bu sistem etkili olurmu?

Bu kadar büyük bir facianın yaşanmasımı gerekiyordu bu çalışmalar için diyorsunuz. Ak Parti'yi kurmuşsunuz birçok şey ile uğraşırken hemen bir kapatma davası açılıyor.  Pek çok önemli konu varken Ak Parti kapatılsınmı kapatılmasınmı tartışması yapılırken Türkiye'nin 2 yılı gidiyor. Onun ardından bir muhtıra veriliyor ve Cumhurbaşkanı kim olacak tartışması yaşanıyor. Daha sonra Deniz Baykal çıkıp ortaya Erdoğan yanıma gelsin ama kameralarla gelsin ona güvenmiyorum diyor. Şöyle böyle derken siyasi spekilasyonlarla boşa pek çok vakit geçiriyor. Hükümet şeytan taşlamaktan namaz kılamaz hale geliyor.

 

Muhalefetin ideolojik görüşlerine saplanırsanız Yılmaz Özdil gibi müstehaktır diyebilirsiniz. Birşeyi bilimsel olarak ele alalım. Bir patlamamı olmuş bu olayda öncelikle ne yapılması gerekir diye düşünülmeli.

 

Türkiye Soma'da büyük bir savaş verdi

 

1999 depreminde büyük sıkıntıların olduğunu gördük. O zaman büyük tartışmalar yaşanıyordu. Yüzbinlerce kişinin öldüğü depremde laiklik tartışılıyordu. Soma'da olay olur olmaz hemen bir planlama yapıldı. Bir olay meydana gelmiş akıllı insan neye bakar? Orada kaç insan sağ olarak kurtarılabilir bu düşünülür. Ben siyasi düşüncelerini sevmiyorum ama Sn. Kemal Kılıçdaroğlu bu olay sırasında oldukça sağduyulu bir davranış gösterdi. Bu süreçte büyük bir acının altında bütün siyasiler birleşti.

Özellikle CHP tabanını etkileme gücü olan Yılmaz Özdil, Yazgülü Aldoğan ve ismi lazım olmayan bir avukat bu büyük acının hakkında çok büyük saygısızlık yaptılar. Özdil'in ölen 301 madenci için müstehaktır demesi 30 Mart'ın verdiği büyük acının geri yansımasıdır.

CHP'nin son yıllarda geliştirdiği icraatlara bakıldığında sadece laiklik üzerine. Muhalefetin sitesine girdiğimde hükümet şunları eksikmi yaptı? sorularını görmek isterdik.

 

Bundan sonraki süreçte neler olacak?

 

Bundan sonraki süreci tamamen hukuka bırakmamız gerekli. Şuana kadar gerçekleştirilen yardım çalışmaları hakkında ters giden birşey duymadık. Yargının güvenilirliği konusundada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Vardiya amirine kadar tutuklama emri çıktı. Hiç bir hükümet bir patlama meydana gelsinde bundan zarar göreyim demez. Taner Yıldız orada büyük bir iş başardı. Büyük bir facianın ardından o krizi yönetmek çok zor. Belli kesimlerin adamları olduğu bilinen kişiler orada madenci yakını gibi orada gidip pankartlar açtılar. Kimse bu büyük acıyı kullanarak hükümete zarar vermeye çalışmasın. Bundan sonra herkes reel çalışmalar ile muhalefet yapılmalı.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39