• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

SGK, karı-kocaların 'Boşanma' oyununu bozuyor

SGK, karı-kocaların 'Boşanma' oyununu bozuyor
Evlendikten sonra babasından kalan yetim maaşını alabilmek amacıyla anlaşmalı boşanıp eski kocasıyla yaşamaya devam eden kadınlar devletin başını en çok ağrıtan konuların başında geliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetim elemanları tarafından özellikle ihbarlar sonucu takibe alınan kadınların evlerine baskınlar düzenleniyor. Muhtarlık kayıtlarında hala boşandığı kocasıyla yaşadığı belirlenen, elektrik ve telefon faturaları boşandığı kocası üzerine kayıtlı olanlara ceza kesiliyor.
Son olarak anlaşmalı boşanarak devletten haksız yere yetim maaşı alanların 2 yıl hapis cezası 30 bin lira da para cezasına çarptırıldığını duyan kadınlar yakalanmadan maaş iptali için SGK'ya akın etti. Kurum'a 'Ben anlaşmalı boşandım, ceza almadan yetim maaşımın iptalini istiyorum' dilekçesi yağdı.
nlaşmalı boşananların müracaatlarında yeniden evlenmek için çeyiz parası istemeleri ise müfettişleri şaşkına çevirdi. Müfettişler, haksız yere yıllardır yetim maaşı alanlara cezadan kaçıp yeniden eski kocasıyla evlenmek amacıyla 2 bin 500 lira tutarında çeyiz parası verilmesine karşı çıktı.
Hayali boşanmayla devlete zarara uğratan bin uyanığın 'Ben kocamla yeniden evleneceğim ama yetimlere verilen çeyiz parası istiyorum' talepleri geri çevrildi.
8 BİN 500 MAAŞ İPTAL EDİLDİ
Ankara'da anlaşmalı boşanıp 6 yıl boyunca babasının maaşını alan kadının eski kocasından 2 yaşında çocuğu olduğunu kontrol memurları tespit etti. 'Madem boşandınız ve babanızdan yetim aylığı alıyorsunuz bu çocuk ne?' diye sorunca anlaşmalı boşanan kadın ve erkek yetim maaşı almak için boşandıklarını itiraf etmek zorunda kaldı. Bu kişinin maaşı kesilip boşandığı yıldan itibaren aldığı paralar faiziyle geri alındı. Bu şekilde 8 bin 500 kadının haksız maaşı iptal edildi.
Haksız maaşa 500 milyon TL
Anlaşmalı boşanarak haksız şekilde maaş alanların devlete maliyetinin sağlık harcamalarıyla birlikte 500 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.
ANNELER İHBAR İÇİN KOŞTU
Kağıt üzerinde boşananlara dair gelen ihbarların yüzde 95'i anneler ve kız kardeşlerden oluyor. Ölen sigortalının karısı (anne) emekli maaşının yüzde 75'ini alıyor. Eğer ölen sigortalının bekâr ve dul kızı varsa onlar da yüzde 25 oranında yetim aylığı alıyor. Tam bu noktada mirasın bölünmesi devreye girdiğinden anlaşmalı boşanmaları anne ve bekar kız kardeş şikayet ediyor. Eşinden anlaşmalı boşanan evin evli kızı kocasıyla yaşamasına rağmen ölen babasından maaş alınca hem annenin hem de kızın aldığı maaş düşüyor. Evin bekar kızı 300 lira alacakken anlaşmalı boşanan kardeş maaş alınca bu para bölünüp 150 liraya düşüyor.

Kaynak: Bugün
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39