• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

SİGARA VE STRES CİLDİ YAŞLANDIRIYOR

SİGARA VE STRES CİLDİ YAŞLANDIRIYOR
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. İnci Sak, çevresel faktörlerin ve sigara kullanımının cilt sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi.
Çevresel faktörler cilt yaşlanmasını tetikliyor
Cildi diğer organlardan ayıran başlıca özelliği, dış etkilere de açık olmasıdır. Çünkü cilt sadece içten değil, dıştan da yaşlanmaktadır. Özellikle yoğun makyaj yapmak, aşırı çay, kahve ve kola tüketimi gibi çevresel faktörler de cilt yaşlanmasına neden olmaktadır. Genetik mirasın da cilt yaşlanmasında önemli bir yeri vardır. Ancak cilt yaşlanmasının yüzde 20’si genetik, yüzde 80’i ise çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Nikotin cildin en büyük düşmanı
Hava kirliliği, fabrika dumanları, endüstriyel buharlar, sigara, egzoz gazları ve stres gibi faktörler cilt yaşlanmasında önemli rol oynamaktadır. Sigarada bulunan nikotin, derideki kılcal damarların çapını azaltarak cildin beslenmesini olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca kan dolaşımındaki oksijen oranı da sigara ile azalmakta, cilt hücreleri yeterli beslenemediğinden metabolizması uygun bir şekilde gelişmemektedir. Sigara kullananlarda cilt yaşlanması ve ciltteki kırışıklıklar daha erken yaşlarda başlamaktadır. Alkol tüketiminde ise, özellikle yüz bölgesinde kılcal damarlardaki genişlemesi sonucu, ciltte kızarıklığa neden olan bazı cilt hastalıkları ortaya çıkmaktadır.
Cilt yaşlanmasını geciktirmek mümkün
Cilt sağlığını korumak için sigara ve stresten uzak durmak, antioksidan içerikli meyve, sebze ve balık gibi besinleri tüketmek, cilt için uygun kozmetik ürünleri tercih etmek cildin yaşlanmasını geciktiren önemli faktörlerdir. Bunların yanında; botoks, peeling, dermaroller gibi tedavi yöntemleriyle de cilt yaşlanmasının önüne geçmek mümkündür.
Botoks: Ciltte belirgin çizgi ve kırışıklıkları olan kişilerde özellikle; alın, dudak çevresi, kaz ayağı bölgesine uygulanmaktadır. Çizgilerin olduğu bölgelerdeki kası felç etmeye yönelik bir toksinden oluşan enfeksiyon yöntemidir. Etkisi 6 ay sürmektedir.
Peeling: Mevsimsel olarak uygulanmaktadır. Daha çok yaz sonu cildin üzerindeki ölü tabakayı temizlemek için bir asitle derinin soyulma işlemidir. Kış aylarında ayda bir tekrarlanarak, akne ve deri izlerinin azaltılması ile cilt yaşlanmasını geciktirici özelliği olan, cilt için yararlı bir yöntemdir. Peeling sonrasında bir hafta dışarı çıkılmaması ve güneş ışınlarına maruz kalınmaması önerilmektedir. Bu bakımdan genellikle kış aylarında tercih edilmektedir.
Dermaroller: Küçük iğneli bir aletle yüzün üzerindeki ölü deriyi atarak hem yaşlanmaya hem lekelere karşı uygulanan bir tedavi yöntemidir. 2 hafta boyunca, haftalık sürelerde takip gerektirmektedir. Kışın yapılması daha uygundur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39