• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Siz Bayramda Ne Yersiniz?

Siz Bayramda Ne Yersiniz?
NİŞASTA BAZLI ŞEKER NBŞ-YÜKSEK YOĞUNLUKLU TATLANDIRICI YYT VE GERÇEK ŞEKER

Siz Bayramda Ne Yersiniz?  

 

Ramazan’ın sonuna yaklaştık. Kısmetse bir hafta sonra bayramı idrak edeceğiz. Ramazan Bayramı. Belki bedensel ihtiyacımız gereği, belki psikolojik olarak, toplumsal geleneğimiz oluşmuş. Özellikle bu bayramda herkes evinde tatlı bulundurur. Envai çeşit şeker ve tatlı bulundurma ve ikram etme geleneğimizden dolayı biliyorsunuz Ramazan Bayramı “şeker bayramı” diye de dillendiriliyor.

 

Eskiden tatlılar hep evlerde yapılırdı. Artık zamanımızda kentlerde, ilçelerde bu uygulama neredeyse ortadan kalktı. Hatta köylerde bile hazır tatlılarla karşılaşmak mümkün. Gelişen teknolojide ve ekonomide bu tür ürünlerin seri imalatının toplumun ihtiyacını karşılayacak şekilde olması normal. Üzerinde durulması gereken bu değil, yapımında kullanılan malzeme. Bu hazır tatlıların şerbeti, tatlısı neyden hazırlanıyor, yeterince bilen, anlayan var mı? Ya da kontrol ediliyor mu? Pek sanmam. Birçoğumuz paketlenmiş halde alıyoruz ve afiyetle (!) hem tüketiyor, hem de ikram (!) ediyoruz.

 

İki hafta önceki yazımızda “Ne Biçim Şey”  başlığı altında NBŞ (nişasta bazlı şeker) üzerinde durmuş, bunun tarıma, ekonomiye, insan sağlığına olumsuz etkilerini konu edinmiştik. İş bununla kalsa belki çözüm üretmek kolaylaşabilir. Başımızda bir de YYT (yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar) var. Biz NBŞ üretim kapasitesinin yüksekliğinden, verilen kotadan, kotasının artırılmasından şikayet ederken, bir de 2006 yılından beri ithal edilme izni verilen YYT’ler çıktı ortaya. YYT’ler Türkiye’de üretilmiyor. Özellikle sağlık sektöründeki firmalar ilaçlarda kullanılmak üzere yurtdışından ithal ederek getiriyorlar. Gazlı içecekler, meyve sularında ve diğer bir kısım gıdalarda şurup yapılarak kullanılıyor. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların büyük çoğunluğu sentetik (kimyasal) ürünler. Bu ürünlerin ithalatı bir kotaya tabii değil. Şeker Kurulu izin veriyor. Büyük bir kısmı ABD, AB ve Çin’den getiriliyor. İşte başkalarının ürettiği maddeler, bu işin sadece ticaret ve kar yönü ile ilgilenen firmalarca bizim pazarımıza giriyor ve evimizde, restoranda, kafede vs. yerlerde gıda ürünleri içerisinde karşımıza çıkıyor.

 

Gıda ve sağlık uzmanları doğal olmayan ve sentetik olarak üretilen bütün bu maddelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden oluşan listenin henüz sonunu getiremediler. Doğa bozuldukça, doğallıktan uzaklaştıkça insanoğlunun başına ne tür felaketler geldiğini dünyada yaşanan pek çok olay aslında bize gösteriyor. Ama ders alan kim?

 

Bayram hazırlıklarının ve bayramın yaşandığı bugünlerde galiba sorumluluk yine vatandaşa düşüyor. Kendiniz için aileniz, yakınlarınız, dostlarınız, komşularınız, arkadaşlarınız için bu bayramda tüketeceğiniz tatlılardaki malzemelere dikkat edin. Bu tatlılardaki malzeme, şeker pancarından üretilen gerçek şeker mi, yoksa nişasta bazlı şeker veya yüksek yoğunluklu tatlandırıcı mı? Siz bayramda ağzınızın tatlı olmasını mı istersiniz, yoksa sahte tatlar sizin için yeterli mi?

 

Siz gerçekten bayramda ne yersiniz?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39