• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Son Başbakan

Son Başbakan
Bugünlerde en çok konuşulan konu başkanlık sistemi.

Bugünlerde en çok konuşulan konu başkanlık sistemi. Uzun yıllardır konuştuğumuz bir konunun realize olmasının eşiğindeyiz. Ülkemiz yeni bir yönetim yapısına kavuşacak. Bu konuyla ilgili kamuoyunda yeterli bilgi yok.

O nedenle bu yazımızda bazı önemli bilgiler verelim. 22 Ekim tarihinde yazdığım köşe yazımda başkanlık sistemi yerine partili cumhurbaşkanlığının tercih edileceğini belirtmiştim. Gelinen nokta dediğimizi doğruladı.

Bu pakette iki önemli nokta var. Bunlardan birisi seçim sistemine ilişkin. Yeni sisteme göre baraj sistemi kalkıyor. Şu an yüzde 10’luk bir baraj var. Bu baraj yerine daraltılmış bir sistem geliyor. Dar bölge değil daraltılmış bölge. Örneğin Ankara iki seçim bölgesi bu ilimiz 4 bölgeye bölünüyor ya da Kayseri iki seçim bölgesine çevriliyor.

Bu rakamlar değişebilir. Bu sistem sayesinde muhalefet partileri büyük ya da küçük demeden meclise girebilecekler. Burada şu eleştiri gelebilir. İyi de mecliste çok sayıda parti olursa yönetimde istikrar nasıl sağlanacak.

Çok sayıda parti mecliste olursa istikrar sağlanabilir mi? Evet sağlanabilir. Burada başkanlık sisteminin önemi ortaya çıkıyor. Başkanlık sisteminde bakanlar kurulunu başkan atayacağı için hükümet kurma sorunu olmayacak. Başkan seçildikten sonra kabinesini oluşturacak. Böylece hem yönetimde istikrar hem de temsilde adalet sağlanmış olacak.

Demokrasinin önü açılacak. Mevcut anayasaya göre bir kimse Cumhurbaşkanı seçilirse partisi ile ilişiği kesilir maddesi var. Bu madde kâğıt üzerinde bir madde. Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanı partisi ile ilişiğini kesmedi. Yeni düzenlemeye göre cumhurbaşkanı partisinin üyesi olabilecek ve hatta genel başkanı olabilecek.

Burada önemli nokta şudur. Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren başbakanlık kurumu ortadan kalkacak. Şu an Başbakan olan Sayın Binali Yıldırım son başbakan olabilir. Yeni başkan ya da cumhurbaşkanı 2019 yılında seçilecek. O güne kadar seçim yok. O nedenle başarılı bir başbakan olan sayın Yıldırım son başbakan olacak.

Bu sistemle Türkiye yeni ve hızlı karar verebilen bir ülke olacak. Koalisyonlardan kurtulacak. Ekonomide ve siyasette önemli ve hızlı kararlar alınabilecek. O nedenle umarım yeni sistem ülkemizin hayrına olacak.

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI

SİNAN BURHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39