• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

''TAKSİTLE YAŞAYIP, BORÇLA ÖLÜYORUZ''

''TAKSİTLE YAŞAYIP, BORÇLA ÖLÜYORUZ''
Demokrat Parti (DP) Kayseri İl Başkanı İsmet Özbakkal, artan ithalat ve cari işlemler açığı ile birlikte, kredi hacminin giderek arttığını, kredi stokunun GSMH'ya oranının rekor seviyelere çıktığını belirterek, ''Taksitle yaşayıp, borçla ölüyo
DP İl Başkanı Özbakkal, yaptığı açıklamada, halkın giderek daha fazla borçlandığını belirterek, ''Konut kredileri şişiyor, protesto edilen çek sayısı artıyor, kredi kartı borcu dramatik bir şekilde artıyor, borç yeni borç ile, kredi kartı diğer kredi kartı çevriliyor. Ülkemizde kredi kartları maalesef bir gelir unsuru olarak algılanmakta ve bankaların sorumsuzca yaptığı kart ve kredi reklamları da bu algıyı teşvik etmektedir'' ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, ''Ülkemizde kredi kartları ve tüketici kredileri aracılığı ile sahte bir cennet yaratılmış ve tüketiciler çılgınca tüketmeye teşvik edilmişlerdir'' diyen Özbakkal, ''Sistem, sürekli olarak tüketicileri çılgınca tüketmesi için kamçılamaktadır. Bu tablonun sürmesi halinde patlayan kredi kartı ve tüketici kredisi balonu, hem bankaların, hem de ekonominin başına bela olacaktır. Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle satın alma gücü gittikçe gerileyen vatandaşlar (sürekli gerileyen reel gelirleri nedeniyle) artık borçtan korkmak sınırını aşmışlardır. Çünkü önlerinde tek bir yok bırakılmıştır, taksitle yaşayıp borçla ölmek'' dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, tasfiye olacak tüketici kredileri ve kredi kartları sayısı ile, borçlarını ödeyemeyen kişi sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Özbakkal, şunları kaydetti:
''Tüketiciler kart harcamalarını gelirleriyle karşılayamadıkları için de borçları sürekli artmaktadır. Kredi kart sayısındaki artışa paralel olarak bu kartlarla yapılan alışveriş ve nakit çekimlerin hacminde yaşanan hızlı büyüme de son yıllarda ivme kazandı. 2007 yılında Kredi Kartı borcunu ödememiş ve takibe uğramış tüketici sayısı 113.287 iken geçen 5 yıllık süre içerisinde bu sayı yüzde 1290 oranında artarak 1 milyon 461 bin kişiye ulaşmıştır.
2013 yılının ilk yarısında ise kredi kartıyla yapılan alışveriş ve nakit çekimlerin tutarı geçen yıla göre yüzde 19.1 artışla 203.9 milyar TL oldu. Kredi kartlarındaki borç bakiyesi Haziran 2013 sonu itibariyle 86.9 milyar liraya ulaştı. Söz konusu borç yükü 2000’li yıllarda adeta katlanarak büyüdü. 2002 sonunda sadece 4,3 milyar lira olan bireysel kredi kartı sahiplerinin borç yükü, bu yıl Haziran sonu itibariyle 78.2 milyar liraya yükseldi.
2012 yılı sonunda protestolu senet sayısı 1.074.730 adete, karşılıksız çek sayısı 904.750'ye ulaşmıştır. Protestolu senet ve karşılıksız çek sayısı 2013 yılında da artmaya devam etmektedir.''
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39