• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Taner Yıldız uzun süredir dinlendiğimi biliyordum

Taner Yıldız uzun süredir dinlendiğimi biliyordum
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, paralel yapının gerçekleştirdiği iddia edilen yasa dışı dinlemelere ilişkin hükümet adına ilk açıklamayı yaptı. Taner Yıldız uzun süredir dinlendiğimi biliyordum. Yıldız, paralel yapının sadece AK Parti'nin b
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin, "İçerisinde akademisyen, gazeteci, basın var, CHP var. Bu yalnızca AK Parti'nin problemi olmaktan çıkmıştır. Bu yalnızca iktidarın problemi değildir" dedi.
 
Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve EPDK üyelerini Bakanlıktaki kabulü sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Telefon görüşmeleri dinlenenler arasında kendi isminin de yer aldığının belirtilerek, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldız, şeffaflığın gücünü kullanmaya çalışan bir Bakanlık olduklarını söyledi.
 

DİNLENENLERİN LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 
"2,5 yıldan beri resmi olarak, 5 yıldan beri de gayriresmi olarak dinlendiğimi tahmin eden ve öngören birisiyim" diyen Yıldız, şunları kaydetti:
 
"Bize istedikleri bilgileri sorsalardı söyleyebilirdik ama ismini yeni duyduğum bir örgütten bahsediyoruz. Basın toplantısından sonra bilgi almaya çalışacağım. Bu Selam Örgütündeki arkadaşlarımız kimler, kimlerle çalışmışız, ne yapmış, bu örgütün hedefi neymiş? Bu kadar gayriciddi bir iş olmaz. Komşularımızla, Orta Doğu, İran, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, AB ülkeleriyle, ABD ile sürekli teması olan bir sektörde bulunuyoruz biz. Dünyada ekonomilerin globalleştiği, politikaların ulusallaştığı bir yapı içerisinde bulunuyoruz. Biz hiçbir ülkeye kayıtsız kalamayız. Eğer maksat buysa, bizim hangi ilişkileri nasıl geliştirdiğimizi öğrenmekse bunu son derece yanlış, Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Hükumetine yapılmış bir hakaret olarak görürüm. O zaman şu sonuç çıkar: Arkadaşlar kendilerini devletin gerçek sahibi, bizler de paralel yapı olarak bulunmuşuz demektir. Yani paralel yapıda kalan biziz, dinleyen bu arkadaşlar. Böyle bir şey kabullenilemez."
 
- "Abuk sabuk işlerle uğraşacak vaktimiz yok"
 
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sert davrandığı" yönündeki eleştirileri anımsatan Yıldız, "Buna kayıtsız mı kalacak, bu kadar önemli bir oluşuma... Biz buna müsaade edemeyiz" dedi.
 
AK Parti'nin, en muhalif olanlara verecek kadar özgüveni olan bir hükümet olduğunu vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Böyle bir şey kabul edilemez. İçerisinde akademisyen, gazeteci, basın var, CHP var. Bu yalnızca AK Parti'nin problemi olmaktan çıkmıştır. Bu yalnızca iktidarın problemi değildir. Bu beka ile alakalı konudur ve her zaman söylediğim gibi Türkiye'deki siyasi istikrarın korunmasına borçlu olanlar, yalnızca AK Parti değildir. CHP'dir, muhalefetin diğer partileridir, sivil toplum örgütleridir, akademisyenlerdir, basın mensuplarıdır. 7 bin kişinin içerisinde herhangi bir fikir ayrımı olmaksızın o gerekçeyle dinleniyor. Siz 'Selam Örgütüne üye olma' gerekçesiyle dinleme ihtiyacı hissediyorsunuz. Buna kargalar da güler. Kim ne öğrenmek istiyorsa biz kamuoyu ile basın ile paylaşan bir yapı içerisindeyiz. Biz kendi paramızı yönetmiyoruz, kamunun parasını yönetiyoruz. O yüzden şeffaflığın gücünü her zaman kullanacağız. Bu kadar şeffaf olmaya çalışan bir yapıya, bu kadar gizli ve gizemli bir yaklaşımı ben iyi niyetli bulmam, ülkem adına da devlet adına da iyi niyetli bulmam. Açıkça şunu söylemem lazım, ben paralel yapının içerisindeki birisi değilim, arkadaşlarımla beraber."
 
Yıldız, bakanlığının ve hükümetin legal olduğunun altını çizerek, "Kimse onu paralel yapının odağına koyma gayretinde bulunamaz. Devletin gerçek sahibi gibi de davranamaz. Devletin, ülkenin, siyasetin gerçek sahibini vatandaşımız belirliyor. Sen, ben belirlemiyoruz. Vatandaşımın seçimlerde diyor ki 'yetkiyi size verdim.' Kime yetki verdiyse o bu ülkenin idaresine irade koymaya yetkili olan odur. O yüzden böyle abuk sabuk işlerle uğraşacak vaktimiz yok. Bizim yapacak çok daha fazla işimiz var. Ama Türkiye'nin enerjisini başka noktalarda tüketmeye çalışanlara da müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
BEŞİR ATALAY: DEĞERLENDİRİYORUZ
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin, "Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" dedi.
 
Atalay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin milletvekilleriyle bir araya geleceği toplantı öncesinde genel merkezin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bir gazetecinin "7 bin kişinin yasa dışı dinlendiği ortaya çıktı. Bununla ilgili ne diyorsunuz" sözlerine Atalay, "Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben" yanıtını verdi.
 
Söz konusu olayda dinlenen kişilerin isimlerinin gazetelerde yer aldığını, bu listelere bakıp bakmadığının sorulması üzerine Atalay, "Tamamına bakamadım. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" diye konuştu.
 
Başka bir gazetecinin "Komisyonda ulusal denetim konusunda bir değerlendirmeniz olmuştu güvenlikle ilgili bu konuyu biraz açabilir misiniz" sözlerinin ardından şunları kaydetti:
 
"Herhalde MİT yasa teklifini görüşürken komisyonda söylediğim hususu kast ediyorsunuz. O konuda bazı ülkelerde uygulamaları var. Biz ilke olarak AK Parti ve Hükümet, milli iradenin temsilcisi olan Meclis'i her konuda en yetkili merci olarak görüyoruz. Dolayısıyla güvenlikle ilgili de Meclis'te üst bir denetleme kurulu olmasını doğrusu düşünüyoruz. Meclis'te bütün partilerin içinde temsil edildiği, güvenlikle ilgili konularda bir denetim komisyonu gibi bir oluşum, bazı ülkelerde örneği var, ama bunun biraz çalışılması gerekiyor. Bu tabii MİT yasa teklifinin içine onu koyma imkanımız olmadı. Çünkü diğer güvenlik birimlerimizle birlikte bunun biraz çalışılması ve olgunlaştırılması gerekiyor. Şu safhada onu yetiştirebileceğimizi sanmıyorum. Üzerinde çalışıyoruz, onu ifade etmiş olayım."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39