• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Taner Yıldız: 'Vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz'

Taner Yıldız: 'Vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz'
Taner Yıldız, kur artışının enerji fiyatları üzerindeki olumsuz etkisini 'vatandaşa ve sanayicilere yansıtmamaya' çaba gösterdiklerini söyledi.

Bulgaristan’la ortak enerji projelerini görüşmek üzere başkent Sofya’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,, burada ilk olarak Bulgar mevkidaşı Dragomir Stoynev ile bir araya geldi.

Yıldız görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Kur artışının ardından enerji fiyatları üzerinde yeni bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı sorusuna Bakan Yıldız, "Türkiye’deki kur haraketleri enerji sektörü üzerinde olumsuz bir tesir yapmaktadır. Kurun, ekonomi üzerindeki tesirlerini Sayın Babacan ve ilgili bakanlarımız anlattılar. Bunun ekonomide bir krize dönüşmesi sözkonusu değildir. Bunu ilgili arkadaşlarımız gayet iyi yönetmektedirler. Ancak enerjideki maliyetlerimizin yükselmesi de önemli bir gerçektir" cevabını verdi.

"Biz petrol ve doğalgazı dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz" diyen Bakan Yıldız, "Ve bu maliyetlerin arttığı hep beraber görmekteyiz. Önemli olan bunları vatandaşımıza ve sanayicimize yansıtmamak için verdiğimiz çaba ve gayretlerdir. Siyasi sebeplerle yükselen paritenin, yine siyasi istikrarla beraber eski noktalara düşeceğine inanıyorum. Bu rakamların da, döviz paritelerinin de sürdürülebilir olmadığı kanaatindeyim. O yüzden eski rakamlarına büzülecektir ve küçülecektir" açıklamasında bulundu.

ORTAK BASIN TOPLANTISINDA ELEKTRİKLER KESİLDİ

Bu arada ortak basın toplantısında, Bakan Yıldız’ın konuşma yaparken elektrikler kesildi. Salon bir anda karanlığa gömüldü. Buna rağmen hiçbir şey olmamış gibi konuşmasına devam eden Yıldız, elektriklerin geri gelmesi üzerine Bulgar mevkidaşına dönerek, "size şaka yaptılar herhalde" şeklinde espri yaptı.

"YENİ ADA YAKNILARI ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİ İÇİN MUHTEMEL YERLERDEN BİRİ"

Bir Bulgar gazetecinin üçüncü nükleer santralin yerine ilişkin sorusuna üzerine Bakan Yıldız, "Bu yerle alakalı kesin bir tespitte bulunmuş değiliz. Fakat bu da ihtimal dahilinde olan beş yerden bir tanesidir. Bulgaristan’ın bize olan uzaklığı, Bulgaristan’daki nükleer santrallerin bize uzaklığı, bizim Bulgaristan’a olan uzaklığımız çok fazla değildir. Bugün Ermenistan’da Türkiye sınırına 30 kilometrede nükleer santral vardır" dedi.

Bakan Yıldız, "Önemli olan bunların risklerini azaltıp, birçok açıdan çok güvenli santraller yapmaktır. Halkımız bizim için çok önemlidir. Ama Bulgaristan halkı da aynı şekilde bizim için önemlidir. O yüzden tedirgin olunacak bir şey sözkonusu değildir" diye konuştu.

"BULGARİSTAN’IN NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR TECRÜBE VE BİRİKİMİ VAR"

Bakan Yıldız, "Bulgaristan bizim için son derece stratejik, komşu ve dostluk ilişkilerinin tarihi bağlarla bulunduğu bir ülkedir. Her iki ülkenin birbirinden beklentileri vardır ve bu beklentileri karşılayabilecek kadar da bir hacme sahiptirler. Her iki ülke de coğrafyasının avantajlarını kullanacaktır. Türkiye nükleere yeni başlıyor ama Bulgaristan önemli bir kültür ve teknik bir birikimi vardır. Bunlar da ilerleyen süreçte tabi ki değerlendirilecektir" şeklinde konuştu.

Yıldız, "Tabi ki biz Sayın meslektaşım Stoynev’le beraber bölgeyle alakalı teknik değerlendirmeleri de yaptık. Güney Akım, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin gaz tedarikinde önemli bir projedir. Her iki ülke arasındaki doğalgaz enter konnoksiyonu ile alakalı tamamen desteklediğimiz bir projedir" dedi.

"ELEKTRİKTE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ"

"Doğalgazda yapacağımız bu girişimleri elektrikde daha fazlasıyla gerçekleştirmek istiyoruz" diyen Bakan Yıldız, "Her ülkenin de bu manada birbirine elektrik alış satışı vardır. Ve birbirlerini tamamlamaktadırlar. Biz bu kapasiteyi daha da artırmak, geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldız, "Özellikle somut sonuç odaklı çalışacağız ve iki ülkenin de büyümesine enerji sektörü olarak da katkı koyacağımız kanaatindeyim. Geniş ve dinamik bir enerji ve ekonomi bakanı ile çalışmak bizim için de inşallah yeni fırsatlar oluştracaktır" dedi.

Bakan Yıldız ayrıca, "Doğalgazda yaklaşık 114 kilometrelik doğalgaz boru hattı inşaası sözkonusu. Elektrikte ise minimum 600 megawatt’lık iletim sözkonusu. 1300-1400 megawatt’lara kadar da çıkarılması fiili olarak mümkün. Bu bize yetmez. Daha fazlasını yapmamız lazım. Bununla ilgili keşifler, teknik fizibiliteler önümüzdeki süreçte tamamlanacaktır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39