• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Tansu Çiller'e Şok Soruşturma

Tansu Çiller'e Şok Soruşturma
Faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturmalardan biri olan DEP İl Başkanı Melik'in öldürülmesi soruşturmasında eski başbakan Tansu Çiller'de şüpheli görüldü.
Faili meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmalardan biri, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e kadar uzandı. Demokrasi Partisi (DEP) Şanlıurfa İl Başkanı Muhsin Melik'in ölüm emrini verdikleri öne sürülen Çiller ve Güreş hakkında, "şüpheli" sıfatıyla soruşturma başlatıldı. Kapatılan DEP'in Şanlıurfa İl Başkanı Muhsin Melik ve şoförü Mehmet Ayyıldız'ın 2 Haziran 1994 günü Şanlıurfa'da evinden işyerine doğru giderken silahlı saldırıyla öldürülmelerine ilişkin soruşturma dosyası, 19 yıl aradan sonra yeniden açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı, toplanan deliller, olay yeri krokisi, otopsi raporu, dinlenen tanık ifadelerini yeniden mercek altına aldı.

İFADELERİ ALINACAK

Melik'in ailesinin başvuruları ile tanık ifadelerini inceleyen Başsavcılık, ölüm emrini, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş'in verdiği yönündeki iddialar nedeniyle her ikisini de 'şüpheli' olarak kayıtlara geçirdi. Zaman aşımının dolmasına bir yıl kala raftan indirilen dosya kapsamında başta Tansu Çiller, Doğan Güreş ve Sedat Bucak olmak üzere bazı kamu görevlilerinin süpheli olarak ifadelerini alacak.

BUCAK TEHDİT ETMİŞTİ

O dönem soruşturma dosyasına ifadeleri giren tanıklardan biri de kapatılan HADEP'in Adana İl Başkanı E.K. idi. Dönemin il başkanı E.K. dosyadaki eski ifadesinde, Bucak aşireti lideri Sedat Bucak'ın kendilerini tehdit ettiğini, Şanlıurfa bölgesinde DEP'in hiçbir faaliyetine izin vermeyecekleri yönünde baskı kurduğunu söylemişti. E.K. "Sedat Bucak, Siverek, Hilvan, Viranşehir bölgelerinde DEP'in tüm faaliyetlerinin engellenmesi yönünde kendisine görev verildiğini bize bildirdi. Bucak, kendisinin aşiretiyle birlikte DEP'in üyelerine yönelik bir yönelimleri olmayacağını, doğrudan başkan ve yöneticilerin hedef alınacağı biçiminde bizi tehdit edip istifa etmemizi istedi. Bu olaydan kısa süre sonra da Muhsin Melik öldürüldü" diye konuşmuştu. E.K.'nin yeniden ifadesine başvurulacağı öğrenilirken, kimlikleri, can güvenlikleri nedeniyle saklı tutulan 4 tanığın daha ifadesine başvurulacak. Söz konusu soruşturmayla ilgili Çiller'e yakın kaynaklar ise henüz soruşturmayla ilgili eski Başbakan'a ulaşan bir tebligat ya da bilgi olmadığını belirttiler.

SHP'DEN DEP'E...

Şanlıurfa doğumlu Muhsin Melik, 1970'te Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Ziraat Odası ile İnsan Hakları Derneği Şubesi'nin kuruluşunda görev aldı. SHP'den İl Genel Meclis üyesi seçildi. 1991 seçimlerinde SHP-DEP ittifakıyla milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. DEP milletvekilleri tutuklanınca, SHP'den istifa etti, HEP'in kurucuları arasında yer aldı. 1994'te yerel seçimlerde belediye başkan adayı oldu. HADEP'in kurucu üye ve Parti Meclisi üyesi oldu.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39