• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Tarihi Gün:

Tarihi Gün:
Öcalan tarafından verilen çekilme çağrısına PKK yönetimi bugün yanıt verecek. Kandil'deki örgüt yönetimi bir basın toplantısıyla, "Silahlı güçlerimizi kayıtsız şartsız geri çekiyoruz" açıklaması yapacak.

Çerçevesi İmralı'da Abdullah Öcalan'la MİT tarafından belirlenen PKK'nın silahlı gruplarının Kuzey Irak'a çekilmesi yönündeki süreçte sona gelindi.

21 Mart'ta Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz kutlamalarında okunan mektubunda PKK'ya eylemsizlik ve sınır dışına çekilme çağrısı yapan Öcalan'ın bu mesajına, PKK yönetimi bugün kamuoyu önünde yanıt verecek. Kandil'deki örgüt yönetiminin bir basın toplantısı ile bugün, 'Silahlı güçlerimizi kayıtsız şartsız geri çekiyoruz ' açıklaması yapması bekleniyor.

Kandil'den daha açıklama yapılmadan, bazı merkezlerden Kuzey Irak'a doğru grupların yola çıktığı öğrenildi. Kandil'in, geri çekilen bu grupların görüntü ve fotoğraflarını da basına dağıtacağı belirtiliyor.

Aşamalar anlatılacak
BDP'li Sırrı Süreyya Önder, önceki gün Kandil'in 25 Nisan'dan sınır dışına çekilme açıklamasını yapacağını bildirmişti. Beklenen basın toplantısının bugün yapılacağı belirtiliyor.
Kandil'deki basın toplantısı için örgüt yönetimi yoğun bir çalışma yürüttü. Yerli ve yabancı basın kuruluşlarına davetiye gönderilirken, açıklamayı izlemek için Türkiye'den de birçok gazeteci Erbil'e gitti. Erbil'den sabah saatlerinde PKK'lılar tarafından alınacak, çok sayıda yazar ve muhabirin bulunduğu grup, Kandil'de örgütün yönetim kadrosunun büyük bölümünün de katıldığı toplantı ile bilgilendirilecek. Toplantıda Karayılan'ın, 'Silahlı güçlerimiz kayıtsız şartsız çekiliyor ' diyeceği öğrenildi. Gazetecilere çekilme sonrası aşamalarla ilgili de bilgilendirme yapılacak.

Gruplar yolda
PKK yönetimi tarafından çekilme startının bugün verileceğinin belirtilmesine rağmen silahlı grupların büyük bölümünün bir süre önce merkezi kamplarda toplanıp Kuzey Irak'a doğru harekete geçtiği ileri sürüldü. PKK'nın Dersim, Amed ve Serhat olarak adlandırdığı Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Ağrı ve Erzurum bölgelerinden Kuzey Irak'a doğru grupların hareket halinde olduğu öğrenildi. PKK'lı grupların çekilmeyi yıllardır kullandıkları güvenli koridordan yapacağı, en uzak bölgedeki grupların bile 2 ay içinde Kuzey Irak'a ulaşabileceği ifade edildi. Çekilmenin tamamlanmasıyla, çözüm sürecinin ilk aşaması da bitecek. İkinci aşamada PKK, Türkiye'deki demokratikleşme ve yeni anayasayı bekleyecek.

Üç ana bölgede bekletilecek
Çekilmeyi MİT'le birlikte yakından izleyecek olan Kuzey Irak Kürt Yönetimi, üçüncü aşamada aktif olarak devreye girecek.

İkinci aşamada devam ederken örgütün silahlı kadrolarının tamamı Kuzey Irak'ta Kandil, Zagros, Zap bölgelerindeki ana yerleşim merkezleri ile yedek olarak ZAP'a bağlı kullanılan Gare'de konuşlanacak.

Üçüncü aşamada, Kuzey Irak'taki PKK'lıların yerleşik düzene geçişi için Kuzey Irak Kürt Yönetimi tarafından çalışma başlatılacak. Bu kapsamda, güvenlik nedeni ile boşaltılan köyler onarılacak.

'Üç aşamalı yol haritası '
Fırat Haber Ajansı'na konuşan PKK'nın 4 numaralı ismi Mustafa Karasu, PKK'nın siyasi sürece katılması kapsamında uygulamaya geçirilen üç aşamalı çözüm projesini şöyle aktardı: “Birinci aşama, belli konularda anlaşma temelinde bir çatışmasızlığı ifade ediyor. Önderlik aynen şöyle söylüyor: 'Temel ilkelerde anlaşma temelinde çatışmasızlığın sağlanması'. Kürt Özgürlük Hareketi ateşkes yapıp güçlerini çekecek ama bazı temel konularda anlaşma ve Meclis'in karar alması, komisyon kurulması kaydıyla geri çekilme sağlanacak.

Geri çekilme sürecinde yol haritasının olması, yol temizliğinin yapılması da var... BDP 'yüzde 10 barajının kaldırılması, seçim kanununun değiştirilmesi, terörle mücadele yasanının kaldırılması' diyordu. Bunlar da geri çekilmeyle birlikte ikinci aşamada olacak şeylerdir. Yani birinci aşamada geri çekilme başlayacak, geri çekilmenin başlamasından sonra da bu yol temizliği yapılacak. İkinci aşamada anayasal ve yasal değişiklikler gerçekleşecek. Üçüncü aşama ise normalleşme aşamasıdır. O nedir? Anayasal ve yasal değişiklikler yapıldıktan sonra onlar pratiğe geçecek ve çözüm olduğu görülecek. '
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39