• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

Tatile çıkacaklar bu habere dikkat!

Tatile çıkacaklar bu habere dikkat!
Bayramınızı kaosa çevirmeyin!
Bayrama sayılı günler kadı. Bir hafta sonra yüzbinler yola koyulacak ve zorlu bir maraton başlayacak. Bir çok kişi bu yolculuğu karayolu ile gerçekleştirecek. Ya toplu taşıma tercih edilecek ya da özel taşıt. Türkiye'deki motorlu taşıt sayısının 15 milyonu geçtiği göz önüne alınıra, bu da bayram öncesi binlerce aracın aynı anda trafiğe çıkması anlamına geliyor.
Yılın belli tarihlerinde yaşadığımız bu olağan dışı hareketlilik özel aracıyla yolcuk yapacaklar için daha önemli hale geliyor. Çünkü şehiriçi trafiğinden uzun yol trafiğine çıkmak ve durmaksızın saatlerce yol almak konsantrasyon sorunu yaşatabildiği gibi, taşıtların gözden kaçan bakımları da hayati derecede önemli bazı sorunlar ortaya çıkarabilir.

İşte tatilinizi kâbusa çevirmemek için çok önemli bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda alınacak basit önlemler rahat ve sorunsuz bir yolculuk yapmanızı sağlayabilir, hatta bu uzun yolculuğunuzu keyifli hale getirebilir. Bu nedenle özel otomobilleriyle yolculuk yapacakların ve uzun yola gideceklerin bu uyarılara dikkat etmesinde fayda var.

MOTOR KONTROLÜ!

Bir çoğumuz belki de bu uzun yola ilk kez çıkacağız. Belki de yeni aldığımız bir otomobili bu uzun yolda ilk kez test etme imkanımız olacak. Bu yüzden daha dikkatli ve hazırlıklı olmakta fayda var.
Taşıtlar uzun yola çıkarken şehiriçi trafiğinde maruz kaldığı şeylerden çok daha farklı şeylere maruz kalacaktır. Yani çok uzun bir yolu çok uzun bir süre gideceğiz. Bu nedenle taşıtın motoru maruz kaldığından çok daha zor şartlarda çalışacak. Uzun yoldaki aracın yağ tüketimi daha yüksek olacağı için yağ seviyesinin mutlaka kontrol edilmesi, gerekirse yağın değiştirilmesi gerekiyor.

MOTOR YAĞI MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

OtoPratik Servis Danışmanı Bora Gündemir, yola çıkacakların bu sıcak günlerde özellikle yağ seviyesi kontrolü yapmalarını ve yağ değişimine kısa bir süre kaldıysa mutlaka değiştirmelerini öneriyor. Gündemir, müşterilerinden bu havalarda en çok yağ eksiltmeyle ilgili şikayet aldıklarını belirtiyor.
Lastik dişlerinin uygun ölçüde olması gerektiğine de dikkat çeken Gündemir, 4 mm'nin altına gelmiş lastiklerin değiştirilmesi gerektiğini aktarıyor. Far ayarlarının mutlaka yapılması gerektiğini de belirten Bora Gündemir ayrıca, radyatör su seviyesinin ve silecek suyunun kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE BUNLARA MUTLAKA BAKIN/BAKTIRIN!

Yola çıkmadan önce bu kontrollerin yapılması hem sizi hem de aracınızı üzmez
- Aracın gerekli bakımları yapılmış olmalı. Eğer aracın periyodik bakımı yaklaşmışsa (gelmemiş olabilir) bakım zamanını beklemeden aracı servise götürmek gerekiyor.
- Fren sistemi mutlaka kontrol edilmeli. Gerekirse balatalar değiştirilmeli.
- Fren hidroliği. Hidrolik yağ seviyesi kontrol edilmeli. Eksilme ya da hidrolik yağının bozulması durumunda değiştirilmeli.
- Lastik. Sürücü uzun yola çıkmadan önce stepne de dahil tüm lastiklere bakmalı. Lastik havaları önerilen değerlerde olmalı Diş derinlikleri yetersiz bir lastikle kesinlikle yola çıkılmamalı. Lastiklerin durumu uzun yollarda çok daha önemli. Çünkü yüksek hızlara çıkabiliyoruz. Ve ani duruşlar yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla lastik performansımızın olması gereken düzeyde bulunması gerekiyor.
Stepneye mutlaka hava basılmalı. Ve aracın krikosunun çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.
- Süspansiyon.
- Rotil
- Rot kolu
- Direksiyon aksamı
- Arka tekerleklerin bağlı bulunduğu aksamlar gerekli kontrollerden mutlaka geçirilmeli
- Motorun kayış aksamı,
- Akü
- Hortum bağları ve yakıt-yağ kaçakları gibi kontorller mutlaka yapılmalı
- Soğutma sıvısı kontrol edilmeli
- Işık donanımının da çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekenler arasında.
- Uzun yola çıkmadan önce aracın teknik bakımlarının yanında yasal yükümlülüklerin de mutlaka yerine getirilmiş olması gerekiyor. Aracın muayenesinin olup olmadığı kontrol edilmeli. Ve zaten teknik olarak muayeneden geçemeyecek bir araç kullanıyorsak belki de uzun yola bu araçla çıkılmamalı. Zorunlu Trafik Sigortası'nın tarihini de kontrol etmeyi unutmayın.

2 SAATTE BİR MOLA VERİN!

Uzun yolda araç kullanmakla şehir içinde araç kullanmak neredeyse birbirinden tamamen farklıdır. Çünkü şehir içinde giden bir sürücü her daim konsantre bir şekilde gitmek zorundadır. Fakat uzun yolda giden bir sürücü bir monotonluktan dolayı bir müddet sonra konsantrasyon sorunu yaşayabilir. Her zaman kullandığımız şehiriçi yolların aksine şehir dışı yolculuklarda o yolu tam iyi bilmemek ne zaman hangi yöne döneceğimizi kestirememek ve yolların durumunu bilememek bizi ve aracımızı zor durumda bırakabilir.

Şehir içinde yaşanan kazalarla şehir dışında yaşanan kazaların boyutları da çok farklıdır. Şehir içindeki kazalar genelde maddi hasarlı olabiliyor. Fakat uzun yollarda yaşanan kazalar ise daha yüksek süratli kazalar olduğu için maalesef can kayıplarının daha fazla olduğu kazalar olarak karşımıza çıkıyor.

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Sürüş güvenliği için 2 saatlik sürüşlerde 15 dakikalık mola verilmesinde fayda var. Yüksek ses konsantrasyon bozulmasına ve uyarıların algılanamamasına neden olabileceğinden yüksek sesle müzik dinlememek gerekiyor.
Öte yandan, sürücünün görüş açısını engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak nesnelerin ön kosolda bulunmaması gerekiyor. Yüksek hızla yol alırken takip mesafesinin mutlaka korunması gerekiyor.
Tabii ki emniyet kemerlerinin tüm yolcular tarafından takılması gerekiyor.

YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN!

Yenilecek şeylerin niteliği de bu yolculuklarda daha önemli hale geliyor. Mola yerlerinde yenilecek şeylerin ağır şeyler olmaması ve kolay sindirilebilir olaması gerekiyor. Sindirim zor yiyeceklerin yenilmesi yolculuğun ilerleyen safhalarında sürücünün uykusunun gelmesine neden olabilir.

YOLDA ARZU ETMEDİĞİMİZ BİR PROBLEM ÇIKARSA NE YAPMALIYIZ?

Bu yolculuk esnasında istemediğimiz bir çok sürprizle karşılaşabilir ve zor durumda kalabiliriz. Bu yüzden,
- Araç mutlaka güvenli bir yere çekilmeli,
- Dörtlü ikaz lambaları yakılmalı,
- Uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulmalı,
- Aracın arızasını gidebileceksek bunu yapmaya çalışmalıyız,
- Araç hararet yaptıysa bir süre beklenmeli ve radyatörde su eksilmişse tamamlanmalı,
- Giderilemeyecek bir problem oluşursa yetkili servise başvurmalıyız. O yüzden yola çıkarken her ihtimale karşılık yanımızda yetkili servis numarasını bulundurmalıyız. Servisin menzili dışındaysak çekiciden, bu da olmazsa polis ve jandarmadan yardım istemeliyiz.

HIZ LİMİTLERİ DEĞİŞTİ, BU LİMİTLERE DİKKAT!


Ve en önemlisi hız limitlerine uymak! Kazaların bir çoğu yüksek ve kontrolsüz hız nedeniyle oluşuyor. Bu yüzden taşıtı kullananların aceleci tavırdan uzak, yasal hız limitlerinde yol alması gerekiyor.
Sürücüler yollarda ilerlerken mutlaka yasal limitlere uymalı. Otobanlarda yasal hız sınırı 120, bölünmüş yollarda 110 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km ile sınırlıdır. Bunun haricinde tabelalara dikkat edilmeli ve orada belirtilen hız sınırı aşılmamalıdır. Araç hızını belirlerken hava ve yol durumuna, aracın motor gücü ve yük miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Hava ve yol şartları kötüleştikçe hız limitinin düşürülmesi gerekiyor. Hava şartları görüş mesafesini çok fazla düşürürse aracı emniyet şeridine çekip beklemekta fayda var. Can güvenliği her şeyden önce gelir...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39