• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Tek seferde 30 ton kefalla döndü

Tek seferde 30 ton kefalla döndü
Samsun'da 18 yaşında kendi teknelerinde reislik yapan Arda Erdil, tek seferde 30 ton kefal avladı Avlanan balığın Ali Reis adlı tekneyi doldurması ve ağların kefalle dolu olması nedeniyle tekne kıyıya sandalla çekildi.
Samsun'da 18 yaşındaki kaptan Arda Erdil, tek seferde 30 ton kefal avlayarak kıyıya döndü.
Dün gece Ali Reis adlı kendi tekneleri ve ekibi ile Karadeniz'e açılan kaptan Arda Erdil, tonlarca balık avladı. Yüzeyi balıkla kaplanan ve ağı da balıkla dolan teknede motorlar çalıştırılmadı, tekne kıyıya sandalla çekildi.
 
Canik Balıkçı Barınağına yanaştırılan tekneden kefaller yaklaşık 4 saatte boşaltılabildi.
 
Kaptan Erdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çarşamba ilçesinde kefal sürüsüne rastladıklarını, sonar cihazından tespit ettiği kefal sürüsünü balıkçıların yaklaşık 2 saat uğraşarak tekneye çıkardığını söyledi.
 
Kefal sürüsünü sonarda görünce oldukça heyecanlandığını anlatan Erdil, "Denizde kayaların altında balık sürüsünü tespit ettik. Sabaha karşı boş karaya dönüyorduk. Sonra kefal sürüsüne rast geldik. 'Hazır ol' çektik ve ağlarımızı suya indirdik, 30 ton kefal yakaladık. Tekne tamamen kefal balığı ile dolduğu için bir kısmını ağlarda taşımaya karar verdik" dedi.
 
Bunun için teknenin motorunu, ağları sarabileceğini düşünerek çalıştırmadıklarını dile getiren Erdil, tekneyi kıyıya sandalla çekerek getirdiklerini belirtti.
 
Bereketli bir gün yaşadıklarını ifade eden kaptan, "İnşallah bu balığın devamı olacak. Trabzon, Giresun tarafında yakalayan oluyormuş. Biz de balığın Samsun'a doğru kalabalık halde geldiğini düşünüyorduk ve bize isabet etti" diye konuştu.
 
10 yaşından beri denizlerde
 
Babasıyla 10 yaşından itibaren tekne ile balık avına çıktığını vurgulayan Erdil, "Tüm aletleri tanıdım ve babam reisliği 3 yıldır bana verdi ama bu kadar balığı yakalamamız ekip işi. Biz 10 kişilik bir ekibiz ve her gün balığa çıkıyoruz. Ekip halinde hareket ettiğimiz için bu kadar balığı tuttuk ve karaya getirdik" ifadelerinde bulundu.
 
"30 ton avlanması kefal fiyatını 10 liradan 4 liraya düşürdü"
 
Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak ise genç bir kaptanın bu kadar balığı avlamasının sevindirici olduğunu kaydetti. 
 
Karadeniz kefalinin çok lezzetli bir balık olduğuna işaret eden Kıyak, "Havalar soğuk olduğu zaman kefal toplu hale geliyor. Böylece balıkçıların avlaması kolaylaşıyor. Kefal 10 liraya satılıyordu. 30 ton avlanması vatandaşın da işine yarayacak. Kefal fiyatının 4 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bugüne kadar günde 100 kilogram civarında kefal yakalanıyordu. Bu kadar balığın avlanabilmesi ancak yılda bir sefer olur. Bu da genç kaptana nasip oldu" dedi
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39