• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Türk mucit obaman'ın hayalini gerçekleştirdi

Türk mucit obaman'ın hayalini gerçekleştirdi
Barack Obama'nın 3 boyutlu printerın evlere girecek kadar maliyetinin düşürülmesi ve geliştirilmesi yolundaki çağrısını, Ankaralı firma LTS Teknoloji Grup, yüzde 100 Türk sermayesi ile hayata geçirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, geleceğin sanayi devrimini yapacak 3 boyutlu printerin evlere girecek kadar maliyetinin düşürülmesi ve geliştirilmesi yolundaki çağrısını, Ankaralı firma LTS Teknoloji Grup, yüzde 100 Türk sermayesi ile hayata geçirdi. 15 bin-250 bin dolar arasında satılan 3D printerı 2 bin 500 dolarlık satış fiyatına düşürmekle kalmadı, sarf malzemesi maliyetini de 10 kattan fazla azaltmayı başardı.

Bünyesindeki GeoMASS ARGE Laboratuvarı'nda yaptığı başarılı çalışmalarla sık sık gündeme gelen LTS Teknoloji Grup, 3. sanayi devrimi olarak da nitelenen 3 boyutlu bilgisayar tasarımını, gerçek bir objeye dönüştüren printerin yaygınlaşacağı çalışmaya yine bünyesindeki TETE Elektronik ile imza attı.

Yaklaşık 2 yıl süren ARGE çalışması sonucu gelişmiş ülkelerde çok yüksek maliyetlerle üretilen 3D printeri, ayrıca kullanılan pahalı malzemeyi de çok daha ucuza üreten LTS Teknoloji Grup, 2013 yılında Obama’nın “Ulusa Sesleniş” konuşmasında belirlediği hedefe ABD firmalarından önce ulaşmayı başardı.

LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Obama'nın konuşmasında 3 D printere çok geniş yer verdiğini, bu printerin maliyetinin evlere girecek kadar düşürülmesinin 3’üncü sanayi devriminin kapısını açacağını vurguladığını anımsatarak, şunları söyledi:

“3D Printer endüstriden, mimariye; eğitimden, sağlık sektörüne kadar çok sayıda sektör tarafından kullanılabilecek kadar önemli bir buluş. Bu makine, kısaca masaüstü imalat diyebileceğimiz bir üretim yöntemi. Hızlı prototipleme olarak bilinen bu teknolojide 3 boyutlu bilgisayar tasarımı, gerçek bir objeye dönüştürülüyor. Yani, siz hayal ettiğiniz nesneyi bilgisayar ortamında çiziyorsunuz, bu printer size o nesnenin 3 boyutlu halini veriyor. Bu alet işleri o kadar kolaylaştırıyor ki bir mimarın yaklaşık 6 ayda tamamlayabileceği bir bina maketini bir günde yapabiliyor."

Sam, Türk Patent Enstitüsü’nden alınan 4 patent ile seri üretime hazır hale gelen yüzde 100 yerli sermayeli 3D Printer ile buharlı makineler ve bilgisayar teknolojilerinden sonra 3’üncü Sanayi Devrimi’nin kapılarını araladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Daha önce filmlerde gördüğümüz teknolojiler artık bir bir gerçekleşiyor. Bu teknolojilerden biri de 3D Printer. Her sektörün faydalanabileceği bu sistemin mutlaka günlük hayatımıza girmesi gerekli. Ancak yurt dışında üretilen makinelerin yüksek maliyette olması 3D printerların ulaşılmaz olduğu algısını yarattı. Biz sektörde yerimizi alırken bu makinenin her eve girmesi gerektiği üzerinde yoğunlaştık. Bu sayede de benzerlerimizden çok daha az maliyetli bir makine ürettik.”

2 BİN 500 DOLARA ALINABİLECEK

Talat Sam, yerli üretim 3D Printerla dünyadaki benzerleri arasındaki en önemli farkın TETE Elektronik tarafından icat edilen “kafa sistemi” olduğunu kaydederek, “Bu cihazın ARGE çalışmaları için 2 yıl içerisinde 7 kişilik bir ekip çalıştı ve yaklaşık 600 bin dolar harcandı. Makinemizdeki sistem yurt dışındaki benzerlerinden kat ve kat daha ucuza mal oluyor. Yerli kafa sistemimiz sayesinde makinemizin satış fiyatını 2 bin 500 dolara kadar düşürdük. Yurt dışındaki benzer ürünlerin fiyatı ise 15 bin-250 bin dolar arasında değişiyor. 3D printerin üretim için kullandığı malzemede de çok ciddi tasarruf sağladık. Bizim patentini aldığımız malzeme yurt dışında kullanılan malzemenin 10 katından daha ucuza geliyor. Ayrıca ürettiğimiz makinenin benzerlerinden çok daha ufak olduğunu da belirtmek isterim. Küçük boyutlu 3D Printerımız bırakın ofisi, fabrikayı her evde rahatlıkla kullanılabilecek” dedi.

Deneme ve dayanıklılık testlerinde TETE 3Dp printerın 5 bin saat durmadan çalıştığını vurgulayan Sam, “ABD Başkanı’nın bile Amerikalı bilim adamlarına çağrı yaptığı bu sistemi daha ucuza mal etmek konusunda yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Bir Türk firması olarak yüzde 100 yerli sermayeyle bu teknolojiyi üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39