• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Türke Kürte değil ezilenlere pozitif ayrımcılık

Türke Kürte değil ezilenlere pozitif ayrımcılık
BDP'li Demirtaş, pozitif ayrımcılık tartışmasının etnik kimlik üzerinden yürütülmesini doğru bulmadığını belirtti. Demirtaş, Türkiye'de ezilenler ve ezenler olduğunu, ezilenler grubuna giren herkesin pozitif ayrımcılığı hak ettiğini söyledi
Burcu BULUT
Orhan Miroğlu'nun ortaya attığı 'Kürtlere zenciler gibi pozitif ayrımcılık yapılabilir' açıklamasını, Ertuğrul Özkök'ün köşesine taşımasıyla tartışma büyüdü. Kürtlere pozitif ayrımcılık nasıl yapılmalı? Çözüm getirir mi? Özkök'ün belirttiği gibi 'Türkler alttan almalı mı?' Bu soruları BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'a sorduk. İşte, sadece Kürtlere yapılacak pozitif ayrımcılığa karşı çıkan Demirtaş'ın AKŞAM'a özel açıklamaları:
- POZİTİF AYRIMCILIK AVANTAJLI DÜZENLEME: Pozitif ayrımcılık, bir grup, bir toplum ve bir ülke içinde cinsel yöneliminden, etnik kimliğinden veya inancından dolayı hak ve özgürlükler açısından toplumun geri kalmış kesiminin diğer kesimiyle eşit hale gelebilmesi için yapılacak avantajlı düzenlemelerdir.
- EZİLENLERİN HEPSİ HAK EDİYOR: Tartışma Kürtlere pozitif ayrımcılık uygulanması üzerine başladı. Bu tartışmanın etnik kimlik üzerinden yürütülmesi doğru değil. Türkiye'de ezilenler ve ezenler vardır. Ezilenlerin içinde Kürtler de vardır. Evet, Kürtler görece olarak daha fazla eziliyor olabilir. Kültürel haklarıyla ilgili büyük sorunları var. Ama Türkler, Aleviler, Ermeniler, Museviler, başörtülüler, eşcinseller işçiler, kadınlar, yoksullar da var. Bütün bu gruplar Türkiye'nin ezilenleridir. İşte bu gruba giren herkes pozitif ayrımcılığı hak ediyor. Mesela işçi deyince Türk-Kürt ayrımı mı yapıyorsun? İşçi, işçidir. Tersanede can verdiğinde Türk ya da Kürt olmasına mı bakılıyor? Hayır. Ezenler kimlerdir? Bir avuç siyasetçi, bir avuç dolar milyarderi sermayedar, elinde medya gücünü bulunduran elitler. Bunlar Türkiye'de geri kalan kesimin hak ve özgürlüklerinden çok fazlasına sahip.
- ÜNİVERSİTE SINAVINI KALDIRALIM: Pozitif ayrımcılık yapılacaksa, birincisi Türk- Kürt ayırımı gözetmeksizin çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır. İkincisi deniyor ki 'Kürtlere üniversite sınavında avantaj sağlayalım' Hayır! Bana kalırsa üniversite sınavını kaldıralım. Ne Türk ne de Kürt sınava girsin. Bütün yoksul ve emekçi çocukları üniversitelere girip okuyabilsin. Ortaokuldaki eğilimine göre bir üniversiteye yerleşebilsin. Adaletsiz hiçbir şeyi desteklemem. Biri çıkıp dese ki 'Sadece Kürt öğrenciler sınavsız üniversiteye alınacak.' En başta tepkiyi ben gösteririm. Bunu asla kabul etmem. Kürt gençlerinin üniversiteye giriş oranının düşük olması zekalarının geriliğinden kaynaklanmıyor. Nedeni anadillerinde eğitim alamamaları ve Doğu'daki eğitimin altyapısının çok kötü olmasıdır. Yapılması gereken var olan ayrımcılığın kaldırılmasıdır. Çünkü Türk gençleri anadillerinde iyi eğitim alırken, Kürt gençleri kendilerine yabancı bir dilde kötü bir eğitim almaktadır.
- KAN TAHLİLİ VE KAFATASI ÖLÇÜSÜ GETİRİR: Kürtlerin yaşadıkları bölgelerin altyapı hizmetleri geri kalmıştır. Ama siz Hakkari'ye pozitif ayrımcılık yapıp, yatırımları oraya yönlendirdiğinizde bu hizmetten sadece oradaki Kürtler faydalanmaz, orada yaşayan Türk, Arap, Çerkez kim varsa hepsi faydalanır. Diyarbakır'a yapılan bir eğitim-sağlık yatırımından sadece Kürtler değil, Diyarbakır'da yaşayan herkes faydalanır. Dolayısıyla 'pozitif ayrımcılık sadece Kürtlere yapılmalı' şeklinde bir tartışma yürütürseniz, bütün Türkiye'yi kan tahliliden, kafatası ölçüsünden geçirmeniz gerekir. Bu tartışma ezilen ve ezen tartışması olmalıdır. Ben bunu tepki görülmesinden çekindiğim için de söylemiyorum. Türkiye'de sadece Kürtler yaşamamaktadır.

Böyle tartışmalara ihtiyaç var
Ben Ertuğrul Özkök'ün ve diğer köşe yazarlarının sürdürdüğü tartışmaya cevaben bunları söylemiyorum. Tartışmak her zaman alternatifleri çoğaltır. Özkök köşe yazısında 'Herkes fikirlerini birbirlerine hakaret etmeden söyleyebilmeli' demiş. Gerçekten de böyle düzeyli tartışmalara ihtiyacımız var. Diğer yandan yazarların görüşlerine baktığımda katıldığım yönler olduğu gibi katılmadığım yönler de var.

Kimseyi kandırmayın
Ekonomik kalkınma açısından bölgesel ve yöresel teşvikler olabilir. Geri kaldığına inandığınız şehirlere örneğin Hakkari'ye, Artvin'e bölgesel teşvik uygulayabilirsiniz. Geri kalmış bölgelere eğitim ve sağlık gibi konularda yatırımlar yaparak pozitif ayrımcılık yapabilirsiniz. Ama biz bunu sadece Kürtlere yapıyoruz falan diyemezsiniz. Kimse kimseyi kandırmasın. Diyarbakır ve İzmir arasındaki açığı kapatmak açısından bir pozitif ayrımcılık yapılabilir. Ama bu buradaki Kürtlere yapılmış bir pozitif ayrımcılık olmaz. Bu Türkiye'nin gelişmesi için bölgesel geri kalmışlığın giderilmesi olur.



akşam
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39