• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Türkiye almanya İlişkileri Geriliyor

Türkiye almanya İlişkileri Geriliyor
Gezi eylemlerine, 'AB ile müzakereleri engelleriz' tehdidiyle destek veren Almanya, Türkiye'nin sert tepkisi üzerine Berlin Büyükelçimizi, Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Ankara'dan jet cevap gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı'na davet
Taksim Gezi Parkı olaylarını bahane ederek 22. faslın açılmasına engel olmaya çalışan Almanya, dün de diplomatik bir hamlede bulundu. Berlin yönetimi Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Türkiye de buna jet bir yanıt vererek, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak izahat vermesi istendi. Almanya'nın bu hamlesinin Yeni Şafak'ın haberlerinin ardından gelmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

AB müzakerelerinde 22. fasla Gezi Parkı eylemlerini bahane ederek rezerv koyan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e yönelik, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eleştirileri kriz konusu oldu. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılırken, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de Dışileri Bakanlığı'na çağrıldı.

KARSLIOĞLU, DAVUTOĞLU İLE TÜRKİYE'NİN TAVRINI BELİRLEDİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı'na gitmeden önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Karslıoğlu, kendisine yöneltilen açıklamalara Türkiye'nin perspektifini yansıtacak şekilde cevaplar verdi. Karslıoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin KEİ Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için Ukrayna'da olması nedeniyle müsteşar düzeyinde kabul edildi.

'BÜYÜKELÇİ'Yİ ÇAĞIRIN' TALİMATI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da KEİ toplantısında olması nedeniyle Müsteşar Feridun Sinirlioğlu'na talimat vererek son günlerde yapılan açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı iletmek için Almanya Büyüeklçisi Eberhard Pohl'ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasını istedi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Alman Büyükelçi Eberhard Pohl Ankara dışında bulunduğu için Dışişleri Bakanlığı'na büyükelçilikte Pohl'den sonra en yetkili diplomat vekaleten gitti.

AÇIKLAMALAR RAHATSIZ ETTİ

Başbakan Angela Merkel, İstanbul'daki polis müdahalesi ile ilgili olarak 'Açık konuşmalıyım ki yaşananlar karşısında birçok insan gibi ben de dehşete düştüm' dedi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da bu açıklama üzerine 'Sayın Merkel kendi seçimine bir malzeme arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy'nin sonu pek hayırlı olmadı' ifadelerini kullandı.

AHDE VEFA İLKESİNİ HATIRLATTI

Bağış, olayların ardından dün bir açıklama yayınlayarak, açıklamalarının samimiyet çerçevesinde olduğunu ve Türkiye ile Almanya arasındaki sarsılmaz işbirliğini AB sürecine kanalize etme beklentisini yansıttığını dile getirdi. 12 Mayıs'ta Dışişleri Bakanları toplantısında da Alman tarafının 22. Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslı'nı açacak olmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini hatırlatan Bağış, 'Buna rağmen son günlerde Almanya'nın sözkonusu faslın açılmasını engellemeye yönelik tavırları tarafımızca hayal kırıklığıyla karşılanmıştır. Bu hayal kırıklığımızı dile getirmeyi biz samimiyetimizin bir gereği olarak düşünürüz. Yaptığımız Almanya'nın Türkiye'nin AB sürecinde her fırsatta vurguladığı 'ahde vefa' ilkesini hatırlatmaktır' dedi.

Haberlerden tedirgin oldular

Yeni Şafak'ta yayınlanan 'Kirli Takas' ve 'Almanya Tehdit Ediyor' başlıklı haberler, Almanya'yı rahatsız etti. Haberde 28 Şubat sürecinin tetiklediği 2001 krizinde başrol oynayan Alman Deutsche Bank'ın, Gezi eylemlerini fırsata çevirdiği belirtildi. Banka'nın, aracı kurumu Deutsche Yabancı aracılığıyla, 7 Haziran'da borsanın en çok işlem gören 8 şirketinin hisselerini Citi Bank'tan aldığı ve bu takasla karın 187 milyon TL'yi geçtiği ortaya çıkarıldı. 'Almanya tehdit ediyor' başlığıyla verilen haberde ise Gezi eylemlerinin başarısız olmasının Almanya'yı rahatsız ettiği vurgulanarak, Merkel'in, olaylar nedeniyle 'Türkiye'yi G8 gündemine alabiliriz' diyerek Ankara'ya tehdit mesajı gönderdi. Medya, 'Türkiye'deki ekonomik mucize tehlike altında' denildi.

Diplomatik sınırları aştı

Pohl'ün Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'a yaptığı ziyarette 'polis şiddeti' ile ilgili açıklamaları Ankara'nın tepkisine neden oldu. Pohl, Erzurum'daki konuşmasında Türkiye'yi şu sözlerler eleştirdi: 'Alman siyasetçilerin sözleriyle bağlantılı olarak daha çok biraz böyle şok eden dehşete düşüren konu polisin uyguladığı aşırı şiddetti. Özellikle barışçıl yöntemlerle orada kendi düşüncelerini, ifadelerini gösteri kapsamında sunmak isteyen sunan kişilere uygulanan o aşırı şiddete yönelik Alman siyasetçiler o şekil tepki vermelerini gördük. Ben umuyorum ki bütün bu hadise artık bir olumlu yönde son bulur. Zannetmiyorum Türkiye ile Almanya ilişkileri bu konudan dolayı etkilensin veya olumsuz bir şekilde bir sürece girsin'. Vali Altıparmak ise Pohl'ün açıklamalarına şu sözlerle karşı çıktı: 'Dünyada şöyle düşünün. Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da olsa. Polise saldırıldığı zaman polisin cevabı ne olur? Oralarda ne olur? Amerika'da nasıl oluyor? Polis duruyor, polise saldırılıyor. Hiç bakmaz gözünüzün yaşına.'
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39