• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Türkiye Suriye'yi diplomasi ile vuracak

Türkiye Suriye'yi diplomasi ile vuracak
Türkiye resmen açıkladı. “İhlal yok. Uçağımız uluslararası hava sahasında vuruldu” dedi.
“Özür ve tazminat hakkımız saklı” diyerek Suriye’ye nota verildi. NATO yarın olağanüstü toplantı kararı aldı. “İhlal yok. Uçağımız uluslararası hava sahasında vuruldu” açıklaması yapan Türkiye, “Özür ve tazminat hakkımız saklı” diyerek Suriye’ye nota verdi. Türkiye’nin talebi üzerine NATO yarın olağanüstü toplantı kararı aldı.

Suriye’nin uçağımızı düşürmesi ile başlayan süreçte, olayın nedeni ve Ankara’nın atacağı adımlar netleşmeye başladı.

Türkiye gerilim istemiyor ama gerektiğinde her türlü adımı atma kararlılığında. Bu çerçevede askeri bir müdahale, masada yer alan maddeler arasında bulunmuyor. Suriye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde mahkum edilmesi, tazminat ve özür konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye ilk adım olarak Şam yönetimine ‘diplomatik nota’ verdi. Notanın Suriye’nin İstanbul’daki başkonsolosluğuna yazılı olarak elden iletildiği öğrenildi.

Şam yönetimine verilen notada “Özür ve tazminat hakkımız saklı. Saldırıyı kınıyoruz” ifadelerinin yer aldığı bildirildi.Notanın ardından Türkiye, NATO daimi temsilcilerini toplantıya çağırdı.

5. MADDE MASAYA GELECEK

“Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesinin yer aldığı NATO sözleşmesinin 4.maddesi gereğince yapılan çağrıya NATO’dan jet yanıt geldi.

Türkiye’nin çağrısından kısa süre sonra açıklama yayınlayan NATO, konuyla ilgili salı günü toplantı yapılacağını duyurdu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, “Türkiye, NATO’yu kuran Washington Antlaşması’nın 4.maddesi uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir.

Türkiye’nin talebiyle Kuzey Atlantik Konseyi salı günü toplanacak. Son olayla (askeri uçağın düşürülmesi) ilgili Türkiye’nin sunum yapmasını bekliyoruz” açıklaması yaptı. Türkiye’nin, toplantıda “Herhangi bir üyesine yapılan saldırıyı bütün üye ülkelere yapılmış” sayan NATO sözleşmesinin 5. maddesini de masaya getireceği iddia edildi.

ULUSLARARASI DESTEK ARAYIŞI

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, BM, AB ve Arap ülkeleri temsilcilerine uçağın düşürülmesine ilişkin bilgi verdi. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda temsilcilerden Suriye’ye karşı birlikte hareket etme konusu gündeme getirildi. Sadece uçak düşürülmesi olayı değil, Suriye yönetiminin kendi halkına karşı uyguladığı insanlık dışı uygulamalarla ilgili de uluslararası ortak hareket etme teklifinde bulunuldu. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi nezdinde de gerekli girişimlere başlanıldı.

LİDERLERE AYRINTILAR ANLATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurmayları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, MHP lideri Devlet Bahçeli, Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve BDP lideri Selahattin Demirtaş eşbaşkan Gülten Kışanak ile ayrı ayrı Başbakanlık resmi konutunda bir araya geldi.

Toplantılara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genel Kurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı.

Liderlere öncelikle olayın nasıl meydana geldiği haritalar ve görüntüler eşliğinde ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Harekat Daire Başkanı Hava Tümgeneral Ateş Mehmet İrez, toplantıda olayla ilgili görsel sunum yaptı. Uçağımızın Suriye hava sahasını 1 mil kadar ihlal ettiği ve Türkiye’den yapılan uyarı ile ihlali sonlandırdığı dile getirildi. Ancak vurulma olayının bu ihlalden 15 dakika sonra, Suriye’nin 12 mil olan hava sahası dışında, 13 milmesafede, uluslar arası hava sahasında vurulduğu radar görüntüleriyle gösterildi.

İZLENMESİ GEREKEN YOL KONUŞULDU

Uçağın bilgilerinin uluslararası sisteme açık olduğu için Türk uçağı olduğunun bilinmemesinin imkansızlığı vurgulandı. Uçağa yönelik hiçbir ikazın yapılmamasına dikkat çekildi. Vurulan uçağın kontrolden çıkarak 8 mil mesafede Suriye hava sahasında düştüğü dile getirildi.

Ayrıca uçağın orada bulunma nedeninin ulusal radar sisteminin testi olduğu ve uçakta silah bulunmadığı ifade edildi. Toplantılarda ayrıca izlenmesi düşünülen yol haritası ile ilgili de liderlere bilgi verildi ve onların bu konudaki görüşleri soruldu.

HABER: ÇETİN ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39