• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

TÜRKİYE’DE 12 BİN KİŞİ TRAFİK KAZASINDA ÖLDÜ

TÜRKİYE’DE 12 BİN KİŞİ TRAFİK KAZASINDA ÖLDÜ
Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, Türkiye genelinde 2013 yılında 12 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, “Özellikle kış aylarında yolların karlı, gizli buzlanma olması sebebiyle otobüs kazaları ön plana çık

Biz, Kayseri terminalindeki personel sayısını da, yaklaşık bir ay önce arttırdık. 5 trafik polisi çalışmaktaydı, artık 9’a çıkardık bu sayıyı. Kış boyunca denetimlerimizi daha da arttırmış olduk” dedi. 
Dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarında, her yıl yaklaşık 1 milyonun insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyon insanın da yaralandığına dikkat çeken Dağdeviren, can kaybını önlemek için trafik kurallarına uyulması gerektiğini söyledi.
Türkiye genelinde 2013 verilerine göre, 3 bin 691 kişi trafik kazalarında olay yerinde hayatını kaybederken, hastanede hayatını kaybedenlerle birlikte bu sayı 12 bine çıktı. Kayseri genelinde ise, 149 kişi trafik kazalarına kurban gitti.
Denetimlerin sıkı bir şekilde yapıldığını dile getiren Dağdeviren, kazaların kış aylarında genellikle aşırı hız ve yollardaki gizli buzlanma nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, “Kayseri içinde geçen yıl için 38 kişiyi olay yerinde kaybettik ve toplamda 149 kişiyi, Kayseri’nin tamamında maalesef trafik kazalarında kaybettik. Geçtiğimiz dönemde, özellikle kış aylarında yolların karlı, gizli buzlanma olması sebebiyle otobüs kazaları ön plana çıktı. Bu konularla ilgili en başta çok ciddi tavsiyelerimiz var. Bizim denetimlerimizde çok kişi, firmalar, yolcular, araç sürücüleri ve yayalar sanırım bunu hissediyor ki, bu konuda bizi hem manen hem maddi şekilde yanımızda olmak anlamında da, bizleri destekliyorlar. Otobüs kazalarında en başta temel sorun, aracın trafik kanununun ilgili maddesinde de belirtildiği gibi, hız kuralları çerçevesinde hareket ettirmemek göze çarpıyor. Doğru hızda sürmek diye bir şey var. Bu, sadece hız limitleri içerisinde gitmeyi kast etmiyorum. Daha geniş bir anlamı var. Otobüs olsun, otomobil olsun bir aracın hızını, o yolun yol durumuna, araçtaki yük durumuna, yolcu ve teknik özelliklerine mevsim şartların göre düzenlemesi ona uygun şekilde hareket etmesi demektir. Yol sisliyse buzlu ve karlı ise orada normal limit neyse o rakamdan daha az hızla gitmek mecburiyeti vardır. Bu çerçevede en önemli sebep hız olarak çarpıyor. Hızımızı yolun durumuna göre ayarlamak durumundayız” diye konuştu.

“DENETİMLER ARTIRILDI”
Kayseri’de denetimlerin 1 ay önce başlatıldığını vurgulayan Dağdeviren, “5 trafik polisi çalışmaktaydı, artık 9’a çıkardık bu sayıyı. Kış boyunca denetimlerimizi daha da arttırmış olduk. Buralarda otobüsler her saat başı yola çıkarlar ve nizami hareket edeler. Bazı yoğun saatlerde buçuklu saatlerde de yola çıkarlar. Her yolculuğa başlamadan önce, trafik polislerimiz yolcu taşıyan araçların A’dan Z’ye bütün denetimlerini yaparlar. 1 Aralık’tan bu yana devam eden bir uygulama. Bu konuda yolcular, sürücüler memnun olduklarını dile getirdiler. Çevre illere de örnek olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan denetimlerde, özellikle araçlarda kış lastiği ve emniyet kemeri bulunması gerektiğini kaydeden Dağdeviren, eksiklikleri bulunan araçların trafiğe çıkışına izin verilmediğini dile getirdi. Dağdeviren, “Burada başta kış lastikleri olup olmadığı kontrol edilir. Geçen yıl çıkmış olan kanun hükümleri doğrultusunda 1 Aralık-1 Nisan arası yük ve eşya taşıyan tüm araçların kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Bununla beraber otobüslerdeki emniyet kemeri hususunda da sürekli bizim bilgilendirmemiz var. Otobüslerde Şubat 2009 tarihinden sonra, imal edilmiş otobüslerin tüm yolcu koltuklarında emniyet kemeri takılma zorunluluğu var. Bu tarihten önceki otobüslerde yolcu taşıyan araçlarda, sadece ilk dört koltuk ve önü açık koltuklarda takma zorunluluğu vardı. 2009’dan sonra tüm araçlarda, emniyet kemeri takma zorunluluğu var. Şu ana kadar biz, her saat başı kalkan otobüslerle yaptığımız denetimlerde, kış lastiği olmadan ya da uygun olmayan araçların buradan çıkışına kesinlikle müsaade etmiyoruz. Bununla ilgili uyarılarımızı yapıyoruz ve araç lastiğini doğru şekilde temin etmesi doğrultusunda çıkışına izin veriyoruz” şeklinde konuştu.
2013 yılında Kayseri terminalinde 13 bin 373 otobüsün denetlendiğini hatırlatan Dağdeviren, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 
“Burada geçen yıl boyunca denetledik ki, 1 Aralık sürecinden boyuna da, 3 bin 214 aracı denetledik kontrol ettik. Günde yaklaşık 280- 300 civarı otobüs çıkıyor Kayseri terminalinden. Bunlardan 46 araca da kış lastiği olmaması nedeniyle ceza kestik. Emniyet kemeri çok önemli. En son Pınarbaşı’nda olan kazada, oraya giden arkadaşlar, görevliler Ankara’dan da bilirkişi heyetimiz geldi onlarda incelediler. Tabi çok üzen bir olay. Orası da kaza olabilecek bir mevki değil ama gece boyu yoğun kar ve tipi olduğu için gizli buzlanma olabiliyor ve çok usta bir sürücü olsanız bile hafif ani bir fren hareketiyle ya da gizli buzlanma olan o noktadaki hızın az bir değişimle dahi kaza meydana geliyor. Kış lastiği altı 7 derecenin altındaki ortamlar için en ideal olması gerekeni.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39