• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Türkiye'de 8 Çocuktan Biri Astım Hastası

Türkiye'de 8 Çocuktan Biri Astım Hastası
Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubunun 2 Mayıs 2012 Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu bildirilerek, hastalık konusunda farkındalık oluşturulması için...
Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubunun 2 Mayıs 2012 Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu bildirilerek, hastalık konusunda farkındalık oluşturulması için çalışıldığı kaydedildi.

Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Kronik bir solunum yolu hastalığı olan tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımın tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabilmektedir. Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvuruda geç kalmakta ve hastalıkları ilerleyebilmektedir. Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Bu yıl Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada ve ülkemizde, geçen yılda olduğu gibi 'ASTIMINIZI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ' ana temasının işlenmesine devam edilecektir.

Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak;

Gündüz astım yakınması bulunmaması

Gece astım nedeni ile uyanmama

Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması

Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması

Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir.

Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır ancak halen istenen düzeyde değildir. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuştur. Astım hastalarının dörtte biri son bir yılda astım krizi nedeniyle acil servise başvurmakta, %5'i ise astım nedeniyle hastanede yatarak tedavi görmüştür. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40'nın obez olduğu gösterilmiş ve bu olguların astım kontrolünün daha kötü olduğu bildirilmiştir.

Astım için Küresel Girişim (GINA-www.ginasthma.org) ile işbirliği içinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışlarının yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya başlatılmıştır.

Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Türk Toraks Derneği son yıllarda bütün bu sayılan gruplar için ülkemizin bir çok ilinde bir çok toplantı düzenlemiş ve her bir grup için ayrı eğitim kitapları ve slayt setleri hazırlamıştır.

Bu yıl da 2 Mayıs 2012 Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok ilde etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacaktır. Bu toplantılara hastalar, yakınları ve tüm ilgilileri davet ediyoruz."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39