• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Türkiye’de eroin fabrikaları varken kurulan dernek: Yeşilay

Türkiye’de eroin fabrikaları varken kurulan dernek: Yeşilay
Yeşilay ile ilgi bilgiler aldığımız Yeşilay Derneği Kayseri Şube Başkanı Mehmet Adıgüzel;
Yeşilay ile ilgi bilgiler aldığımız Yeşilay Derneği Kayseri Şube Başkanı Mehmet Adıgüzel; “Yeşilay, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Türkiye’de eroin fabrikalarının bulunduğu ve kullanımının yasak olmadığı yıllarda kurulmuş ve Türkiye’yi bu zararlı alışkanlıklardan kurtarmak amacını gütmüş bir kurumdur” dedi.
YEŞİLAY İSMİNİ NEREDEN ALMIŞTIR, YEŞİLAY’IN KURULUŞ AMACI NEDİR ? 
Yeşilay sembolündeki ay; milli kimliğimizi ve devletimizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilâldeki yeşil renk ise; huzur ve mutluluğu temsil etmektedir. Dolayısıyla sembolün de ifade ettiği gibi ‘Yeşilay’ ismi bu anlamları içeren bir sembol isimdir.
Yeşilay Derneği, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul limanına gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onların zehirlemesine, işgale karşı direnişini kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişah’ın izniyle 1 Mart 1920’de İstanbul’da ‘Hilal-i Ahdar’ adıyla kurulmuştur.
‘Hilal-i Ahdar’ ismi daha sonra ‘Yeşil Hilal’ ve en son ‘Yeşilay’ olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığı’nda Bakanlar Kurulu kararıyla, Yeşilay’a ‘kamuya yararlı dernek statüsü’ verilmiştir. Hilal-i Ahdar’ın, yani Yeşilay’ ın kurulduğu yıllar ve Cumhuriyet’in yeni kurulduğu yıllar, zor zamanlar, eroinin rahatlıkla satıldığı yasak olmadığı yıllar, hatta resmi olarak çalışan 3 adet eroin fabrikasının olduğu yıllar. İstanbul da bulunan bu fabrikaların ürettiği eroin yurt dışına satılmakta tabi ki iç piyasada bolca tüketilmeye başlanmakta. Bu sahada elde edilen rant o kadar çok ki  daha sonra Atatürk’ün bu eroin fabrikalarının kapatılması emrini vermesine rağmen 1 yıl meclis direnmiş ama Atatürk’ün ısrarlı tutumu  bu eroin fabrikalarının kapanmasını sağlamıştır. Bir tarafta İngilizler’in bedava içkisi, diğer taraftan eroin belası gençlerimizi perişan etmiş, böyle zor bir zamanda Hilal-i Ahdar görev üstlenmiştir. Hilal-i Ahdar, yani şimdiki ismiyle Yeşilay, o zamandan bu zamana kadar toplumumuza bir çok faydalı hizmette bulunmuştur.
 
TOPLUM YARARINA NE GİBİ FAALİYETLERİNİZ VAR ?
Genel merkezimizin ve Kayseri şubemizin yaptığı çalışmalardan bahsedecek olursak; Genel merkezimizin hedefi; 1-farkındalığı arttırmak, 2-saha çalışması, yani  okullarda fabrikalarda bire bir eğitim çalışmaları seminerlerle insanlarımızı bilinçlendirme faaliyetleri yapmaktır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokolle okullarda rehber öğretmenlerine, Yeşilay kolu görevlisi olan öğretmenlere sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ile ilgili bilgilendirme seminerleri verilmiştir ve bu proje halen devam etmektedir. Farkındalığı artırmak için ise tv reklamları kamu spotu olarak çeşitli sosyal aktivitelerle yapılmaya devam etmekte bunlar bisiklet turnuvaları sağlık koşusu ve benzeri çalışmalar yapılmaktadır. Kayseri’de yaptıklarımıza gelince  biz 2 yıl önce Yeşilay şubemizde hizmet vermeye başladık. Bu zaman diliminde Kayserimiz’de Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar, İncesu ve Bünyan’da bulunan okullara zararlı alışkanlıklara karşı farkındalık artırıcı afiş broşür ve rehber, öğretmenlerimizin istifadesine bilgilendirici rehber CD’ler dağıtımı yaptık. Yaklaşık 200 okulumuzu bu iki yılda üç defa ziyaret ettik. Yine geçen Ramazan ayında  toplumsal farkındalık çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda ‘Bir Paket Sigaradan Vazgeçin Gazze İçin‘ isimli bir kampanyamız oldu.  Maksat; hem sigarayı az içmeye teşvik, hem de malum Filistin’de Gazze’ de kardeşlerimizin yaralarına mehlem olmaktı. Bu kampanyada topladığımız 40 bin liradan fazla parayı  Diyanet İşleri Başkanlığımız’ın Gazze için açmış olduğu hesaba yatırdık. Ayrıca Kayseri’deki liselere ve kamu kuruluşlarına gelen talepler doğrultusunda seminerler düzenledik. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda iki yüz eğitimciye zararlı alışkanlıklara karşı korunma hususunda seminer verdik.
 
GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLADIĞINIZ PROJELER VAR MI, BUNLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ ?
 
Malumunuz, okullarımız yeni açıldı, gençlere hizmet ise Yeşilayımız’ın birinci önceliğidir. Onları zararlı alışkanlıklardan korumak için yeni eğitim ve öğretim yılında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu  bağlamda Kayseri il ve ilçelerinde bulunan tüm okullara ulaşmak ve oradaki öğrencileri zararlı alışkanlıklardan korumak için gerekli olan seminer, sergi, konferans ve benzeri çalışmalar yapılacaktır. Problemli çocuklar çoğu zaman problemli ailelerin ürünüdür. Mutlu ailenin çocukları hem mutlu olmakta hem de huzur içinde yaşamaktadır. Zararlı alışkanlıklar ise bu mutluluğu dinamitleyen, hayatı yaşanmaz hale getiren unsurlardır. Biz de Yeşilay olarak aile merkezli çalışmalara öncelik vermekteyiz. Organize Sanayi Bölgesi’nde altmış bin civarında işçi çalışmaktadır, bu altmış bin aile demektir. İşçi sayısı en çok olan fabrikalardan başlamak üzere tüm iş yerlerine sigara alkol uyuşturucu teknoloji bağımlılığının zararlarını anlatan seminer, afiş, broşür ve sergi düzenlenecektir. Başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıkların algı değerini düşürmek maksadıyla çalışmalar yapılacaktır. Örneğin çöp kutuları sigara paketi şeklinde dizayn edilip kamu kullanım alanlarına konulacaktır.
 
VATANDAŞLARDAN BİR BEKLENTİNİZ VAR MI ?
 
Gençliğini kaybeden geleceğini kaybeder ve yıkılan her yuvanın altında çocuklar kalır, biz birbirimize saygı duymayı ve çocuklarımızı anlamayı, sevgiyle kucaklamayı ihmal etmemeliyiz, zamanı lehimize kullanmalı ve ailemizle daha çok ilgilenmeliyiz, yarının çok geç olmaması için bu günden tedbirimizi alıp sorumluluğumuzun bilincinde olmalıyız. Bataklığın sivri sinek ürettiği gibi maneviyatsızlığın her türlü olumsuzluğu üreteceğini unutmayalım. Sevgili Peygamber Efendimiz’in; ‘İçki bütün kötülüklerin anasıdır’ ve ‘Çoğu sarhoş eden şeyin azıda haramdır’ buyruğu bize rehber olmalıdır. Bilinçli her bir vatandaşımızın bir Yeşilay gönüllüsü ve Yeşilay elçisi olmasını diliyoruz. Kendilerinin iyi olması yetmez, bu güzellikleri etraflarıyla paylaşmalıdırlar.
 
VATANDAŞLARA ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KONUSUNDA ÖNERİLERİNİZ NELERDİR ?
 
Üzerimizdeki sorumluluğun bilincindeyiz. Bunlar yalnız Yeşilay’ın kaldıracağı problemler değil. Vatandaşlarımıza da bazı görevler düşüyor, sorumluluklar yükleniyor. Herkes sokağını temiz tutarsa bütün ülke temizlenmiş olacaktır. Malum; her ne kadar her koyun kendi bacağından asılsa da bir koyun bütün mahalleyi kokutmaya yeter. 
 
Röportaj: Kaan Akbaş
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39