• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

''Türkiye'nin çıkarı, bölgesel istikrardan geçmektedir''

''Türkiye'nin çıkarı, bölgesel istikrardan geçmektedir''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin küresel finansal kriz ve Ortadoğu'da yaşanan güncel gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan kritik sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin öncelikli bölgesel ç
Kurtulmuş, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TBCCI) düzenlediği toplantıda konuşma yaptı, İngiliz girişimcilerle bir araya geldi.

''Türkiye'nin Ekonomik ve Siyasi Perspektifi'' başlıklı konuşma yapan Kurtulmuş, AK Parti'nin başarısının arkasındaki temel nedenin ülkenin ekonomik, politik, hukuksal ve kurumsal anlamda demokratikleşmesini kolaylaştıracak gerekli adımları öncelikli olarak atması olduğunu ifade etti.

Türk siyasi deneyimi için geçen 10 yılın ''değişim dönemi'' olarak adlandırılabileceğini kaydeden Kurtulmuş, ''2013-2023 yılları arasındaki 10 yılda ise demokratik dönüşümü tamamlamak için gerekli sürece şahit olacağız. Bu nedenle önümüzdeki 10 yılda, siyasi ve ekonomik alanlardaki sistematik dönüşümlere odaklanmak gerekmektedir'' dedi.

Kurtulmuş, AK Parti'nin başarısının ardındaki temel gerekçenin, kitlelerin demokratik ve ekonomik katılım için harekete geçirilebilmesi olduğunu vurguladı. Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, halkın talep, öncelik ve inançlarının hükümetin politikaları üzerinde güçlü bir şekilde yansıtıldığını ifade etti.

Türkiye'de geçen 10 yıldaki siyasi ve ekonomik başarılar ile bundan sonraki hedeflere de değinen Kurtulmuş, şunları söyledi:

''Bizler 'istikrar' ve 'müzakere' kelimelerinin bölgemizde olduğu kadar dünyada da barış dolu bir gelecek için anahtar kelimeler olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz.

Türkiye küresel finansal kriz ve Ortadoğu'da yaşanan güncel gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan kritik sorunlarla da karşı karşıyadır. Türkiye'nin öncelikli bölgesel çıkarı, bölgesel istikrardan geçmektedir. Bölgeden bağımsız olarak iç istikrar, refah ve güvenliğin sağlanması Türkiye için imkansızdır. Türkiye'nin bu bölge ile çok yakın bağları vardır ve geçiş ile istikrara yönelik çabaların paydaşı olmak Türkiye için kritik olarak gereklidir.''

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, AB'nin bazı başarılarına karşın, ortak bir mali politikaya sahip olamama gibi başarısızlıkları olduğunu da kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerinde, AB'nin iki büyük hata yaptığını belirten Kurtulmuş, bunlardan ilkinin Güney Kıbrıs'ın AB'ye kabul edilmesi, ikincisinin ise Türkiye'ye imtiyazlı ortaklığın önerilmesi olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, bu nedenlerde, Türk kamuoyunda AB üyeliğine destekte düşüş yaşandığını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Londra'daki temasları çerçevesinde yarın London School of Economics'te (LSE) bir konuşma yapması ve 14 Mart Perşembe günü de İngiltere'den ayrılması bekleniyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39