• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Türkiye'nin Mısır Haritası

Türkiye'nin Mısır Haritası
Mısır'da yapılan askeri darbenin ertesi gününde kameralar karşına geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin izleyeceği yol haritasını açıkladı. Mısır'daki kurulan yeni yönetime seçim mesajı veren Davutoğlu: "En erken tarihte demo
Davutoğlu yaptığı açıklamada 'Herşeyden önce şunu söylemek isterim. ortadoğudaki arap baharını ateşleyen yasemin devriminden bu yana Türkiye'nin tutumu evrensel ilkelere dayanmıştır. Talepleri sürekli destekledik. Bu talepler hangi kesimlere ait olursa olsun ülkemizce desteklenmiş ve desteklenmeye devam edecektir. Böylesi bir barış havzasının ortadoğuda gerçekleşmesini istemekteyiz. Bu temelde, dost ve kardeş mısır halkının gerçekleştirdiği 25 Ocak devrimine güçlü bir destek verdik. Mısırın arap ve islam dünyasındaki konumu herkesin malumudur. Mısır medeniyet derinliği, toplumsal zenginliğince ortak kültürümüzün en temel eksenlerinden birini oluşturmuştur. Mısır küresel barışın da ana aktörlerinden biridir. 25 Ocak devrimi sadece bölgemize değil bütün bölgede heyecan uyandırmıştır. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde Türkiye olarak stratejik ilişkilere sahip olduğumuz Mısır'ın kalkınmasına önem verdik. Son günlerde yaşanan hadiseler hepimizi derinden üzmüştür. 30'a yakın mısırlı kardeşimiz hayatını kaybetmiş pek çok kişi de yaralanmıştır. Bu süreçte Mısır halkı seçimlere gitmiş, demokratik iradesini kullanarak tarihinde ilk kez kendi cumhurbaşkanını seçmiştir. Bunlar mısır halkı için en büyük kazanımlardır. Muhaliflerin gösteri yapması demokrasinin gereğidir. Demokratik bir seçimle göreve gelen Mursi'nin ordu darbesiyle indirilmesini bizler de titizlikle izlemekteyiz. Demokrasinin kaybı, mısır halkının kaybı olacaktır. demokrasilerde sorunlar yine demokrasinin kendi kuralları içerisinde çözülür' dedi.

Bugün saat 16:00'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini dile getiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan'ın da düşüncelerini aktarabileceğini kaydetti. Davutoğlu, Mısır'da halkın desteğiyle yeni yönetimin belirlenmesinin altını çizdi, 'Bu konuda gereken tüm destek verilecektir ve politikamızı belirleyecektir' dedi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün taraflar her tür şiddetten uzak durmalı ve dikkatli olmalıdır. mısırın üzerinde ve bölge üzerinde hesap içinde olan birç ok çevreler tahrik edici adımlar atabilirler. Türkiye Mısır halkını desteklemeye devam edecektir. Dost ve kardeş Mısır halkına mesajımız açıktır. 25 Ocak devrimi 21. YY'ın ilk büyük devrimidir. Bütün Mısır'lıların ve bütün uluslararası toplumun 25 Ocak devrimini korumak yönündeki adımlar sadece Mısır'ın değil bölge ülkelerinin de faydasınadır. Her halk kendi özgür iradesiyle kendi yöneticisini seçme hakkına sahip olmalıdır. Bu ortamda sağlanacak en temel araç sandıktın ve halktan alınacak destektir. Mısır ve halkı Türkyie'nin kadim dostu ve ebedi dostu kalacaktır. Bizim tercihimiz mısır halkının tercihi olacaktır. Mısır halkı neyi tercih ederse bizim de tercihimiz o olacak ve politikalarımızın temeli olacaktır. Türkiye de bu konuda ne adım atılması gerekiyorsa atacaktır.

Sayın Başbakanımız ile yapacağımız toplantı sonrasında gerekirse tekrar açıklama yapılacaktır. Bu konunun bölge halkı tarafından ve kamuoyu tarafından bilinmesini istedik. Teşekkür ederim' dedi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39