• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Türkler de ‘Edi Bese’ diyor...

Türkler de ‘Edi Bese’ diyor...
Yeni Akit Sinan Burhan Köşe Yazısı

Artan terör eylemlerine karşı yurt genelinde milli bir refleks gelişti. Ülkenin kahir ekseriyeti sokağa çıktı. Bu tepkiler doğru ve demokratik tepkilerdir. Tepkiler kana, göz yaşına, yakmaya, yağmaya dönüşmedi.

Bu coğrafya üzerinde kendisini Türk olarak görenler artık sabredemez hale geldi. Sürekli şehit haberleri geliyor, sürekli otobüsler yakılıyor, sürekli kepenk kapatılıyor. İstanbul’da molotofla otobüslerde insanlar yakılıyor.

Önceden Kürt halkının, ya da HDP siyasetinin haklı talepleri vardı. Bu guruplar ne diyordu. “Ey Kürtler sizin diliniz yasak.” 

El hak doğru, yasaktı. 

“Ey Kürtler sizin isminiz yasak.” Doğru yasaktı. 

“Ey Kürtler Kürtçe bir gazeteniz bile yok. Kürtçe bir televizyonunuz bile yok. Alfabede Q harfiniz W harfiniz yok. Bu ülkede madem eşit yurttaşsak e neden bizim kültürümüze karşı ambargo var?”

Bu eleştiriler haklı eleştirilerdi. Bizler yıllarca bu ülkede insanımızın doğuştan getirdiği haklar yasaklanamaz dedik. Ümmet dedik. Kardeşlik dedik. Takva dedik. Kürtlere her türlü hakkın verilmesinin bir ödül değil zorunluluk olduğunu söyledik.

Doğu ve G.doğu Anadolu Bölgesinde her yer duble yol oldu. Üniversiteler kuruldu. Şehirlere canlılık geldi. Katırların, eşeklerin bile yürüyemediği bölgeye hava alanları yapıldı. Kültürel kalkınma ile birlikte maddi kalkınma da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan bir açıklamasında “Kürt sorunu yoktur” dedi. Doğru bir cümle. Eskiden Kürtler faili meçhullere kurban gidiyordu. Dili, kültürü yasaktı. Hatta Kürt demek bile yasaktı. Erdoğan döneminde bütün yasaklar kalktı. Bölge kalkındı. PKK terör örgütünün elindeki bütün gerekçeler alındı. Ancak bu terör örgütünü kesmedi. Onlar dahada ilerisini istiyorlar. Ülkeyi bölmek istiyorlar.

Bu noktada Kürt halkı, örgüte gerekli tepkiyi veremedi. HDP’nin etkisi ile bir Kürt milliyetçiliği; Kürt ırkçılığı oluşturuldu. En dindar insan bile bu dalgaya kapıldı. Gittiler gaylere, komünistlere, ateistlere  oy verdiler.

İyi de kardeşim; hani biz ümmet diyorduk. Neden ırkçılığa saplandınız. Hadi doğuda silah zoruyla HDP’ye oy verdiniz. Ya batıda neden bu rüzgara destek verdiniz. Neden Ak Parti bu kadar riske girmişken, Cumhurbaşkanımız ülkeyi bölmekle bile suçlanırken ona destek vermediniz.

Ülkenin batısı da artık şunu söylüyor. Yeter artık. İç Anadolu’da öyle köyler varki yolu yok suyu yok. Onlarda mı silaha sarılsın. Doğu’da elektrik paralarını bazıları ödemiyor. Bunun faturasını niçin biz ödeyelim.

Ülkedeki bu kaosa ancak Kürt halkı “dur” diyebilir. Kürt halkı PKK ile arasına mesafe koymalıdır. HDP’ye “yeter artık bizim çocuklarımızı öldürtmeyin” diyebilmelidir. “Bu memlekette yasaklar kalktı, yolumuz var, hava alanımız var, çekin gidin” demelidir. Sokağa, “şiddete başvurmayın” demelidir.

Türkler arasında bir kızgınlık oluştu. Bu kızgınlık haklı bir kızgınlıktır. Biz ‘kardeşlik’ diyoruz, siz ‘kan’ diyorsunuz. Biz ‘barış’ diyoruz siz ‘göz yaşı’ diyorsunuz. Artık  Türkler de  ‘edi bese’ diyor.

  Empati duygusu önemli bir duygu.  Artık Kürt kardeşlerimiz de kendilerini Türklerin yerine koysunlar. Anlamaya çalışsınlar. Bu ülkede birlikte ve kardeşçe yaşayalım. Her türlü ırkçı fikirlere karşıyım.  Ümmet mensupları arasında ırkçılık olmaz. O nedenle kardeşliğe devam.  Ancak bu sefer Kürt halkı ötekileri anlasın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39