• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Türklere Avrupa'da Vizesiz Seyahat!

Türklere Avrupa'da Vizesiz Seyahat!
Avrupa Adalet Divanı2nın yeni kararı Türkiye'de tepki ile karşılandı. Türkler Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edemeyecekler. Egemen Bağış konuya ilişkin neler söyledi.
Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edemeyeceğine hükmetti.


Avrupa Adalet Divanı, Türkiye açısından büyük önem taşıyan Demirkan davasında Türk vatandaşlarının hizmet almak için vizesiz AB'ye seyahat edemeyeceklerine hükmetti.
Merkezi Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı, 2007 yılında 17 yaşındayken Almanya'da yaşayan üvey babasını ziyaret etmek için vize talebinde bulunan, fakat talebi reddedilen Leyla Ecem Demirkan'ın Almanya aleyhine açtığı davayı karara bağladı.
Mahkeme, hizmet sunan Türk vatandaşlarına tanınan vize muafiyetinin turistler ve tedavi olmak isteyen hastalar gibi hizmet almak isteyenleri kapsamadığını kararlaştırdı.
Daha önce alınan karar
Avrupa Adalet Divanı daha önce verdiği Türk vatandaşlarına vize muafiyetini ilgilendiren bir başka kararda, Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceğine hükmetmişti.

Avrupa Bakanı Egemen Bağış

Tır şoförleri Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı'nın yine Almanya aleyhine açtığı sözkonusu davanın 9 Şubat 2009 tarihli kararında, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan 23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol'ün 41'inci maddesinin, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü bulunmaması nedeniyle "Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına, hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanması gerektiğini" kararlaştırmıştı.

Ankara kararı tepkiyle karşıladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Adalet Divanı'nın Türkiye aleyhine karar verdiği Demirkan davasıyla ilgili olarak, "AB hukuku önyargılara ve gündelik siyasi hesaplara kurban edilmiştir. Sınırların kalkması fikrine dayanan Avrupa Birliği'nin temel değerleriyle de bu karar çelişmiştir. Yeni duvarlar örmekten, yeni sınırlar üretmekten vazgeçilmeli, köprüleri atmak yerine yepyeni köprüler inşa edilmelidir" açıklamasını yaptı.
Ertuğ'dan tepki

Avrupa Parlamentosu'nun Türk kökenli Alman üyesi Sosyal Demokrat Partili İsmail Ertuğ da Avrupa Adalet Divanı'nın kararını üzüntüyle karşıladığını belirterek, Türk vatandaşlarının AB içinde sadece vizeyle seyahat etmelerinin hukuken tartışmalı, siyasî olarak da yıkıcı olduğunu belirtti.
Ertuğ, kararın Almanya ve Avrupa'daki çok sayıda mahkeme kararıyla da tezat oluşturduğunu kaydederek, AB Adalet Divanı'nın aktif ve pasif hizmetleri ayrı değerlendirmesinin alışıldık olmadığını vurguladı. İsmail Ertuğ, “Siyasî olarak yanlış yöne atılmış bir adımla daha karşı karşıyayız… AB'ye üye adayı ülkeler ve potansiyel adaylar arasında Türkiye, vizesiz seyahat için resmî bir takvim sunulmamış tek ülkedir. Bunun yerine üye ülkelerin kendi kararları ve şimdi de en üst düzey mahkeme kararı söz konusudur” diye konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39