• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Tutuklu Vekiller Serbest Kalacak

Tutuklu Vekiller Serbest Kalacak
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu bulunan vekillerin serbest kalması konusunda uzlaştı. Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal Serbest Kalacak Mı? Milletvekillerinin Meclis kararı olmadan tutuklanmasını önleyecek madde de kabul edildi. Tutuklu veki
Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı başlıklı maddeye göre seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili Meclis'in gizli oyla vereceği izin kararı olmadıkça yakalanamayacak, gözaltına alınamayacak, sorgulanamayacak ve tutuklanamayacak. Bugün gazetesinden Çetin Çiftçi'nin haberine göre; AK Parti ve BDP, milletvekili yargılanmalarının da Meclis'in iznine tabi olmasını talep etti. CHP ise milletvekillerinin yasama işlevini aksatmayacak biçimde tutuksuz olarak yargılanmasını istedi.

MHP KABUL ETMEDİ
MHP de Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yetki alanına giren suçlar ve terör dosyalarının dokunulmazlık kapsamı dışında olmasını istedi. BDP bunlara ilave olarak cinsel istismar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve zimmet gibi suçlar için de Meclis iznine gerek duyulmamasını önerdi.

MHP ve CHP suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; kovuşturmanın ise Yargıtay tarafından yapılmasını istedi. AK Parti ve BDP ise vekillerin genel hükümlere tabi olarak yargılanmasını talep etti.

KASTEN ÖLDÜRME HARİÇ TUTULDU
Mevcut anayasa, seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14.maddesindeki durumlar (devletin bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hali) dokunulmazlık kapsamı dışında tutuyor.

TUTUKLU VEKİLLER SERBEST KALACAK
Komisyonda kabul edilen maddenin Anayasa'ya girmesi halinde mevcut tutuklu vekillerin serbest kalması gündeme gelecek. Ayrıca kasten birini öldürürken suçüstü yakalanmayan hiçbir milletvekiline Meclis kararı olmadan hiçbir şekilde dokunulamayacak.

Komisyonda kabul edilen bir başka düzenlemeye göre Anayasa'ya "Milletvekilleri Meclis çalışmaları ile ilgili oy, söz ve düşüncelerinden dolayı sorumlu tutulamaz" hükmü konulacak. Bu hüküm milletvekillerinin Meclis içinde veya dışındaki sözlerini dokunulmazlık kapsamına alacak.

MHP kürsü dokunulmazlığı eliyle cezai sorumsuzluk alanının genişletildiğini belirterek bu düzenlemeye karşı çıktı. 4 partinin uzlaştığı metne göre dokunulmazlığın kaldırılması fezlekeleri 90 gün içinde Meclis tarafından karara bağlanmamışsa reddedilmiş sayılacak. Meclis'te bekleyen 900 civarındaki fezleke düşecek.

CHP'Lİ TÜRMEN'DEN TUTUKSUZ YARGILAMA FORMÜLÜ
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Rıza Türmen, komisyonun büyük oranda uzlaştığı düzenlemeye göre Anayasa'nın yapılması durumunda mevcut tutuklu vekillerin tutuksuz yargılanmalarının söz konusu olabileceğini söyledi.

Düzenlemede partilerin vekillerin Meclis'in izni olmadan tutuklanamaması noktasında görüş birliği bulunduğunu aktaran Türmen, ancak yargılanmada Meclis'in izni olsun mu olmasın mı noktasında görüş ayrılıkları bulunduğunu kaydetti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39