• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

UCUZ ETİN SUYU SAKATAT ÇIKTI

UCUZ ETİN SUYU SAKATAT ÇIKTI
Kayseri’de bazı market ve kasaplarda satılan, içine sakatat ve bol miktarda iç yağı karıştırılmış ucuz kıymalar haksız rekabete yol açıyor. Kasaplar Odası ve dürüst satıcılar duruma tepkili.
Kasaplar Odası Başkanı Adnan Aydın, Kayseri’de bazı market ve kasaplarda içine çok miktarda yağ ve sakatat karıştırılmış kıyma satıldığını, söz konusu durumun halkın sağlığını tehdit ettiği kadar haksız rekabete yol açarak, dürüst satıcıyı zora soktuğunu vurguladı.
“İçine bir şeyler katmasalar 12 TL’ye satamazlar”
Normal şartlarda etin kendilerine olan maliyetinin, dükkan giderleri ile birlikte 18 TL olduğunu belirten Aydın, söz konusu ucuz kıymaların 12-13 TL’den satışa sunulduğuna dikkat çekti. Aydın “Şu anda karkas eti 14 TL'den kesiyoruz. Etin bize maliyeti 17 TL. Dükkan giderleri de işin içine girince bize maliyeti 18 TL oluyor. Kıymanın 18 TL, dana parçanın da 22 TL'ye satılması gerekiyor. Yüzde 90 sakatat etleri, kavram yağı dediğimiz, göbek ve kelle eti katıyorlar. Katmasalar maliyeti 17 TL olan eti, 12 TL'ye satmazlar. Ama bu yapılan iyi bir şey değil, çünkü haksız rekabete neden oluyor.” dedi.

“Tarım İl Müdürlüğü’ne sesleniyoruz”
Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Tarım İl Müdürlüğü’ne konuyu açtıklarını, ancak 1 kez denetim yapıldığını ifade eden Aydın, “Buradan Aydın Bey'e ve Tarım İl Müdürlüğü'ndeki personel arkadaşlara yine sesleniyorum; bu gibi yerleri kontrol etsinler. Bugün ben eti 18 TL'ye mal ediyorsam ve vatandaş 12-13 TL'ye satın alıyorsa herhalde bunda bir şey vardır. Vatandaşlar da duyarlı olsun, öyle kişilerden de alışveriş yapmasınlar.” diye konuştu.

Etteki yağ oranın yüzde 6, en fazla yüzde 8 olması gerektiğinin altını çizen Aydın, bu tür ucuz kıymalardaki yağ oranın yüzde 30’lara vardığını söyledi. Aydın “Göbek, kelle, per yağı, sakatat eti katıyorlar ucuz kıymalara. Onların zaten satış maliyeti 8 ile 8 buçuk arasında değişiyor, kavram yağı da 5 TL civarında. O zaman marketçi, kasap kimse o ucuz satan vatandaş, kıymayı 8 TL'ye mal ediyor, 12-13 TL'ye satıyor. Böyle olunca da düzgün çalışan esnaf kaybediyor haliyle.” şeklinde konuştu.

Aydın, söz konusu durumun besiciyi de etkilediğini dile getirdi. Maliyetini kurtaramayan besicilerin üretim yapmaktan giderek çekildiğini kaydeden Aydın, 1980’lerde et ihracatı yapan Türkiye’nin bugün et ithal hale geldiğini ifade etti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39