• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

VALİ ŞERİF YILMAZ TARİHİ KAZI YAPTI

VALİ ŞERİF YILMAZ  TARİHİ KAZI YAPTI
VALİ TARİHİ KAZI YAPTI KANİŞ-KARUMKAZILARINI ZİYARET EDEN KAYSERİ VALİSİ ŞERİF YILMAZ KAZIDAN ÇIKARILAN KÜÇÜK ÇÖMLEĞİ KENDİSİ TEMİZLEDİ
Kayseri’de 1948 yılından beri devam eden kazılara sponsor olan Murat Dedeman ile Kültepe-Kaniş kazılarını gezen Vali Şerif Yılmaz, kazı ekibinin bulduğu küçük çömleğin kumunu kendisi temizledi.
Gezi öncesinde kazı hakkında bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “4 bin yıl önce Anadolu tarihinin başladığı yerdeki kazılar 1948 yılından beri devam ediyor. Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında başlatıldı” diye konuştu.
Kazıların başlamasının üzerinden 65 yıl geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Kulakoğlu, “Türkiye’deki en uzun soluklu arkeolojik kazılardan bir tanesidir. Kültepe kazıları bir referans kazısıdır. Herhangi bir arkeolojik çalışma yapacaksanız Kültepe’den bahsetmeden ne bir makale ne de bir kitap yazabilirsiniz.
Kültepe kazıları sadece anadolu tarihini değil, ön asya tarihini aydınlatan bir merkezdir” ifadesinde bulundu.
Anadolu insanının 4 bin yıl önce ilk olarak burada okumayı öğrenmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Kulakoğlu, “Şimdiye kadar yapılan kazılarda, 23 bin 500 tablet bulundu. Dünyadaki en büyük özel arşivi oluşturmaktadır. Diğer merkezlerdeki resmi kurumların arşividir. O anlamda da bir ilktir. Tabletlerin yanında onbinlerce arkeolojik eser bulundu. Şu anda iki büyük müzeyi dolduruyor.
Bir özel selktör ofisinde ne varsa burada keşfedilen şeyler ile aynı. 2012 yılında Murat dedeman’ın katkıları ile kazılarda yeni bir sayfa açıldı. Bundan sonraki çalışmalarımızda daha güzel ve özel verilere ulaşacağız” dedi.
Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ise, “Herkes yaptığı hayır ile övünüyor. Bunların arasına yeni bir alanı da katmış olduk. Tarihe olan ilgiye hayırseverlerimizin de başka kazılara destek vermesi için örnek olacaktır. Bizim içinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası bir çok medeniyete ev sahipliği etmiş. Ama bunlar nerede nasıl yaşamış onları tam olarak ortaya çıkarmış değiliz. Bunları kendi evlatlarımızın ortaya çıkarması daha önemli” şeklinde konuştu.
İş adamı Murat Dedeman ise, “Biz yerin altındaki ve üstündeki değerlerle uğraştığımız için tarih, kültür ve doğa ile ayrılmaz bir iş birliğimiz var. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’ın bu tür kazılara sponson olunması uyarısı ile biz de Dedeman gurubu olarak memleketimiz olan Kayseri’de bu kazılara sponsor olmaya karar verdik. 4 bin yıllık bir geçmişe sahip ve ticari geçmişi var. Kayserililerin ticare zekası konuşulurdu. Havasından veya suyundan derdik. Ama bundan sonra Kültepe’den dolayı, geçmişter, tarihten dolayı diyeceğiz” dedi.




Konuşmaların ardından Vali Yılmaz, iş adamı Murat Dedeman ve kazı başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu ile birlikte kazı alanında inceleme yaptı. Vali Yılmaz, kazı ekibi tarafından çıkarılan küçük çömleğin kumunu temizledi. Vali Yılmaz kumu temizlerken, “İçinden altın çıkar mı acaba?” dedi. Valinin bu esprisi geziye katılanların gülüşmesine neden oldu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39