• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Varlık fonu operasyonların önüne geçecek

Varlık fonu operasyonların önüne geçecek
İlk olarak TRT Haber’de hazırladığım Anadolu Soruyor Programında varlık fonunu duydum.

Bundan 6 ay önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Bey varlık fonu kuracağız diyerek:

“Bu fon hem ülkemiz için büyük yatırımlara kaynak teşkil edecek hem de Dolar ve Euro üzerinden ülkemize operasyon çekilmesini engelleyecek” demişti.

 

Dünya genelinde 40’tan fazla ülkede 80’e yakın varlık fonu bulunuyor. Türkiye’de ise 15 Temmuz sonrasında, ülkemizin gelecekteki yatırımlarının hem finansmanını sağlamak hem de ekonomik istikrarın sürdürülmesini sağlayacak bir sigorta görevi taşımaktadır.

Türkiye’de ulusal varlık fonunun zaman ilerledikçe kendi kaynaklarını oluşturması ve gündeme alınan büyük ölçekli yatırımların finansmanının sağlanmasına ek olarak bankacılık sisteminin finans sektöründeki hakimiyetini de azaltacağı beklenmekte.

Fonun ayrıca finansal sıkıntı ortamında piyasalarda denge ve istikrar sağlaması öngörülüyor.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde iç tasarruf yetersizliğinden dolayı yeterince yatırım yapılamaması, nüfus fazlalığı ve teknolojik gelişmelerden yoksunluk gibi sorunlar söz konusu ülkelerin kalkınması için yeterli seviyelere ulaşmasının önünü tıkıyor.

Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine göre özellikle tasarruf oranları düşük olan Türkiye’nin bu bağlamda gerçekleştirmesi gereken uygulamalar açıklanan fon ekonomik hedeflere ulaşmada önemli bir adım olacak.

Oluşturulacak bu fonla; kalkınmanın lokomotifi olan reel sektör yatırımlarına, stratejik öneme sahip şirketlere finansman sağlanarak kalkınmanın hızlandırılması, ekonomide yüksek ve sürdürülebilir büyüme oranlarının yakalanması ve ekonomik istikrarın sağlanmasının önünün açılmasına katkı sağlayacak.

Türkiye Varlık Fonu her şeyden önce, Türkiye’nin dev projelerinin finansmanı konusunda önemli bir rol oynayacaktır.

Otoyol ve köprü projeleri, hızlı tren ve demiryolları, savunma sanayii ve sağlık sektörü gibi stratejik alanlarda ve özellikle nükleer santraller olmak üzere enerjide dışa bağımlılığın kırılması noktasındaki projelerin finansmanında kaynak sağlayacak.

Bu kadar önemli bir projeye yönelik olarak eleştiriler ve sorularda var. Bu sorular da önemli sorular. Bu eleştiriler nasıl sıralanıyor.

Sayıştay denetiminin olmaması, şirketleşme yoluna gidilmesi, kazanç ve harcama vergilerinden muaf tutulması, sermayesinin özelleştirme idaresi tarafından sağlanması, kamu ihale kanununa tabi olmaması ve benzeri sebeplerden dolayı akıllarımıza takılanlar. 

Dünyanın gelişmiş bütün ekonomilerinde bu fon var. Kimileri bu fona Duyunu Umumiye diyerek iflas fonu, borç ödeme fonu olarak değerlendirme yapıyorlar.

Diğer bütün siyasi tartışmalarda olduğu gibi bu konuda da taraflar hemen kendini belli etti. Kimisi ak diyor kimisi kara peki varlık fonunu yeterince bilen var mı? Bana soracak olursanız ekonomistler bile yeterince bilmiyor. Şimdilerde bilgi sahibi olmaya başladılar.

Ülkemiz bugüne kadar hep maliye üzerinden operasyonlara maruz kalmış.

Çiller döneminde, Mesut Yılmaz döneminde, Bülent Ecevit döneminde hep döviz krizleriyle karşılaştık. Hep bu ülke operasyon yedi. Bir gecede insanımız fabrikasını, iş yerlerini kaybetti. Akşam zengin olarak yatağa girdi sabah fakir olarak uyandı.

İflaslara dur demek, büyük yatırımların önünü açmak için bu proje hayati öneme sahip. Bu arada, güzel bir gelişme oldu. Bu fonun 3 yıllık eylem planı başbakanlığa sunulacak.

Böylece denetime girmiş olacak. Bir yol haritası ortaya çıkacak. Bu hayırlı çalışma yapılırken boşluk kalmaması gerekir. Bütün soru ve sorunlara cevap bulmak gerekir.

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI SİNAN BURHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39