• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Vergi Borcu Olanlar Dikkat! E-Haciz Kapıda

Vergi Borcu Olanlar Dikkat! E-Haciz Kapıda
Maliye e-posta, SMS ve mektup yoluyla mükelleflerin peşine düştü.

Ev sahiplerine kira gelir vergisi için otomatik beyanname yollayan Maliye, MTV için SMS'li uyarı yapıyor. 6.5 milyon mükellef takipte

5 YILLIK BORÇLARLA KARŞILAŞILABİLİR

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Maliye Bakanlığı, motorlu taşıtlar vergisini (MTV) ödemeyen yaklaşık 5 milyon kişiyi son olarak SMS'le uyaracak, daha sonra e-haciz işlemine geçecek. MTV borcu olanların banka hesaplarına blokaj konabilecek, kira gelirlerinden vergi borçlusu durumuna düşen evsahipleri ise 5 yıllık gecikmiş borçlarla karşı karşıya gelebilecek.

MİLYONLARCA ARAÇ SAHİBİNE UYARI

Maliye Bakanlığı, MTV'sini ödemeyen yaklaşık 5 milyon araç sahibine uyarı mesajı gönderecek. MTV'nin ocak ayındaki ilk taksitini ödemeyen araç sahipleri, daha önce gönderilen mektupların ardından bu kez de telefonlarına gönderilecek SMS'lerle borçlarını ödemeleri konusunda uyarılacak.

BORÇ ÖDEMEYENE E-HACİZ

Borç tutarı SMS'lere yazılmayacak, internet üzerinden ya da vergi idarelerinden borçlar öğrenilebilecek. Uyarılara rağmen borçlarını ödemeyenlerle ilgili ise haciz işlemi başlatılacak.

İlk olarak e-haciz yöntemi kullanılacak. Araç sahiplerinin borçları e-haciz yöntemiyle banka hesaplarından tahsil edilecek. Vergi borçlularının banka hesaplarına, Maliye Bakanlığı'nın emri ile blokaj konacak. Maliye, tahsil edeceği tutarı, bu şekilde doğrudan tahsil edebilecek. Hesabında para olmayan borçlular için ise icra takibi başlatılacak.

MTV'ler, kredi kartının yanı sıra anlaşmalı bankalar ve PTT şubeleri üzerinden yapılabilecek. Geçen yıl 4 milyon olan MTV borçlusunun bu Yılbaşı itibarıyla 5 milyona çıktığı öngörülüyor.

Maliye, ocak ayı itibarı ile hedeflenen 7.4 milyar liralık MTV'nin yalnızca 3'te 1'inin tahsil edilebilmesi nedeniyle bu konuda titiz davranacak.

EV SAHİPLERİNE 'MEKTUP' GİTTİ

Kira Beyannamesi Sistemi'yle vergi tahakkuk ettirilen 1 milyon 500 ev sahibine ise mektup gönderildi. Yeni sistemle 372 bin 208 kişi ilk defa bu şekilde vergi mükellefi yapılırken, beyan edilen kira gelirleri yüzde 29, mükellef sayısı ise yüzde 35 arttı. 25 Mart'a kadar vergi beyannamelerini vermeleri gereken ev sahipleri için ilk taksit ise 1 Nisan'da.

Bu vergi mükellefleri de mektuplu uyarı ve rastgele kontrollerle vergilerini ödemeleri için teşvik ediliyor. 1 Nisan'dan itibaren cezalı duruma düşecek olan ev sahipleri, önceden de borçlu olduklarının tespit edilmesi halinde 5 yıl öncesine kadar faizli vergi borcu ödeme mecburiyetiyle karşı karşıya kalacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39