• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

YA GELENEK SÜRECEK YA TARİH YAZILACAK! FB-GS

YA GELENEK SÜRECEK YA TARİH YAZILACAK! FB-GS
Futbolun kalbi Kadıköy'de atacak. Süper Lig'in 31. haftasında Fenerbahçe ile Galatasaray, bu akşam Şükrü Saracoğlu Stadı'nda kozlarını paylaşacak.
Kalpler Şükrü Saracoğlu'nda atacak! Ligde play-off'lar öncesi sezonun son derbisinde ezeli rakipler Fenerbahçe ile Galatasaray karşı karşıya geliyor. Derbiye 9 puanlık farkla çıkacak sarı-kırmızılılar, 1999 yılından bu yana kazanamadığı Kadıköy'deki kötü serisini sonlandırıp, ezeli rakibiyle puan farkını 12'ye çıkararak, play-off'ta şampiyonluk için büyük avantaj yakalamak amacında.

Ev sahibi Fenerbahçe ise, büyük taraftar desteği altında oynayacağı derbide, son yıllardaki üstünlüğünü sürdürüp, ezeli rakibiyle puan farkını 6'ya indirmenin peşinde. Dev maçı, dört büyük kulübün kendi aralarında yaptığı anlaşma uyarınca konuk Galatasaraylı taraftarlar statta izleyemeyecek.

Ligde 108. randevu

Fenerbahçe ile Galatasaray, 54. sezonunu geçiren lig tarihinde şimdiye dek 107 kez karşı karşıya geldi. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, ezeli rakibine galibiyet sayısında 44-30 üstünlük kurdu. Ligdeki 33 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 139 gole, sarı-kırmızılılar 106 golle karşılık verebildi. İki takım arasında sezonun ilk yarısında Türk Telekom Arena'da yapılan maçı Galatasaray 3-1 kazandı.

Rekabetin golcüleri

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 103 yıllık rekabette en fazla golü, Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta, toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izliyor. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise ezeli rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın da 14'ü Galatasaray, 8'i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere ezeli rekabette toplam 22 golü var. Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, şu an Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğünü yapan Aykut Kocaman da 8 golle takımlarının en golcü isimleri olarak tarihe geçti.

Özlem dolu yıllar

Ezeli rakipler, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet alma bakımından üstünlük kurmakta zorlandı. Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi. Sarı-kırmızılı takım, 17 Mayıs 1942'de 3-1 kazandığı maçın ardından tam 18 maç galip gelemedi ve 19. maçta 1 Aralık 1946'da sahadan 1-0 galip ayrıldı. Sarı-lacivertliler ise 20 Kasım 1949'da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953'de taraftarlarına Galatasaray galibiyeti armağan edebildi.

Heyecanı iki takımda da yaşayanlar

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde, şimdiye dek birçok oyuncu futbolculuk yaşamında iki formayı da giyme şansını buldu. Geçen sezon Caner Erkin ve Kazım Kazım'ın da dahil olduğu bu listede, son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım.

Bir maçta 4'er gol atanlar

Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında şimdiye dek 1 maçta bir futbolcu tarafından atılan en fazla gol, 4 olarak gerçekleşti. Galatasaraylı Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, rakip filelere bir maçta 4'er gol atma başarısını gösterdi.

En çok görülen sonuç: 1-0

Ezeli rakiplerin 103 yıllık geçmişinde, geride kalan 368 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. alatasaray ile Fenerbahçe arasındaki maçlarda tam 69 kez 1-0'lık sonuç ortaya çıkarken, 46 kez 2-1'lik skor alındı.

En çok mart ayında karşılaştılar

Galatasaray ile Fenerbahçe, en çok mart, en az ise temmuz aylarında karşılaştı. Ezeli rakipler, yarınki maçın da oynanacağı mart ayında 49 kez birbirleriyle karşılaşırken, temmuz ayında ise yalnızca 10 kez maç yaptılar.

En farklı skorlu maç

İki takım arasındaki 103 yıllık ezeli rekabette geride kalan 368 maçta en farklı skorlu galibiyeti, 7-0'lık sonuçla Galatasaray aldı. 12 Şubat 1911'de İstanbul Ligi'nde yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazanmıştı.

FENERBAHÇE-GALATASARAY

STAT: Şükrü Saracoğlu

HAKEM: Bülent Yıldırım

YAYIN: LİG TV

FENERBAHÇE: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Serdar Kesimal, Yobo, Ziegler, Mehmet Topuz, Cristian, Emre Belözoğlu, Stoch, Alex, Sow

TEKNİK DİREKTÖR: Aykut Kocaman

GALATASARAY: Muslera, Eboue, Semih, Ujfalusi, Hakan Balta, Engin, Melo, Selçuk, Emre, Necati, Elmander

TEKNİK DİREKTÖR: Fatih Terim
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39