• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Yıldız: Geleceğin Madenini Bulduk Çıkaramıyoruz

Yıldız: Geleceğin Madenini Bulduk Çıkaramıyoruz
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de geleceğin yakıtı olarak tanımlanan metanhidrat bulunduğunu söyledi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'deki aramalar sırasında çok geniş bir yüzeyde 50 cm kalınlığında metanhidrat bulunduğunu söyledi.

GELECEĞİN MADENİ

Star'ın haberine göre; 22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore'de basın toplantısı düzenleyen ve soruları yanıtlayan Yıldız, bu madenin çok pahalı olduğunu ve şu anki teknolojiyle çıkartılmasının zor, ancak geleceğin madeni olduğunu belirtti. Konya Karapınar'ın üstünde 3 bin megawattlık güneş tarlası, altında 1.8 milyar ton kömür bulunan bir alanın bulunduğunu da kaydeden Bakan Yıldız, 60 bin dönüm büyüklüğündeki alanda 5 milyar dolar büyüklüğünde bir yatırımın sözkonusu olduğunu söyledi.

"BİZ GERÇEKÇİYİZ"

3 bin megawatt gibi büyük miktarda elektrik üretilebilecek alanın altında ise 1.8 milyar ton kömür bulunuyor ve birkaç yatırımcıyla görüşmeler başlamış durumda. Yıldız, enerjideki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: "Istıranca'nın 64 km kuzeyinde doğalgaza rastlandı. Ama rezervin tespiti demek birden fazla kuyu vurmayı gerektiriyor. Doğalgaza rastlandı ama rezerv çalışmaları sürüyor. 400 milyon dolarlık rezerv tespit edilen yere 600 milyon dolar harcaman gerekiyorsa, proje fizıbıl değildir. O yüzden biz gerçekçiyiz.

"KUMAR OYNAMAYA BAŞLIYORSUNUZ"

Çalışma yapmaya değecek kadar, İskenderun, Mersin ve Antalya açıklarında petrol var. Bir sondaj yaklaşık 20-250 milyon dolar. Buraya karar verip tabiri caizse kumar oynamaya başlıyorsunuz. Sondajı vurduktan sonra, çıkıyorsa var diyorsunuz, o zamana kadar var diyemiyorsunuz. Olma ihtimali olduğu için biz orada çalışıyoruz. Öte yandan 22. Dünya Enerji Zirvesi sona erdi. Enerji sektörünün uluslararası aktörleri, durum değerlendirmesi yapmak ve yeni dönemde stratejileri değerlendirmek için 2016'da İstanbul'da buluşacak. Kongre sonunda kapanış ve ev sahipliğinin devri için seremoni düzenlendi. Burada konuşan Bakan Yıldız, tüm ülkelerden katılımcılarla 2016 yılında İstanbul'da bir araya gelmeyi dört gözle beklediklerini kaydetti.

IRAK'IN DOĞALGAZINA TALİBİZ

Bakan Yıldız, Türkiye'nin, Irak'ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğalgazın taliplisi olacağını belirtti. Yıldız, Irak'ın üretebildiği doğalgazı, ham petrolü ve pazarlara sunabildiği her türlü mamulle alakalı teklif ve talepleri olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Kardeş ve komşu ülke Irak şu anda en büyük petrol tedarikçilerimizden biri. Bunu artırarak devam etmeyi düşünüyoruz. Türkiye, Irak'ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğal gazın taliplisi olacaktır. İran'la 10 milyar metreküpe yakın bir kontratımız var ve İran da Türkiye'nin büyük tedarikçilerinden bir tanesidir. Bu alışverişimizden son derece memnunuz ve ülkenin ihtiyaçlarının karşılanmasında kendileriyle çok iyi bir ilişkimiz var. Daha fazla doğal gaz denirse bu tekliflere de açık olduğumuzu belirtmem lazım."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39