• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Yurt dışındaki oy kullanacak vatandaşlar dikkat!

Yurt dışındaki oy kullanacak vatandaşlar dikkat!
Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında oy kullanacak vatandaşları uyardı. Vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri için 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerektiği belirtildi.
 

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında oy kullanacak vatandaşları uyardı. Vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri için 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerektiği belirtildi.

 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2012’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 6304 Sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la yurt dışındaki seçmenlerin, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında bulundukları ülkelerde oy vermeleri hüküm altına alındığı önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanmalarının mümkün hale geldiği hatırlatıldı.

YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜ’NE KAYIT OLMA YÖNTEMİ VE İLGİLİ TARİHLER

Açıklamada, Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar görev bölgesinde yaşayan vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri için “Yurt dışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerektiği belirtilirken, vatandaşların “Yurt dışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının internet sitesinden (https://www.ysk.gov.tr) kontrol etmelerinin mümkün olduğu ifade edildi. Açıklamada, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kaydı bulunmayan veya adres kaydı bulunduğu halde güncel olmayan vatandaşların ise 2 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saati ile 17.00’e kadar adres beyanında bulunmaları gerektiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, 2 Temmuz 2014 tarihine kadar herhangi bir nedenle adres beyanı yapamayan veya www.ysk.gov.trinternet adresinden kontrol ettikleri seçmen bilgilerinde adres beyanının hatalı olduğunu gören vatandaşların, 2-9 Temmuz 2014 tarihleri arasında Büyükelçiliklere veya Başkonsolosluklara şahsen müracaat ederek itiraz başvurusunda bulunabileceği bildirildi. İtiraz başvurusu için son gün ise 9 Temmuz 2014 olarak bildirildi. Türkiye saati ile 17.00’dan sonra itiraz başvurularının kabul edilemeyeceği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, itiraz başvurularının şahsen yapılması gerektiği, posta ile itiraz başvurusunun yapılamayacağı belirtildi.

OY KULLANMA TARİHLERİ

2014 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını sağlamak amacıyla yurt dışında sandık açılması öngörülen tarihler 31 Temmuz- 3 Ağustos olarak duyuruldu. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde ise bu tarih 17-20 Ağustos 2014 olarak belirlendiği belirtildi. Bu tarihlerin azami süreler olduğu, seçmen sayısı ve yerel imkanlar dikkate alınarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimlerin 1, 2 veya 3 günde düzenlenmesine de karar verilebileceği ifade edilen açıklamada, “Bağlı bulunulan Büyükelçiliğimiz veya Başkonsolosluğumuzun duyuruları takip edilerek, hangi tarihler arasında ve nerede seçim düzenleneceğinin öğrenilmesi mümkündür” denildi.

RANDEVU SİSTEMİ VE İLGİLİ TARİHLER

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanmak için randevu almaları gerektiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Oy verme günleri iki zaman dilimine bölünmüş olup (08.00-12.30; 12.30-17.00),www.ysk.gov.tr internet adresinde bulunan ‘SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi’nden (Sistem) istenilen gün ve saat dilimini seçmek mümkündür. Söz konusu randevu işlemi 21 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 08.00 ile 25 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 17.00 arasında yapılabilecek, gerektiğinde randevu gün ve saatlerini değiştirebilecektir. Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme gün ve saat aralığı ile oy kullanacakları sandıklar sistem tarafından belirlenecektir.”

Yüksek Seçim Kurulu ilgili kararında, belirlenen oy verme gününde oyunu kullanamayan seçmenlerin, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını verebilecekleri belirtildiği kaydedilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın oy kullanmaya gelirken TC Kimlik Numaralarını gösteren nüfus cüzdanlarını veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın gümrük kapılarımızda oy kullanması uygulaması da devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, gümrüklerde oy verme işlemi olarak belirlenen tarih ise 26 Temmuz 2014-10 Ağustos 2014 olarak duyuruldu. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde ise bu tarih 17 Ağustos 2014-24 Ağustos 2014 olarak belirlendi.

Açıklamada, seçimlerle ilgili gelişmelerin Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, büyükelçiliklerin ve başkonsoloslukların web sitesi, twitter ve facebook sayfalarında yayınlanmasına devam edileceği belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39