• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Albayrak’a sadece Erdoğan’ın damadı demek haksızlık

Albayrak’a sadece Erdoğan’ın damadı demek  haksızlık
Albayrak, dolar ve kriz...

SİNAN BURHAN YENİ AKİT KÖŞE YAZISI

Birkaç gündür dolar iniyor çıkıyor. Anlaşılan bu dalgalanma sürecek gibi. Doları yükseltmek isteyenler var. Zaten yavaş yavaş dolar yükseliyor. Peki neden yükseliyor. Bu konuda ne söylenebilir. Bir kere Sayın Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasına küresel finans kapital tepki koyuyor.   Berat Albayrak neden hedefte. Nedeni gayet açık. Siz milli ekonomi, milli üretim derseniz sizi istemezler. Ülke olarak bir karar vermek zorundayız. Ya çok uluslu şirketlerin, küresel emperyalizmin sömürgesi olacağız ya da üreten bir ekonomiye geçeceğiz.

Piyasalar Berat Albayrak ismine tepki verdi. Biliyorlar ki milli ekonomiye geçiş olacak. Ya da olmalıdır. Doların yükselmesi Berat Bey’e geri adım attırmamalıdır. Bu ülkede  ekonomiden sorumlu bakan olmak hem çok kolay hem çok zordur. Eğer çıkıp medya önünde biz faizi artıracağız. IMF ve Dünya Bankası reçetelerini uygulayacağız.  İhracat yapmayacağız.  Üretmeyeceğiz. İthalata dayalı ikameci ekonomiyi benimseyeceğiz derseniz küresel piyasalar sizi kahraman ilan eder.

Ben de bakan olsam küresel piyasalar ne derse onu yapacağım dersem beni de ekonomi duayeni olarak ilan ederler. Kabul etmek gerekir ki üretim demek zordur. Belki de Sayın Berat Albayrak’a da geri adım attıracaklar. Ülke olarak bir karar vermek zorundayız. Ya üreten gelişmiş bir ülke olacağız ya da orta gelir tuzağına yakalanmış patinaj yapan bir ülke olacağız.

Berat Albayrak Bey’e kızanlar neden kızıyor. Milli ekonomi diyor. Ekonomide faz değiştireceğiz diyor. Kendi fabrikalarımızı kuracağız diyor. Çocuklarımızın daha güçlü bir Türkiye’de yaşaması için çaba sarf ediyor. Bazı siyasiler, sivil toplum örgütleri Berat Albayrak’a olan kin ve kıskançlıkları nedeniyle ekonomi  batsın, dolar yükselsin diyorlar. Tamam kardeşim Albayrak’ı sevmeyebilirsin. Tarzı, siyaset yapma biçimi hoşuna gitmeyebilir. Peki bu ülkeye de mi düşmansın. Ülke batsın mı diyorsun.

Bana göre Berat Bey doğru bir tercihtir. Risk almayı beceren, cesur adımlar atmayı beceren birisi ekonomiyi yöneltmeli. Enerji Bakanlığı yaptığı dönemde sessiz sedasız büyük adımlar atıldı. Yerli kömür, yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğaltılması, doğalgaz ve petrol boru hatlarının stratejik olarak kullanılması, Akdeniz’de doğalgaz araması, nükleer enerjide atılan adımlar çok önemlidir. Enerjinin kırmızı kitabı yazıldı. Berat Bey cesur ve kararlı olmasaydı bu adımlar atılamazdı.

Albayrak’a sadece Sayın Erdoğan’ın damadı demek  haksızlık. Siz onu yaptığı işlerle değerlendirin. Çok başarılı enerji bakanlığı yaptı. Şimdi ise ekonomide köklü adımlar atacaktır. Faizler düşecektir. Hizmet sektörüne dayalı tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilecektir. Markalarımız olacaktır. Dünya çapında bir markamız yok. Bu dönemde üreten bir ekonomi, markalaşan bir Türkiye olmalıdır.

Berat Bey risk alan bir isim. Bu dönemde cesur ve risk alan bir liderlik anlayışına ihtiyaç var. Korkak, mandacı, sığınmacı, tüketimci bir bakanla ülkemiz büyüyemez. Bence Berat Bey geri adım atmamalıdır. Elbette küresel ekonomik düzenin realitelerini dikkate almak gerekir. Kimse Donkişotluk yapmak iyidir demiyor. Ancak yeni bir ekonomik modele geçiş şarttır. Berat bey bu konuda adım atamazsa kimse atamaz. Ülkeye yazık olur.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39