Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın açılış törenine katılarak teknoloji ve eğitimin buluştuğu etkinlikte gençleri yalnız bırakmadı.
Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve TİKA iş birliğiyle, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Valiliği destekleriyle gerçekleştirilen 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması, bu yıl “Köklerden Geleceğe Eğitim, Teknoloji, Üretim” teması ve “Teknoloji’nin Kodları Bu Yıl Kayseri’de Yazılıyor” sloganıyla düzenleniyor.
Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi’nde düzenlenen 17’nci Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür Vekili Salih Kaygusuz, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, ilçe milli eğitim müdürleri, rektörler, ilçe belediye başkanları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, yarışmanın önemine dair bir tanıtım videosu da izletildi. Programda, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Zenginlikler Şehri Kayseri tanıtım videosu izletildi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, törende yaptığı konuşmada, “Kayseri anlatılmaz, yaşanır. Her köşesi ayrı bir güzellik taşıyan kadim, medeniyetler şehri, hayırseverler şehri, büyükşehirlerin konforunu yaşatan güzel şehir Kayseri. Ülkemizi, şehrimizi seviyoruz, insanlara hizmet etmeyi ibadet biliyoruz” dedi.
Gençlere seslenen Başkan Büyükkılıç, “Gençlerimizi, geleceğimiz olarak gördüğümüz sizleri, bağrımıza basıyor, eğitimli, donanımlı, özgüven içerisinde olması için gece, gündüz demeden koşturuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘genç dostu şehir’ ödülünü almış bir başkan olarak, sizlerle gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“Gençlerin Eğitimli ve Donanımlı Olması İçin Fırsat Veriyoruz”
Büyükkılıç, genç ve dinamik bir nüfusu olan Kayseri’de genç odaklı çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şehrin altıncı üniversitesi gibi hizmet veren KAYMEK’in yüzlerce branşta eğitim destekleri verdiğini anımsattı. 15 kütüphane ile gençlerin günün koşullarına uygun eğitimli ve donanımlı olması için fırsat verdiklerini söyleyen Başkan Büyükkılıç, 1 milyon 260 bin metrekarelik Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde özellikle gençlere yönelik hizmetler sunduklarını vurguladı.
Başkan Büyükkılıç, Spor A.Ş. ve ErVa gibi önemli projelerle gençlerin sporla buluşmasını sağladıklarını da belirterek, TÜBİTAK iş birliği ile Bilim Merkezi’nden Bilişim Akademisi’ne, Teknoloji Hangarı’ndan TOMTAŞ projelerine kadar birçok yatırım ve hizmetlerden bahsetti.
Yapay zekânın bu yarışma ile ilgili hazırladığı kısa film de katılımcılara izletilirken, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten’i, yarışma maskotu olarak tasarlanan, Mimar Sinan’ın kavuğu ve kaftanını giyen Ahican ‘hoş geldiniz’ diyerek karşıladı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ökten, yaptığı konuşmada, bu yarışmanın mücadele alanının yanı sıra Ahilik kültürünün özünü hatırlatan, ülkenin köklü mazisini bugünün anlayışıyla harmanlayan bir platform olduğunu anlattı.
Başkan Büyükkılıç’a “Destek” Teşekkürü
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise bu yarışmanın en çok Kayseri’ye yakıştığını vurgulayarak, “Anadolu’nun, bozkırın ortasında, denizi, limanı olmamasına rağmen bir başarı hikâyesi yazan, sanayide, ticarette başarılı olan şehir Kayseri’ye, bu yarışma çok yakıştı” dedi. Başkan Büyükkılıç ve ilçe belediye başkanlarına yönelik; “Destekleri olmasaydı çok zorlanacaktık” diyen Vali Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve ilçe belediye başkanlarına teşekkür etti.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür Vekili Salih Kaygusuz da bu organizasyona destek veren Büyükşehir Belediyesi ve tüm katkı sunan paydaş kurumlara teşekkür etti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mesajı ve konuşmaların ardından kurdele kesimi ile 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın açılışı gerçekleştirildi.
Törenin ardından Başkan Büyükkılıç ve protokol, stant ziyaretleri gerçekleştirerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Türkiye’nin 81 ilinden ve yurt dışından katılan yaklaşık 10 bin öğrencinin yer aldığı yarışma, 21-24 Mayıs 2025 tarihleri arasında 15 farklı kategoride gerçekleştiriliyor. Yarışma alanlarının hazırlanmasında Kayseri’deki meslek lisesi öğrencilerinin aktif rol alması ise eğitime verilen yerel desteğin en somut örneği oldu.